MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Türkiye’nin Uluslararası Hizmet Ticaretindeki Yeri ve Mukayeseli Üstünlükler Çerçevesinde Turizm Sektörü

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Economics / İktisat Bölümü
Ekonomi, hızla gelişen bir bilim dalıdır. Küreselleşme süreci, hızlanan teknolojik ilerleme ve artan uluslararası rekabet, ekonomik sorunları anlamanın ve çözmenin önemini istikrarlı bir şekilde artırmaktadır. Genel olarak, iktisatın ve iktisatçıların rolü, çeşitli sosyal ve ekonomik politikaların nasıl tasarlanacağı ve uygulanacağı da dahil olmak üzere genişliyor. Mardin Artuklu Üniversitesi İktisat Bölümü'nün misyonu, hem öğretim hem de araştırma yoluyla, toplumumuzun şimdi ve gelecekte karşılaşacağı küresel, ulusal ve yerel ekonomik sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Mardin Artuklu Üniversite İktisat Bölümünde lisans ve lisansüstü programlar yürütülmektedir. İktisat Bölümü lisans programının amacı, iktisat teorisi ve uygulamalı istatistiksel yöntemlere sağlam bir teorik temel sağlamaktır. Lisans programlarımızın temel hedefleri: - Öğrencilerimize yaşam boyu öğrenmenin temelini oluşturmak için uygun analitik becerileri sağlamak; - Öğrencilerimizin politika okuryazarı olmalarını ve böylece vatandaş olarak daha bilgili olmalarını sağlamak; - Öğrencileri iş dünyasına tanıtmak, sınıfta öğretimi pekiştirmek ve kariyer hedeflerinin geliştirilmesine ve ilerletilmesine yardımcı olmak için işbirlikli eğitim de dahil olmak üzere deneyimsel öğrenmenin kullanımını teşvik etmek; - Öğrencilerimizi uygulamalı ekonomistler olarak başarılı kariyerlere hazırlamak; ve - Lisans öğrencilerimizi ekonomi, hukuk ve işletme alanlarında lisansüstü eğitime hazırlamak. Lisanüstü programlar tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarını kapsamaktadır. Lisanüstü programların genel amacı ise, makroekonomi, mikroekonomi ve ekonometri alanındaki temel konuların anlaşılmasını derinleştirmek için tasarlanmıştır.

Journal Issue

Events

Abstract

Hemen tüm ülkeler için önem taşıyan bir faaliyet alanı olarak turizm, sağladığı gelir dolayısıyla uluslararası hizmet ticaretine konu sektörler arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Turizm sektörü, uluslararası ticarette önemli ölçüde pay elde edebilme açısından büyük bir potansiyel taşımaktadır. Çok sayıda alt dalı ile turizm, yoğun bir hizmetler dizisini içerir. İnsanların dünyayı tanıma ve anlama arzusuna ilaveten, ticarî faaliyetlerde meydana gelen yoğun hareketlenme, turizmin faaliyet hacmini yükseltmekte ve bu hâliyle sektörün önemi daha da artmaktadır. Dolayısıyla ülkelerin sektöre yönelik bakışı da daha hassas bir nitelik taşımaktadır. Bu durum, ülkemiz için de geçerliliğini aynen korumaktadır. Bu çalışmada, turizm sektörünün Türkiye açısından taşıdığı önem ele alınmakta, sorunlarına yönelik çözümlere yer verilmekte ve Türkiye’nin uluslararası hizmet ticaretindeki payını artırabilmesini sağlamak amacıyla alınması gereken tedbirlere dikkat çekilmektedir. Bunlardan evvel, Türkiye’nin uluslararası hizmet ticaretindeki yerine ilişkin bilgi verilmekte ve sahip olduğu mukayeseli üstünlükler çerçevesinde potansiyel sektörleri tespit edilmektedir.

Description

Keywords

Uluslararası Hizmet Ticareti, Turizmde Çeşitlilik, İnanç Turizmi, Sağlık Turizmi, Deniz Turizmi.

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi

Volume

Issue

33

Start Page

45

End Page

67