Browsing by Author "Yavuz, Murat"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Presentation Acanthus dioscoridis L. var. dioscoridis’ in total yağ asidi, fosfolipit ve triaçilgliserol kompozisyonlarının belirlenmesi(2014) Keskin, Cumali; Kaçar, Semra; Kaçar, SemraÖzet: Yağ asitleri fosfolipitler, trigliseritler ve monogliseritler gibi lipitlerin temel bileşenleridir. Doymuş, tekli doymamış veya çoklu doymamış olabilirler. Acanthus dioscoridis’in total lipit, fosfolipit ve triaçilgliserol yağ asidi kompozisyonları gaz kromatografisi (GC) ile belirlendi. A. dioscoridis’in total lipit ve TLC yöntemiyle ayrılan fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonlarında 9 farklı yağ asidi tespit edildi. A. dioscoridis’in toprak üstü kısımlarından ekstrakte edilen total lipit, fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonlarından elde edilen metil esterlerinde; doymuş yağ asitleri içinde C14:0, C15:0, C16:0, C17:0 ve C18:0 tekli doymamış yağ asitleri içinde C16:1ω-7 ve C18:1 ω-9, çoklu doymamış yağ asitleri içinde C18:2ω-2 ve C18:3 ω-3 temel bileşenler olarak belirlenmiştir. Total lipit, fosfolipit ve triaçilgliserolde sırasıyla doymuş yağ asitlerinden majör bileşen olarak palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0) ve miristik asit (C14:0) tespit edildi. Total doymamış yağ asitleri (∑SFA) (%42.66) en fazla fosfolipit fraksiyonunda saptandı. Oleik asit (C18:1n-9) (%26.33) en fazla triaçilgliserol fraksiyonunda tespit edildi. Palmitoleik asit (C16:1n-7) (%13.67) ve total MUFA (%40.00) oranı; triaçilgliserol fraksiyonunda diğerlerine oranla belirgin miktarda yüksek bulundu. Temel yağ asitlerinden linoleik asit (C18:2n-6) (%16.26) ve linolenik asit (C18:3n-3) (%35.25) yüksek oranda total lipitte saptandı. Total doymamış yağ asitleri (∑PUFA) en fazla total lipitte (%51.51) diğer taraftan en düşük triaçilgliserol fraksiyonunda (%35.45) saptandı. Sonuç olarak A. dioscoridis’in total lipit, fosfolipit, triaçilgliserol fraksiyonlarının kalitatif olarak benzer olduğu fakat kantitatif olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.Article Determination of fatty acid compositions of total lipid, phospholipid and triacylglycerol fractions of aboveground parts of four species of the genus Hyoscyamus.(2016) Kaçar, Semra; Yavuz, Murat; Kaçar, SemraNine different FAs were identified in TL, TG and PL fractions. The major FAs of TL, TG, PL in all Hyoscyamus species were C16:0 (palmitic acid, PA), C18:1 n−9 (oleic acid, OLA), C18:2 n−6 (linoleic acid, LA) and C18:3 n−3 (linolenic acid, ALA). Fatty acids composition range was as follows: saturated fatty acids (SFAs) 12.45–33.91%, 31.51–41.67%, 10.32–39.03% monounsaturated fatty acids (MUFAs) 7.66–16.57%, 6.24–14.67%, 11.40–26.78% and polyunsaturated fatty acids (PUFAs) 58.42–70.97%, 51.04–55.53%, 49.55–72.90% in TL, PL and TG fractions, respectively. In all Hyoscyamus species, total PUFA amounts were found to be higher than total MUFA and total SFA in TL, TG and PL fractions. The present study is a guide for biochemical and nutritional values of the Hyoscyamus species and can be useful for further investigation on industrial applications.