MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

MONITORING OF WINE PROCESS AND PREDICTION OF ITS PARAMETERS WITH MID-INFRARED SPECTROSCOPY

Thumbnail Image

Date

2015

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Hotel, restaurant and Catering / Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
Turizm Otel İşletmeciliği Programı 2005 yılından beri öğrenci kabul eden bir programdır. ÖSYM sınav sistemi sürecinde Örgün ve İkinci Öğretim programlarına öğrenci alınmaktadır. Program öğrencileri, öğretim süresince mesleki uygulama ve yönetim derslerine devam etmektedirler. Eğitim- öğretim yılı boyunca (4 dönem) İngilizce eğitimi görmektedirler. Programı başarı ile bitirmek için, mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, 100 üzerinden en az 60 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bununla birlikte mevcut uygulamadaki 30 gün süreli staj uygulamasını başarmak gerekir. Ön lisans eğitimini tamamlayan adayların DGS sınavında geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarına, ayrıca sınavsız açık öğretim fakültelerinde lisans programlarına devam hakları bulunmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

It was aimed to predict the chemical (ethanol, glycerol, organic acids, titratable acidity, °Brix, sugars, total phenolic and anthocyanin content) and microbiological parameters of red, rose and white wines during their processing from must to bottling using mid-infrared (IR) spectroscopy in combination with one of the multivariate statistical analysis techniques, partial least square (PLS) regression. Various spectral filtering techniques were employed before PLS regression analysis of mid-IR data. The best results were obtained from the second-order derivation for the chemical parameters except for alcohols. PLS models developed for the prediction of some of the chemical parameters have R2 values greater than 0.9, with low root mean square error values; however, prediction of microbial population from mid-IR spectroscopy did not provide accurate results. IR spectroscopic and chemical–chromatographic data were also used to investigate the differences between processing steps, and principal component analysis allowed clear separation of the beginning of the process from the rest.

Description

Keywords

wine, mid infrared spectroscopy, wine process

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Journal of Food Process Engineering

Volume

Issue

Start Page

End Page