KURAK KOŞULLARDA EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNİN VERİM VE KALİTE PERFORMANSININ İNCELENMESİ

dc.contributor.author Kızılgeçi, Ferhat
dc.contributor.author Eliş, Seval
dc.contributor.author Yıldırım, Mehmet
dc.contributor.other 16.02. Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2024-01-10T10:14:05Z
dc.date.available 2024-01-10T10:14:05Z
dc.date.issued 2023
dc.description.abstract Küresel gıda güvenliği tehdidi ile karşı karşıya kaldığımız günümüz koşullarında ani değişen iklim koşullarına ve yüksek sıcaklıklara uyum sağlayabilecek genotiplerin geliştirilmesi ve çeşitlerin belirlenmesi gereklilik halini almıştır. Bu husustan ötürü çalışmada kurak geçen bir buğday yetiştirme sezonunda 127 adet ekmeklik buğday hattının verim ve kalite yönünden performanslarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma 2021-2022 yetiştirme sezonunda Diyarbakır koşullarında yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre ortalama tane verimi dekara 130,72 kg olarak bulunmuştur. Kullanılan genotiplerin 62 tanesinde tane verimi ortalama tane veriminin üzerinde olup Empire kontrol çeşidi (132,00 kg/da) bu genotipler arasında yer almıştır. Tüm genotiplerde protein oranı %13.28-17,93, nişasta oranı %80,15-84,77 ve yağ oranı %1,71-2,31 arasında değişen değerler almıştır. Çiçeklenme sonrası dönemin daha kurak ve sıcak geçmesi tane ağırlığının azalmasına, protein oranının ise artmasını etkilemiş ve kalite değerlerinin yüksek çıkmasına neden olmuştur. Protein, nişasta ve yağ içeriği yönünden genotipler normal frekans dağılımı gösterirken, tane verimi yönünden normal dağılım gözlenmemiştir. Bu durum kuraklık etkisi ve genotip farklılıklarından kaynaklanmıştır. Protein içeriği, tane verimiyle negatif yönlü fakat çok önemli olmayan, nişasta içeriğiyle negatif yönlü ve çok önemli bir korelasyon ilişkisi gözlenmiştir. Cluster analizine göre genotipler 12 grup ve özellikler 2 grup altında toplanmıştır. Bu gruplamada birbirinden en uzak genotipler 1251 ile 1098 olmuştur. Bu analizde birbirine yakın olmayan hatların seçilmesi uygun genotipleri belirlemede önem arz etmektedir. Sonuç olarak bu çalışmada ön plana çıkan ekmeklik buğday genotiplerinin kuraklıkçalışmalarında yer verilmesi kanaatine varılmıştır. en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5471
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof AFRICA 3rd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEW HORIZONS IN SCIENCE en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject buğday en_US
dc.subject çeşit ıslahı en_US
dc.subject verim en_US
dc.subject kurak koşullar en_US
dc.title KURAK KOŞULLARDA EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNİN VERİM VE KALİTE PERFORMANSININ İNCELENMESİ en_US
dc.title.alternative Investigation of Yield and Quality Performance of Bread Wheat Genotypes in Dry Conditions en_US
dc.type Conference Object en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0002-7884-5463
gdc.author.institutional Kızılgeçi, Ferhat
gdc.author.scopusid 57024050900
gdc.author.wosid AAP-4767-2021
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü en_US
gdc.description.publicationcategory Konferans Öğesi - Uluslararası - Kurum Öğretim Elemanı en_US
relation.isAuthorOfPublication b512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery b512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
KURAKKOULLARDAEKMEKLKBUDAYGENOTPLERNNVERMVE.pdf
Size:
1.96 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: