MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

İleri Kademe Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Hatları İle Tescilliçeşitlerin Tarımsal Özellikler Yönünden Karşılaştırılması

dc.authorid 0000-0001-6943-2109
dc.contributor.author Aktaş, Hüsnü
dc.contributor.author Aktaş , Hüsnü
dc.contributor.other Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.date.accessioned 2023-12-15T11:43:54Z
dc.date.available 2023-12-15T11:43:54Z
dc.date.issued 2020
dc.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü en_US
dc.description.abstract Buğday geçmişten günümüze insan beslenmesinde en önemli ürünlerden biridir. Ayrıca, buğdayın farklı ürünlere (un, pasta, büsküvi, makarna vs.) işlenerek tüketilmesi tüketim miktarını artırmaktadır. Ekmeklik buğdayın adaptasyon kabiliyetinin yüksek olması ve toprak seçiciliğinin az olmasından dolayı yetiştiriciliği kolay yapılmaktadır. Güncel çalışma, Türkiyenin Diyarbakır İli koşullarında 2011-2012 yetiştirme sezonunda yağışa dayalı koşullarda yürütülmüştür.Çalışmanın amacı; tane verimi ve kalitesi bakımından çeşitlerden daha üstünhatları belirlemektir. Deneme, 20 ileri hat ve 5 kontrol çeşit ile tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştır-mada, genotipler tek yönlü ANOVA analizine tabi tutulmuştur. Genotip-özellik ilişkisi GGE biplot modeli ile görsel olarak sunulmuştur. Varyans analiz sonuçlarına göre,hektolitre ağırlığı hariç tüm özelliklerde istatistiksel olarak p≤0.01 düzeyinde önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Çalış-mada, tane veriminde; G3, G17, G19, G21 ve G22 protein oranında; G2, G16 ve G17 zeleny sedi-mantasyon miktarında; G17 ve G18’in kontrol çeşitlerden daha üstün olduğu belirlenmiştir.Üstün hatlar farklı ortamlarda test edilmek üzere ıslah programına dahil edilmiştir.Çalışma sonuçlarına göre, özellikle G17’nin tane verimi ve kalitesi yönünden iyi değerlere sahip olması bu genotipin de-taylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.Ayrıca, G17 ıslah programlarında ebe-veyn olarak kullanılabilir. G17 hattınınbiyoinformatik, modern (moleküler) ve klasik ıslahişbirliği ileincelenmesi ıslah programlarına katkıda sağlayacaktı en_US
dc.identifier.endpage 113 en_US
dc.identifier.issn 2667-6702
dc.identifier.issue 9 en_US
dc.identifier.startpage 104 en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/4799
dc.identifier.volume 7 en_US
dc.institutionauthor Aktaş, Hüsnü
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural Medical Sciences en_US
dc.relation.ispartof Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject ekmeklik buğday en_US
dc.subject protein en_US
dc.subject zeleny sedimantasyon en_US
dc.title İleri Kademe Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Hatları İle Tescilliçeşitlerin Tarımsal Özellikler Yönünden Karşılaştırılması en_US
dc.title.alternative Comparıson Of Advanced Level Bread Wheat (Triticum Aestivum L.) Lınes And Regıstered Varıetıes In Terms Of Agrıcultural Features en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Mk, HA Eurisia.pdf
Size:
1.05 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: