MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Van Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımların Ot Verimi ve Silaj Kalitesine Etkisi

dc.authorid 0000-0002-1099-6919
dc.contributor.author Doğan, Serap
dc.contributor.other Department of Irrigation / Sulama Bölümü
dc.date.accessioned 2024-01-10T10:01:41Z
dc.date.available 2024-01-10T10:01:41Z
dc.date.issued 2019
dc.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Sulama Bölümü en_US
dc.description.abstract Bu çalışma, 2006-2007 yetiştirme döneminde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarla arazisinde yürütülmüştür. Kışlık olarak ekilen yem bezelyesi+arpa karışımlarında, en uygun karışım oranlarının, çeşitli verim ve silaj kalitesi unsurlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada kışlık yem bezelyesi hattı (110121) ve Tokak 157/37 arpa çeşidi kullanılmıştır. Bu bitki türlerinin saf ve %75, %50 ve %25’lik karışım oranları olmak üzere 4 varyant deneme konusu olarak ele alınmıştır. Ekim 26.10.2006 tarihinde, ot hasadı ise 12.6.2007 tarihinde yapılmıştır. Farklı yem bezelyesi+arpa kombinasyonlarında, karışımdaki yem bezelyesi oranı artıkça yeşil ot ve ham protein oranı da o nispette artmıştır. Maksimum yeşil ot verimi ve ham protein oranı saf yem bezelyesi ekilen parsellerden elde edilmiştir (1666.6 kg/da, %16.03). Karışımlarda elde edilen silajlar fleig puanlamasına göre orta kalitede silajlardır. Karışımdaki baklagil miktarı arttıkça artan protein miktarı fermantasyonu olumsuz yönde etkileyerek silajların kalitesini düşürmüş, buğdaygil miktarı arttıkça da kolay parçalanabilir karbonhidrat miktarının artmasından dolayı silaj kalitesi artmıştır. Sonuç olarak; otun verimi ve kalitesi açısından yem bezelyesi+arpa %75:%25 oranında ikili karışım şeklinde yetiştirilmesi önerilebilir. en_US
dc.identifier.endpage 114 en_US
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.startpage 106 en_US
dc.identifier.uri www.arastirma.tarim.gov.tr/bahridagdas
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5431
dc.identifier.volume 8 en_US
dc.institutionauthor Doğan, Serap
dc.institutionauthor Terzioğlu, Ömer
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Yem bezelyesi, arpa, verim, silaj kalitesi en_US
dc.title Van Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımların Ot Verimi ve Silaj Kalitesine Etkisi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 325d40fa-8a2e-456f-a735-ff2f1bc0bb6d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 325d40fa-8a2e-456f-a735-ff2f1bc0bb6d
relation.isOrgUnitOfPublication e4addba1-aa54-4e88-b798-86bf278dd5b2
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery e4addba1-aa54-4e88-b798-86bf278dd5b2

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Van Ko__ullar__nda Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.pdf
Size:
635.72 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: