ORGANİK ÇELTİK TARIMI POTANSİYELİ, KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

dc.contributor.author Doğan, Serap
dc.contributor.other 16.04. Department of Irrigation / Sulama Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2024-01-10T10:13:09Z
dc.date.available 2024-01-10T10:13:09Z
dc.date.issued 2023
dc.description.abstract Türkiye’de hızlı nüfus artışı ve artan temel gıda ihtiyacı ile birlikte kimyasal girdilerin yaygın kullanımının neden olduğu ekolojik tahribat hissedilmeye başlanmış olsa da organik tarıma olan ilgi her geçen gün artmaktadır (Ceritoğlu ve ark., 2019; Soysal ve Erman, 2020). Söz konusu bu ilginin temel nedeni, organik üretimin konvansiyonel tarıma göre sadece ürün miktarı artışının değil, aynı zamanda kaliteli ve sağlıklı ürünler üretmeyi hedefleyen alternatif bir üretim modeli olmasıdır. Türkiye’ de 2005 yılından itiraben organik tarım potansiyeli ivme kazanmıştır. Kuru incir ve üzümle başlayan organik tarım süreci ilerleyen yıllarda tıbbi aromatik bitkiler, baklagiller, ceviz, kuru kayısı, buğday, kuru üzüm, zeytin, fındık, antep fıstığı, pamuk, üzümsü meyveler ile yaş meyve ve sebze gibi katma değere sahip ürünlerimizin organik tarım metotlarına uygun şekilde üretimiyle geliştirilmiştir. Katma değere sahip organik ürünlerimizin yanında çeltiğin de dünyanın ihtiyaç duyduğu en önemli temel besin kaynakların arasında olduğu göz önüne alındığında, organik çeltik tarımı son yıllarda önem kazanmıştır. Çeltiğin, organik tarım metodları gözönünde bulundurularak yapıldığında hem üretici ailelere hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı bilinmektedir. Bu amaçla Türkiye’deki organik çeltik tarımı potansiyelini kavramsal ve yöresel olarak açıklamak suretiyle yerel çeltik çeşitlerinin durumu, ülkemizin muhtelif yerlerinde sürdürülen organik çeltik tarımında üreticilerin yetiştirme koşulları ile karşılaştıkları zorluklar ele alınmıştır. Ayrıca organik çeltik pazarındaki sorunları tespit edilmiş çözüm önerileri sunulmuştur. en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5469
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher iksad yayinevi en_US
dc.relation.ispartof TARLA BİTKİLERİNDE YETİŞTİRİCİLİK, ISLAH VE YENİLİKÇİ UYGULAMALAR en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title ORGANİK ÇELTİK TARIMI POTANSİYELİ, KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ en_US
dc.type Book Part en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0002-1099-6919
gdc.author.institutional Doğan, Serap
gdc.author.scopusid 58728699300
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::book::book part
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Sulama Bölümü en_US
gdc.description.endpage 152 en_US
gdc.description.issue 1 en_US
gdc.description.publicationcategory Kitap Bölümü - Uluslararası en_US
gdc.description.startpage 140 en_US
gdc.description.volume 1 en_US
relation.isAuthorOfPublication 325d40fa-8a2e-456f-a735-ff2f1bc0bb6d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 325d40fa-8a2e-456f-a735-ff2f1bc0bb6d
relation.isOrgUnitOfPublication e4addba1-aa54-4e88-b798-86bf278dd5b2
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery e4addba1-aa54-4e88-b798-86bf278dd5b2

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
organik çeltik kitap bölümü.pdf
Size:
22.55 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: