MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Ulema ve Ümera: Hakkari Hanedanında İlim Geleneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

İbrahim Özcoşar

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of History / Tarih Bölümü
Tarih Bölümü Türkçe ve Arapça dillerinde lisans, tezli, tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına sahiptir. Öğretim elemanları Ortaçağ'dan Cumhuriyet dönemine farklı zaman aralıkları ve farklı coğrafyalarda ağırlıklı olarak Osmanlı ve Ortadoğu coğrafyası ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Sosyo-ekonomik, siyasi, idari ve kültürel tarih yazımında öğrencilere, araştırmacılara ve bölge tarihiyle ilgilenen tarihseverlere rehberlik edilmektedir. Programda yerel tarihten dünya tarihine geniş bir yelpazeyle açılan dersler ile öğrencilerin ve araştırmacıların uzmanlaşmak istedikleri konuda ihtisas sahibi olmaları hedeflenmektedir. Mardin şehri ve yer aldığı bölgenin zengin kültürel değerlerinden beslenen Tarih bölümü, objektif tarih yazımı bilincini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

İslam siyaset felsefesinde ümeranın başlıca özelliklerinden biri olarak ilim ön plana çıkmaktadır. İlk halifelerin ilimle ilişkisi, sosyo-politik işlevselliğin zorunlu kılması öncesinde İslam dünyasında ulema ve ümera ayrımının olmadığını da göstermektedir. Bu ayrımın ortaya çıkmasıyla şekillenen yeni yapıda ulema ve ümera arasındaki ilişki ağına dair teoriler oldukça sık gündeme gelmiştir. Nasihatname ve siyasetname türü metinlerde bu ilişki ağına dair açıklamalar önemli yer tutmaktadır. Bu çalışmada ulema ve ümera arasındaki ilişki ağı Hakkâri hanedanı bağlamında emirlik, emirlik bürokrasisi ve ulema kavramları çerçevesinde “bilgi-iktidar” ilişkilerine dair postmodern teorilere eleştirel bir yaklaşımla incelenmiştir

Description

Keywords

Ulema, ümera, emirlik, hanedan

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

I. Uluslararası Zap Havzası Uleması Sempozyumu Bildirileri

Volume

Issue

Start Page

26

End Page

30