Genotip x Çevre İnteraksiyonunun Ekmeklik Buğdayda (T. aestivum L.) Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

dc.contributor.author Aktaş, Hüsnü
dc.contributor.author Avcı, Remzi
dc.contributor.author Avcı, Remzi
dc.contributor.author Aktaş , Hüsnü
dc.contributor.other 16.02. Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.other 02.14. Department of History / Tarih Bölümü
dc.contributor.other 02. Faculty of Letters / Edebiyat Fakültesi
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2024-01-10T09:57:58Z
dc.date.available 2024-01-10T09:57:58Z
dc.date.issued 2017
dc.description.abstract Bu araştırma, ekmeklik buğdayda bazı kalite kriterleri (bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, gluten miktarı, gluten indeksi ve zeleny sedimentasyon) üzerine; genotip, çevre ve genotip x çevre interaksiyonun etkilerini belirlemek amacıyla 2015–2016 yılında Edirne1, Edirne2, Keşan, Lüleburgaz ve Tekirdağ lokasyonlarında yürütülmüştür. Yirmi beş genotipten oluşan deneme, (beş çeşit ve yirmi hat) Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada genotiplerin beş farklı çevredeki bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, gluten, gluten indeksi ve zeleny sedimentasyonu incelenmiştir. Genotip, çevre ve genotip x çevre interaksiyonun incelenen tüm özellikler üzerine etkileri istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Bu özellikler üzerine genotip ve çevre etkileri farklı düzeylerde olmuştur. Çevrenin sedimentasyona etkisi en az olurken, bin tane ve hektolitre ağırlığı üzerine etkisi en fazla olmuştur. Genotiplerin tüm lokasyonlardaki ortalama bin tane ağırlığı; 29.9–48.1 (39.71) g, hektolitre ağırlığı; 78.3–85.7 (81.84) kg/hl, protein oranı; %10.0–12.9 (11.09), gluten miktarı; %25.4–39.5 (32.20), gluten indeksi; %18.8–93.1 (66.88), sedimentasyon ise 18.9–59.7 (41.03) ml arasında değişmiştir. İncelenen kalite özelliklerinden protein, gluten ve bin tane ağırlığı arasında önemli bir ilişki belirlenirken, diğer yandan da zeleny sedimentasyon, gluten indeks ve hektolitre ağırlığı arasında da önemli ilişki tespit edilmiştir. Protein, gluten ve bin tane ağırlığı yönünden 18, 25 ve 14 nolu genotipler ile Aldane çeşidi, zeleny sedimentasyon, gluten indeks ve hektolitre ağırlığı bakımından ise 7 nolu genotip en kaliteli olarak belirlenmiştir. Tekirdağ ve Edirne2 lokasyonları en kaliteli çevre, Edirne1 lokasyonu ise kalitesi en düşük çevre olarak belirlenmiştir. Tüm kalite özellikleri yönünden Aldane, 3, 7 ve 25 nolu genotipler en kaliteli, 21, 19 ve 4 nolu genotipler ise kalitesi en düşük genotipler olarak belirlenmiştir. en_US
dc.identifier.doi 10.21566/tarbitderg.359027
dc.identifier.scopus 36665798700
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5421
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ekmeklik buğday (T. aestivum L.) en_US
dc.subject genotip en_US
dc.subject çevre en_US
dc.subject kalite en_US
dc.title Genotip x Çevre İnteraksiyonunun Ekmeklik Buğdayda (T. aestivum L.) Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi en_US
dc.title.alternative The Effects of Genotype x Environment Interaction on Some Quality Assessments in Bread Wheat (T. aestivum L.) en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0001-6943-2109
gdc.author.institutional Aktaş, Hüsnü
gdc.author.scopusid 36665798700
gdc.author.wosid ABA-7273-2020
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü en_US
gdc.description.endpage 22 en_US
gdc.description.issue Özel sayı en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı en_US
gdc.description.startpage 15 en_US
gdc.description.volume 26 en_US
gdc.identifier.wos ABA-7273-2020
relation.isAuthorOfPublication a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isAuthorOfPublication 221cce60-dbe2-4bbe-bb76-211c6ba39c2d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication 18217fac-7844-4096-a39a-75abbd6790fe
relation.isOrgUnitOfPublication 53031234-d01f-45d0-9ce1-acef5d93d46e
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
TuranHA1.pdf
Size:
762.73 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: