1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Demir, Elif"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Article
    Accreditation in Higher Education Tourism Programs: An Administrative Perspective
    (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2025) Ibadli, Ulkar; Pektas, Kubra; Demir, Elif; Cakici, A. Celil
    The study evaluates the perceived benefits, importance, and challenges of program accreditation from the perspectives of administrators of TURAK-accredited tourism programs. The participants included department heads, faculty deans, and college directors, with data collected via electronic interviews between February 17 and 31 March 2024. Responses were analyzed using content analysis, revealing four themes: "motivation," "benefit," "challenges," and "expectations." Key findings show that accreditation enhances educational quality and serves as a promotional tool. It benefits data archiving and quality perception but poses challenges in manual file preparation and evidence generation. Administrators expect improvements in electronic documentation, reporting, objective evaluations, prioritization of graduates, and process continuity. The study offers theoretical and practical implications for both program administrators and TURAK officials.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Article
    Yiyecek İçecek İşletmelerinin Kültürel Değeri Salaş Mekânlar Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme
    (2025) Demir, Elif; Pektaş, Kübra; Demirtaş, Nihat
    Bu çalışmada, yiyecek içecek işletmelerinin kültürel değeri olarak görülen, “salaş mekân” kavramsal olarak değerlendirilerek “salaş mekân” nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt vermek amaçlanmıştır. Bu amaçla ulusal ve uluslararası literatür kapsamlı olarak taranmıştır. Elde edilen bulgularda salaş mekânların, genellikle mütevazı dekorasyonları ve uygun fiyatlı menüleri ile bilinen, samimi ve rahat ortamlar sunan işletmeler olduğu belirlenmiştir. Bu mekânların, yerel kültürün ve toplumsal ilişkilerin önemli bir parçası olarak öne çıktığı tespit edilmiştir. Çalışmada, salaş mekânların kavramsal olarak değerlendirilmesinin yanı sıra kültürel mirası koruma, topluluk duygusunu pekiştirme ve sosyal etkileşimi artırma potansiyelleri olduğu tespit edilmiştir. Literatür ile desteklenen bu çalışmanın sonuçları, bu işletmelerin sürdürülebilirliğini ve kültürel önemini vurgulamaktadır. Çalışmada sonuçların yiyecek içecek sektöründe gelecekteki araştırmalara ışık tutması umut edilmektedir.