MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Hastane mutfak çalışanlarının gıda güvenliği bilgisi ve etkileyen faktörlerin araştırılması: Mardin ili örneği

dc.contributor.advisor Gürbüz, Semra
dc.contributor.author Gürbüz, Semra
dc.contributor.other Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.date.accessioned 2023-09-02T12:03:07Z
dc.date.available 2023-09-02T12:03:07Z
dc.date.issued 2022
dc.department MAÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı en_US
dc.description.abstract İnsanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için en temel gereksinimlerden biri gıdadır. Gıdanın hijyenik koşullarda üretilip tüketiciye servis edilmesi insan sağlığının korunması açısından son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Mardin ilinde bulunan hastanelerin mutfak yöneticisi ve mutfak personelinin gıda güvenliği bilgi düzeyinin değerlendirilmesi ve bu düzeyi etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Araştırma 2022 yılı Şubat – Mart aylarında yapılmıştır. Mutfak yöneticisi ve mutfak personeli için farklı içerikte 2 anket düzenlenmiştir. Anket çalışması, 22 mutfak yöneticisi ve 126 mutfak personelinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma konusu ile ilgili ölçütlerin analizi için Ki – Kare (x²), Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi, X¯ (aritmetik ortalama), Sx (standart sapma) ve yüzde (%) hesaplamaları yapılmıştır. Veri sonuçlarının anlamlılığının belirlenmesinde p<0.05 anlamlılık düzeyi temel alınmıştır. Araştırmaya katılan mutfak yöneticilerinin tamamı (%100) çalışma hayatında gıda güvenliği konusunda eğitim almıştır. Mutfak yöneticilerinin uygulama pratiklerine bakıldığında ise; yöneticilerin tamamı (%100) menülerde alerjen bilgisine yer vermediğini, %68.2 'si ise mutfakta gıda güvenliğini sağlamaya yönelik sistemin var olduğunu ifade etmiştir. Mutfak personelinin; gıda güvenliği bilgi düzeyi ile cinsiyet, yaş, medeni durumu, mevcut işyerindeki iş deneyimi süresi, gıda güvenliği konusunda aldığı eğitimlerin sıklığı, gıda güvenliği konusunda aldığı eğitimlerin ortalama süresi arasında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır (p>0.05). Mutfak personelinin; gıda güvenliği bilgi düzeyi ile eğitim durumu, işyerindeki görevi, mesleki eğitim durumu, gıda sektöründeki toplam iş deneyimi süresi, çalıştığı hastanenin statüsü, gıda güvenliği konusunda eğitim alma durumu, gıda güvenliği konusuna ilgi düzeyi arasında ise anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0.05). Analiz sonuçları kapsamında, mutfak yöneticisi ve mutfak personeline önerilerde bulunulmuştur. en_US
dc.description.abstract One of the most basic needs for people to survive is food. It is extremely important for the protection of human health that food is produced under hygienic conditions and served to the consumer. The aim of this study is to evaluate the food safety knowledge level of the kitchen managers and kitchen staff of the hospitals in Mardin and to examine the factors affecting this level. The research was carried out in February – March 2022. 2 questionnaires with different content were prepared for the kitchen manager and the kitchen staff. The survey was conducted with the participation of 22 kitchen managers and 126 kitchen staff. The data obtained from the research were analyzed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 statistical program. Chi-Square (x²), Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test, X¯ (arithmetic mean), Sx (standard deviation) and percentage (%) calculations were made for the analysis of the criteria related to the research subject. The significance level of p<0.05 was taken as the basis for determining the significance of the data results. All of the kitchen managers (100%) participating in the research received training on food safety in their working life. When the application practices of kitchen managers are examined; All of the managers (100%) stated that they did not include allergen information in the menus, and 68.2% stated that there was a system to ensure food safety in the kitchen. kitchen staff; No significant differences were found between the level of knowledge of food safety and gender, age, marital status, duration of work experience at the current workplace, the frequency of training on food safety, and the average duration of training on food safety (p>0.05). kitchen staff; Significant differences were found between the level of food safety knowledge and education level, job in the workplace, vocational education status, total work experience in the food sector, the status of the hospital where he worked, the level of education on food safety, and the level of interest in food safety (p<0.05). Within the scope of the analysis results, suggestions were made to the kitchen manager and kitchen staff. en_US
dc.identifier.endpage 127 en_US
dc.identifier.startpage 1 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kScA8XnrRb0WogX-qPGFkr0DJb-9E0gypOXHSlD1mqW8sWP2H7y8jQZy85rdMUFf
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3728
dc.identifier.yoktezid 733941 en_US
dc.institutionauthor Çınaroğlu, Yunus
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
dc.relation.publicationcategory Tez en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Gıda Güvenliği en_US
dc.subject Gıda Hijyeni en_US
dc.subject Hastane Mutfağı en_US
dc.subject Food Safety en_US
dc.subject Food Hygiene en_US
dc.subject Hospital Kitchen en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.subject Nutrition and Dietetics en_US
dc.subject Gastronomi ve Mutfak Sanatları en_US
dc.subject Gastronomy and Culinary Arts en_US
dc.title Hastane mutfak çalışanlarının gıda güvenliği bilgisi ve etkileyen faktörlerin araştırılması: Mardin ili örneği en_US
dc.title.alternative Investigation of food safety knowledge of hospital kitchen staff and affecting factors: The case of Mardin province en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
733941.pdf
Size:
1.5 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Tam Metin / Full Text