Browsing by Author "Kartal, Ahmet"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Hcl Asit Çözeltisinde Yumuşak Çeliğin Korunması için Yeşil Bir Korozyon İnhibitörü Olarak Kilis Yöresinde Yetişen Kuş Ekmeği (Polygonum Aviculare L.) Özütünün İncelenmesi(2024) Kartal, Ahmet; Yıldız, Reşit; Yıldız, ReşitKuş ekmeği (Polygonum Aviculare L.) bitki özütünün 1 M HCl çözeltisi içindeki yumuşak çelik korozyonuna olan etkisi, farklı sıcaklık değerleri ve konsantrasyonlarında deneyler yapılarak araştırılmıştır. Potansiyodinamik polarizasyon, elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EİS) ve lineer polarizasyon direnci (LPR) tekniklerden yararlanıp elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Derişim ile inhibisyon etkinliğinin doğru, sıcaklık ile ise ters orantılı olduğu görülmüştür. Ayrıca oluşan etkileri daha iyi gözlemlemek için 120 saat boyunca inhibitörlü ve inhibitörsüz ortamda bekletilen yumuşak çeliğin yüzey morfolojisi farklı yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. SEM, AFM, EDX ve XPS gibi yöntemler kullanılarak oluşan görüntü ve ortaya çıkan değerler yorumlanmıştır. Bu yeşil inhibitör, anodik ve katodik bölgede etkisini göstermesi sebebiyle karma inhibitör olarak tanımlanmıştır. Çelik üzerine iyi tutunup korozyon hızını ciddi anlamda düşüren bu inhibitörün, yüzey adsorpsiyon ölçümlerinin Langmuir izotermine de uygun olduğu tespit edilmiştir. Adsorpsiyonun ve inhibisyonun aktivasyonunu anlamak için hem inhibitör hem de inhibitör içermeyen 1 M HCl ortamında aktivasyon enerjileri belirlenmiştir. Bunun için Arrhenius eşitliğinden yararlanılmıştır. Ayrıca bazı termodinamik değişkenler (Kads, ∆G○ads) hesaplanarak tartışılmıştır.