MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Uluslararası Hizmet Ticaretinde Gelişmekte Olan Ülkeler ve Türkiye

No Thumbnail Available

Date

2008

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

İstanbul Ticaret Odası

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Economics / İktisat Bölümü
Ekonomi, hızla gelişen bir bilim dalıdır. Küreselleşme süreci, hızlanan teknolojik ilerleme ve artan uluslararası rekabet, ekonomik sorunları anlamanın ve çözmenin önemini istikrarlı bir şekilde artırmaktadır. Genel olarak, iktisatın ve iktisatçıların rolü, çeşitli sosyal ve ekonomik politikaların nasıl tasarlanacağı ve uygulanacağı da dahil olmak üzere genişliyor. Mardin Artuklu Üniversitesi İktisat Bölümü'nün misyonu, hem öğretim hem de araştırma yoluyla, toplumumuzun şimdi ve gelecekte karşılaşacağı küresel, ulusal ve yerel ekonomik sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Mardin Artuklu Üniversite İktisat Bölümünde lisans ve lisansüstü programlar yürütülmektedir. İktisat Bölümü lisans programının amacı, iktisat teorisi ve uygulamalı istatistiksel yöntemlere sağlam bir teorik temel sağlamaktır. Lisans programlarımızın temel hedefleri: - Öğrencilerimize yaşam boyu öğrenmenin temelini oluşturmak için uygun analitik becerileri sağlamak; - Öğrencilerimizin politika okuryazarı olmalarını ve böylece vatandaş olarak daha bilgili olmalarını sağlamak; - Öğrencileri iş dünyasına tanıtmak, sınıfta öğretimi pekiştirmek ve kariyer hedeflerinin geliştirilmesine ve ilerletilmesine yardımcı olmak için işbirlikli eğitim de dahil olmak üzere deneyimsel öğrenmenin kullanımını teşvik etmek; - Öğrencilerimizi uygulamalı ekonomistler olarak başarılı kariyerlere hazırlamak; ve - Lisans öğrencilerimizi ekonomi, hukuk ve işletme alanlarında lisansüstü eğitime hazırlamak. Lisanüstü programlar tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarını kapsamaktadır. Lisanüstü programların genel amacı ise, makroekonomi, mikroekonomi ve ekonometri alanındaki temel konuların anlaşılmasını derinleştirmek için tasarlanmıştır.

Journal Issue

Events

Abstract

GOÜ’lerin uluslararası hizmet ticaretinde faal hâle gelebilmeleri için sahip oldukları mukayeseli üstünlüklerinin farkında olmaları ve bunlardan faydalanmaları lazımdır. Aksi yönde görüş bildirenler olmakla beraber, genel kanaat, GOÜ’lerin söz konusu üstünlüklerini dikkate almaları hâlinde ticarî paylarını artırabilecekleri yönündedir. Bazı GOÜ’ler, hizmetlerden önemli ölçüde gelir elde etmektedirler. Nitekim, kaynakları itibariyle bunları mukayeseli üstünlüğe sahip oldukları sektörlerden sağladıkları ortaya çıkmaktadır. Bir ülkenin hizmet ticaretindeki payını artırabilmesinin, liberalizasyona olan katkısıyla paralellik arz ettiği ileri sürülebilir. Anlaşmaların karşılıklılık esası dahilinde ve işbirliği hâlinde yapılıyor olması bunu gerekli kılmaktadır. Her ne kadar kimi ülkeler, liberalizasyonu sekteye uğratıcı birtakım tavırlar sergiledikleri halde, ticarî açıdan yüksek paylara sahip olsalar bile, bu durumun uzun vadeli bir nitelik taşımayacağı belirtilebilir. Çünkü ülkelerin tavrı ağırlıklı olarak liberalizasyon lehinde ise, bu yönde hareket etme gereği ortaya çıkar. Dolayısıyla ülkelerin bu sürece katkı sağlamaları gerekmektedir. Türkiye olarak, hizmet ticareti liberalizasyonuna ilişkin lehte tavır takınan ve bu yönde belli ölçüde de olsa çaba sarf eden bir ülkeyiz. Çünkü orta ve uzun vadede, uluslararası hizmet ticaretindeki payımızı artırma amacındayız. Dolayısıyla bunun sağlanabilmesi için gerekli olan hizmet ticaretindeki liberalizasyon, ülkemiz açısından her zaman için önemini muhafaza eden bir husustur. Bu çalışmada; öncelikle GOÜ’lerle, ardından bir GOÜ olarak Türkiye ile ilgili sektörel tespitlerde, tahlillerde ve değerlendirmelerde bulunulmaktadır. Bu çerçevede, hizmetler açısından sahip olunan mukayeseli üstünlükler göz önünde bulundurularak alt sektörlere ilişkin birtakım tespitlerde bulunulmakta ve bazı alternatif imkânlar üzerinde durulmaktadır. Böylece, alt sektörlere ilişkin ayrıntılı tahliller yapılmakta ve karşılaşılan sorunlara dikkat çekilerek birtakım teklifler arz edilmektedir.

Description

Keywords

Uluslararası Hizmet Ticareti, Gelişmekte Olan Ülke, Türkiye.

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page