Browsing by Author "Keske, Mehmet Ata"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Farklı Buğday Genotiplerinden İzole Edilen Endofitik Bakterilerin Fusarium Culmorum'a Karşı Antagonistik Aktivitelerinin Belirlenmesi(2024) Derviş, Sibel; Aktaş, Hüsnü; Özer, Göksel; Aktaş, Hüsnü; Keske, Mehmet Ata; Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü; Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi BölümüBu araştırmada, farklı buğday genotiplerinden elde edilen endofitik bakterilerin, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin ile enzim aktivitelerinin yanısıra buğdayda kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan Fusarium culmorum’a karşı etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İzolatların F. culmorum’a karşı ikili kültür testlerinden elde edilen sonuçlara göre inhibisyon oranı %80.56- %13.90 arasında değişiklik göstermiştir. In vitro koşullarda Fusarium culmorum’a karşı inhibisyon oranı %80.59 oranıyla Bacillus subtilis (MM11), %69.41 oranıyla Stenotrophomonas maltophilia (EY5) ve %61.10 oranıyla Enterobacter sp. (MY3) en etkili izolatlar olmuştur. Amilaz, selülaz, fosfataz, ACC deaminaz ve siderofor üretiminde Pseudomonas putida (EM9) ve Pseudomonas orientalis (MM21) izolatları tüm testte pozitif sonuç vermiştir. Umut vadeden altı izolat 16S rRNA geninin sekans analizi kullanılarak tanımlanmıştır. Bakteri suşlarının F. culmorum’a karşı etkinliğini değerlendirmek için iklim odası koşullarında (in vivo) saksı denemeleri kurulmuştur. Sonuçlar, Enterobacter sp., S. maltophilia ve B. subtilis (MY3+EY5+MM11) kombinasyonunun hastalık şiddeti, bitki boyu, yaş ağırlık, kuru ağırlık, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlığı açısından en uygun sonuçları verdiğini göstermiştir. Stenotrophomonas rhizophila, P. putida ve P. orientalis (EY1+EM9+MM21) kombinasyonu da oldukça etkili olmuştur. Etkili bakteri suşlarının kullanılmasının, çevresel etkilerini en aza indirirken, kimyasal gübre ve pestisitlere olan bağımlılığı ve bunlarla ilişkili maliyetleri azaltması beklenmektedir. Ek doğrulama prosedürlerinin ardından bu suşların, ticari uygulamalar için potansiyelinin olduğu düşünülmektedir. Bulgular, F. culmorum’a karşı çeşitli endofitik bakterilerin kullanıldığı biyolojik kontrol çalışmalarına katkıda bulunacaktır.Master Thesis Lavanta (Lavandula Angustifolia) Bitkisinden İzole Edilen Endofitik Bakterilerin Antifungal Etkisinin Belirlenmesi(2024) Keske, Mehmet Ata; Güney, İnci GülerBu çalışmada, lavanta bitkisinin kök ve kök boğazından 70 endofitik bakteri izole edilmiştir. Bu izolatların morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal aktiviteleri incelenmiştir. Endofitik izolatların patojenlere karşı % inhibisyon oranları Neoscytalidium dimidiatum'a karşı %89 ile %3,7 arasında Fusarium culmorum'a karşı ise %88 ile %8 arasında ve Fusarium oxysporum'a karşı %71,8 ile %36,1 arasında farklılık göstermiştir. İzolatların fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri, antagonistik aktiviteleri, enzim aktiviteleri, siderofor üretimleri dikkate alınarak etkili 5 izolat seçilmiştir. İn-vitro koşullarda etkili bulunan 5 izolatın 16S rRNA gen tabanlı sekans analizi sonucuna göre LA 24, LA25, LA32, LA58 ve LA62 kodlu izolatların Bacillus spp. olduğu tespit edilmiştir. İn-vivo serada yapılan saksı denemesi çalışmaları sonucunda, kök daldırma ve toprağa inokule edilen Bacillus spp. (LA24+LA62) karışımları ile inokule edilmiş lavanta bitkilerinde diğer endofitik bakteri izolatlarına ve kontrole göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Bu uygulamanın lavanta bitkisinin bitki boyu, yaş ağırlık, kuru ağırlık, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı ve kök uzunluğu ve hastalıklara karşı en etkili sonuçlar verdiğini göstermiştir. Bunu takip eden diğer etkili uygulama ise lavanta bitkilerine inokule edilmiş Bacillus sp. (LA25) bakteri uygulaması olmuştur. Çalışmadan elde edilecek sonuçlar ile endofitik bakterilerin sürdürülebilir organik lavanta yetiştiriciliğinde diğer endofitik bakteri izolatlarına ve kontrole göre etkili bulunan izolatın daha sonra ticari olarak kullanılmak üzere sunulacaktır. Anahtar kelimeler: Antagonistik aktivite, tıbbı ve aromatik bitkiler, Lavandula angustifoliaBook Part TIBBİ ve AROMATİK BİTKİ ve UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL AKTİVİTELERİNDE SON GELİŞMELER(PARADİGMA AKADEMİ YAYINLARI, 2022) Güler Güney, İnci; Güler Güney, İnci; Department of Organic Agriculture / Organik Tarım BölümüTıbbi ve aromatik bitki ekstraktlarının ve uçucu yağlarının bitki fungal hastalıklarını kontrol etmek için uygulanabilir olması için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Ayrıca son çalışmalarda, yeşil nanoteknoloji üzerinde durulmuş, bu tarz çalışmalar önem kazanmıştır (Nematollahi, 2015). Yeşil nanoteknolojide, yeşil bitki ekstraktları olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin nanopartikülleri kullanılarak belli başlı patojenlere karşı antimikrobiyal ajan olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu derlemede tıbbi ve aromatik bitki ekstraktlarının ve uçucu yağlarının belli başlı fungal patojenlere (Colletotrichum gloeosporioides Penz. & Sacc., Aspergillus spp., Penicillium spp., Rhizopus spp., Botrytis spp. ve Alternaria spp., Verticillium, Pythium, Rhizoctonia solani Kühn. ve Macrophomina phaseolina (Tassi) Goidanich, Fusarium spp., Sclerotinia spp., Phytophthora spp. vb.) karşı antifungal aktiviteleri incelenmiştir.