MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin Yemek Kültürünün Beslenme ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi

dc.authorid 0000-0002-5455-8179
dc.authorwosid AGQ-1130-2022
dc.contributor.author Toprak Döşlü, Serap
dc.contributor.author Akçalı, Çağlar
dc.contributor.author Aslan Ceylan, Jiyan
dc.contributor.other Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.date.accessioned 2023-12-28T11:43:39Z
dc.date.available 2023-12-28T11:43:39Z
dc.date.issued 2023
dc.department MAÜ, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US
dc.description.abstract a) Amaç: Bu bölümün amacı, Mardin yemek kültürü ile kronik sağlık problemleri arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmektir. b) Bulgular: Mardin yemek kültüründe protein ve karbonhidrat çok geniş yer tutmaktadır. Vitamin ve mineral içeren ve lifli yiyecekler ise yeterince alınmamaktadır. Bu nedenle beslenmeye bağlı pek çok sağlık problemi ortaya çıkmaktadır. c) Teklifler: Akademisyenler, hekimler ve diyetisyenler iş birliği hâlinde yerel halka farkındalık eğitimleri vermelidirler. Öğünlerde kırmızı et tüketiminin azaltılması, zeytinyağı kullanımının teşvik edilmesi, doğru pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve sağlıklı beslenmenin artırılması için yemek/beslenme kursları ve bilinçlendirme toplantıları düzenlenmelidir. Ayrıca, sağlığın ve beslenmenin birbiriyle paralel ilerlediğini vurgulayan önleyici sağlık saha çalışmaları yapılmalıdır. en_US
dc.identifier.endpage 210 en_US
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.startpage 196 en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5309
dc.identifier.volume 1 en_US
dc.institutionauthor TOPRAK DÖŞLÜ, SERAP
dc.institutionauthor Akçalı, Çağlar
dc.institutionauthor Aslan Ceylan, Jiyan
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
dc.relation.ispartof MARDİN’İN SEKTÖREL PANORAMASI TEMATİK BAZI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ en_US
dc.relation.publicationcategory Kitap - Uluslararası en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Mardin Yemek Kültürünün Beslenme ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi en_US
dc.type Book Part en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication af7fd1c7-7c8d-4f1b-8b5f-af877ad88cb8
relation.isAuthorOfPublication 33187231-db30-4a11-aedd-8cb565c1e66c
relation.isAuthorOfPublication fceab136-0080-4a71-b189-f543e7c7d2cf
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery af7fd1c7-7c8d-4f1b-8b5f-af877ad88cb8
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: