MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Atay Polat, Melike

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Polat, Melike Atay
Job Title
Prof. Dr.
Email Address
Main Affiliation
Department of Economics / İktisat Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

63

Articles

35

Citation Count

0

Supervised Theses

2

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 56
  • Book Part
    Türkiye'de Covid-19 Salgını ve Döviz Kuru Sepeti İlişkisi: Nedensellik Bulguları
    (Gece Kitaplık Yayınevi, 2021) Atay Polat, Melike; Arslan, Ferhan
    Küresel ekonomik sistem mal ve hizmet üretimleri açısından ekonomileri birbirine bağımlı kılmakta ve bir ülkede meydana gelen salgın hastalıklar, doğal afetler gibi ekonomik şoklar sadece meydana geldiği ülkeyi değil birçok ülkeyi etkileyebilecek bir sorun haline gelebilmektedir (Ünal vd., 2020:246).
  • Conference Object
    ENERJİ ENFLASYONUNUN KARBONDİOKSİT EMİSYONU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: G7 ÜLKELERİ ÖRNEĞİ
    (2023) Atay Polat, Melike; Arslan, Ferhan
    Enerji enflasyonu enerji mal ve hizmetlerinin fiyatlar genel seviyesinin artması olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak daha yüksek enerji fiyatları gelir etkisi ile birlikte enerji yoğun sektörlerde tüketim harcamalarını artırabilmektedir. Tüketim harcamaları ile birlikte artan üretim ise enerji kullanımı ve CO2 (karbondioksit) emisyonlarını arttırabilmektedir. Bu ilişkiden hareketle çalışmanın amacı G7 ülkelerindeki enerji enflasyonunun CO2 emisyonları üzerindeki etkisini incelemek ve Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerliliğini G7 ülkeleri için sınamaktır. Bu amaç kapsamında 1990-2019 dönemini kapsayan karbondioksit emisyonu (CO2), enerji enflasyonu (ENF) ve kişi başına düşen milli gelir (GSYH) değişkenleri arasındaki uzun dönemli ilişkiyi incelemek için Westerlund eşbütünleşme testi kullanılmıştır. Ayrıca, FMOLS ve DOLS tahmincileri ile uzun dönem katsayı tahmini yapılmıştır. Çalışmanın temel bulgularına göre analize dahil edilen bütün ülkelerde Çevresel Kuznets Eğrisi geçerli bulunmuştur. Enerji enflasyonunun ise pek çok G7 ülkesinde ve panelin genelinde çevre kirliliğini artırdığı bulgusuna ulaşılmıştır.
  • Book Part
    TRC3 Düzey2 Bölgesinin Gelişmişlik Düzeyi ve Kamu Yatırım Harcamaları
    (Gazi Kitabevi, 2019) Atay Polat, Melike; Akbaş, Yusuf Ekrem; Atay Polat, Melike
    Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından geçerli olan sosyo-ekonomik gelişmişlik farklılıkları, ülke bazında bölgeler arasında da geçerlidir.
  • Book Part
    Mardin İlinde Sağlık Hizmetlerinin Gelişimi
    (Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınları, 2019) Atay Polat, Melike; Atay Polat, Melike
    İşgücü tarafından içerilen bilgi ve becerilerin bütünü olarak kabul edilen beşeri sermaye, toplumların gelişmesinde en önemli üretim faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
  • Article
    Göç, Cinsiyet ve İşsizlik Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye’de Gelişme Düzeyine Göre Bölgelerin Kıyaslanması
    (2022) Atay Polat, Melike; Atay Polat, Melike
    Göç, insanların dünyanın bir yerinden başka bir yere hareketini ifade eder. Göç kavramı, statik bir olgu olmamakla birlikte zaman üzerinde dinamik etkileri olan ve sebep-sonuç ilişkileri açısından karmaşık özelliklere sahip olan bir kavramdır. Sosyal bilimler alanındaki pek çok kavram gibi göç kavramı da uzun bir tarihsel geçmişe sahiptir. Göç, ekonominin büyüme dönemlerinde ekonomik genişlemeye katkıda bulunmanın bir yolu olabilirken ekonominin durgunluk dönemlerinde ev sahibi ülkelerin işgücü piyasası üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Diğer yandan toplumsal cinsiyet eşitliğinin kalkınma, ekonomik büyüme ve yoksulluk gibi pek çok sosyal ve ekonomik göstergeyle etkileşim içinde bulunması son dönemlerde göç ile cinsiyet arasındaki ilişkinin de incelenmesini gerektirmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 2008-2020 dönemi için bölgeler düzeyinde iç göç hareketleri ile işsizlik göstergeleri arasındaki nedensellik ilişkisinin göç ile cinsiyete göre işsizlik düzeyi ilişkisi de dikkate alınarak araştırılmasıdır. Elde edilen bulgular gelişmiş düzey 2 alt bölgelerinde göç değişkeninden toplam işsizlik, kadın işsizlik ve erkek işsizlik değişkenlerine doğru tek yönlü nedensellik ilişkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, az gelişmiş düzey 2 alt bölgelerinde ise toplam işsizlik, kadın işsizlik ve erkek işsizlik değişkenlerinden göç değişkenine doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
  • Book
    Ekonomik Kalkınma ve Kadınların Elde Ettikleri Kazanımlar: Türkiye’deki İstatistiki Bölge Birimleri Üzerine Bir Analiz
    (, Detay Yayıncılık, 2017) Atay Polat, Melike; Atay Polat, Melike
    Bu kitap ekonomik gelişme sürecinde kadınların elde ettikleri kazanımları, mevcut li-teratür ışığında Türkiye’deki Düzey 2 ve Düzey 3 istatistiki bölge birimleri bağlamında ortaya koymayı amaçlamaktadır. En önemli üretim faktörlerinden biri olan kadın emeğinin büyüme ve kalkınma üze-rindeki rolünün anlaşılması, özellikle İkinci Dünya Savaşından sonraki dönemde, pek çok ülkede kadınların ekonomik ve siyasi kazanımlarının artırılması yönündeki çabalara hız vermiştir. Uluslararası kuruluşların bu konudaki çalışmaları, bu çabaları daha da destek-lemiştir. Uluslararası alanda “Kadın ve ekonomik gelişme”, “kadınların ekonomik ve siyasi kazanımları” konularını ele alan çok sayıda çalışma ile dünya ülkelerinde kadınların er-kekler karşısındaki göreli gelişme düzeylerini ortaya koyan çok sayıda endeks yayınlan-mıştır. Kadın kalkınması ve kadın statüsü, ülkemizde de çok sayıda değerli çalışma ile analiz edilmiştir. Ne var ki, ülkemizde bölgeler düzeyinde yapılan çalışmalar az sayıda ve kapsadıkları konular bakımından yetersizdir. Kadın statüsünü ele alan çalışmaların çoğu, Türkiye verileri ışığında kadınların ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınmaya katkılarını analiz etmektedir. Düzey 2 ve Düzey 3 istatistiki bölge birimleri bağlamında ve kadınların ekonomik kazanımları dışındaki kazanımlarını ortaya koyan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışmanın ilk amacı; Türkiye’deki Düzey 2 ve Düzey 3 istatistiki bölge birimle-rinde kadınların ekonomik, eğitimsel ve siyasi kazanımlarını karşılaştırmalı olarak ortaya koymaktır. İkinci amacı; kadın ve ekonomik kalkınma olgusu ile ilgilenen akademisyenle-rin yararlanacakları bir eser ortaya koymaktır. Üçüncüsü ise, Türkiye’de kadın kalkınması ile ilgilenen politikacıların doğru kararlar vermelerine yardımcı olacak bir araç sunmaktır.
  • Book Part
    Covid-19 Pandemisinin BIST Enerji Sektörü Üzerindeki Etkisi: ARDL Analizi
    (Özgür Yayınları, 2023) Atay Polat, Melike; Arslan, Ferhan
    Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp bütün dünyaya yayılan korona virüs insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturmakla birlikte küresel ekonomik düzen için de bir tehdit unsuru olarak kabul edilmektedir. Pandeminin yarattığı risk ve belirsizlik ortamı piyasa mekanizmalarını olumsuz yönde etkilemekte ve finansal piyasalarda dalgalanmalar olması beklenmektedir. Belirsizlik ortamında yatırımcı davranışlarındaki değişimler küresel borsa endeksleri ile İstanbul menkul kıymet borsasını da olumsuz etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı COVID-19 pandemisinin Borsa İstanbul’da işlem gören enerji pay senetleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda 30.03.2021 ve 31.05.2022 tarihlerini kapsayan günlük veriler borsa işlem günleri dikkate alınarak BIST elektrik sektörü endeksi (lnxelt), toplam iyileşen (lniyi) hasta sayısı ve toplam vaka (lnvaka) sayıları arasındaki ilişki ARDL analizi ile incelenmiştir. Çalışmada ele alınan dönemde elde edilen bulgulara göre değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiştir. Ayrıca, toplam vaka sayıları ve BIST elektrik sektörü endeksi arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Buna göre toplam vaka sayılarındaki %1’lik bir artış BIST elektrik sektörü endeksini yaklaşık olarak %5,8 artırmıştır.
  • Article
    Türkiye’de Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin Ekonomik Büyüme ve Farklı Küreselleşme Türleri Bakımından Analizi
    (2023) Atay Polat, Melike; Ergün, Suzan
    Çevre kirliliği günümüzde araştırmacılar, bilim adamları ve politika yapıcılar tarafından geniş çapta üzerinde en fazla durulan konulardan biri haline gelmiştir. Özellikle CO2 salınımının belirleyicilerini araştırmak bilim adamları için önde gelen ilgi alanlarından biridir. Diğer yandan küreselleşme, ülkelerin ekonomik, politik ve sosyal yönlerden birbirleriyle etkileşime geçmesine neden olur ve kaçınılmaz olarak bu etkileşimden çevre etkilenir. Bu nedenle küreselleşme CO2 emisyonlarının önemli bir belirleyicisidir. Bu çalışma, 1970-2018 döneminde Türkiye’de Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinden hareketle farklı küreselleşme türlerinin (ekonomik, sosyal ve politik) çevre kalitesi üzerindeki dinamik etkilerini Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM) ile değerlendirmeyi amaçlamıştır. Türkiye için kişi başı CO2 emisyonu, kişi başı GSYH, ekonomik küreselleşme, sosyal küreselleşme ve politik küreselleşme arasında uzun dönem ilişkinin varlığı Johansen eşbütünleşme testi ile ortaya konmuştur. VECM Granger nedensellik testi sonuçlarına göre kısa dönemde ekonomik küreselleşmeden CO2 emisyonuna ve sosyal küreselleşmeden politik küreselleşmeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Ayrıca, uzun dönem tahmincileri bakımından kişi başı GSYH, ekonomik ve sosyal küreselleşmenin kişi başı CO2 emisyonunu pozitif yönde etkilediği, buna karşılık kişi başı GSYH’nın karesi ve politik küreselleşmenin kişi başı CO2 emisyonunu negatif yönde ve anlamlı olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular, Türkiye’de politika yapıcıların çevresel kaliteyi iyileştirmesi için iklim değişikliği politikalarını belirlerken ve uygularken farklı küreselleşme türlerini de dikkate almaları gerektiğini göstermektedi
  • Article
    Investigation of the Sensitivity of EU Countries to Temperature Anomalies in Terms of Economic and Technological Indicators
    (SpringerLink, 2023) Atay Polat, Melike; Alper Aslan, Buket Altinoz, Melike Atay Polat
    In this study, the interrelationships between global climate change and EU countries’ GDP, investments, R&D expenditures, innovations, and labor productivity indicators are discussed. Global temperature anomalies are adopted as an indicator of climate change and the relationsgip estimated with the panel vector autoregreesion (PVAR) approach for the period from 1996 to 2018. Results suggest that an increase in atmospheric temperature has negative efect on economic growth, investment, and labor productivity. However, an increase in atmospheric tempetrature increases patent applications by 0.4% in the long run. Moreover, while economic growth and investments trigger temperature anomalies, labor productivity has a negative efect on atmospheric temperature. The long-run coefcient estimation results are confrmed by analysis, and the existence of strong dynamic relationships between the variables is determined. Impulse–response graphs difer from these results and emphasize that the efects caused by shocks should be considered temperature anomalies and EU’s technological and economic developments.
  • Article
    Kentleşme, İşsizlik ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye’nin Düzey 2 Bölgeleri İçin Bir Uygulama
    (Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 2021) Atay Polat, Melike; Sancar, Canan
    Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin 26 adet düzey 2 bölgesinde kentleşme, işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkilerini 2007-2018 dönemi için araştırmaktır. Tasarım/Yöntem: Türkiye’de bölgeler düzeyinde kentleşme, işsizlik ve enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini analiz etmek amacıyla hazırlanın bu çalışmada kesit ve zaman boyutunu birlikte dikkate alan Panel veri ve Fisher Panel nedensellik testileri kullanılarak analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışmanın Fisher nedensellik testi bulguları, Erzurum, Van, Şanlıurfa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun ve Trabzon alt bölgelerinde ekonomik büyümeden işsizliğe doğru tek yönlü; Gaziantep ve Konya alt bölgelerinde işsizlikten ekonomik büyümeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkilerinin olduğunu göstermiştir. Mardin, Bursa ve Zonguldak alt bölgelerinde ekonomik büyümeden kentleşmeye doğru tek yönlü; İstanbul, Tekirdağ, Aydın, Kocaeli, Kırıkkale ve Kayseri alt bölgelerinde ise kentleşmeden ekonomik büyümeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkileri gözlemlenmiştir. İstanbul, Hatay, Kayseri ve Zonguldak alt bölgelerinde işsizlikten kentleşmeye doğru tek yönlü; Erzurum, Kocaeli, Kırıkkale ve Trabzon bölgelerinde ise kentleşmeden işsizliğe doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Balıkesir ve Manisa alt bölgelerinde işsizlik ve kentleşme arasında nedensellik ilişkisi çift yönlüdür. Türkiye’nin 26 Düzey 2 bölgesinin genelinde ise kentleşme ve ekonomik büyüme çift yönlü bir etkileşim halindedir. Sınırlılıklar: Çalışmada alt bölge kapsamında farklı gelişmişlik düzeyine sahip illerin bulunması ve alt bölge düzeyinde sonuçların elde edilmesi araştırmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır. Özgünlük/Değer: Literatürde kentleşme, işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi birlikte ele alan başka bir çalışma olmaması bu çalışmanın özgün değerini oluşturmaktadır.