MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Gördük, Mehmet Nuri

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
Main Affiliation
Department of Internal Medical Sciences / Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Sustainable Development Goals Report Points

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.
Scholarly Output

1

Articles

1

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Article
    Sigara Kullanımını Önleme Stratejileri: Başlama ve Bırakma Nedenlerinin Tespiti ile Müdahale Yöntemleri
    (2024) Gördük, Mehmet Nuri; Saka, Günay; Kolsuz, Selcuk; Department of Internal Medical Sciences / Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
    Bu çalışmanın amacı, sigara içme konusunda belirli verileri toplamak, sigaraya başlama ve bırakma nedenlerini açıklamak, sigara içmeye başlamayı önleme ve sigarayı bırakmak isteyenlere destek sağlama yollarını araştırmaktır. Kesitsel nitelikte olan bu çalışmada, Aralık 2016 ile Ocak 2017 tarihleri arasında, Diyarbakır ilinin Kayapınar ilçesinde bulunan bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 15 yaş ve üzeri olan 5880 kişiden sistematik örnekleme yöntemiyle seçilen 309 kişiye yüzyüze anket uygulanmıştır. Çalışmada katılımcıların %30,4'ünün sigara içen, %14,6'sının ise sigarayı bırakan kişilerden oluştuğu belirlenmiştir. Katılımcıların yaklaşık %92'si, kapalı alanlarda tütün kullanımını yasaklayan yasayı desteklemiştir. Katılımcıların %78'inin ilk kez 18 yaşından önce sigarayı denediği ve %47,5'inin yine bu yaşlarda düzenli olarak sigara içmeye başladığı tespit edilmiştir. Sigaraya başlama nedenlerinin en yaygın olanları arkadaş etkisi, merak ve özenti olarak belirtilmiştir. Katılımcıların %66,3'ü, devlet tarafından tütün ürünlerine uygulanacak tam bir yasağa destek vereceklerini belirtirken, sigara içenlerin %65'i böyle bir yasağın olması durumunda sigarayı bırakacaklarını ifade etmiştir. Çalışma, bölgede yüksek sigara kullanım prevelansını ve sigara içmeye genç yaşlarda başlandığını göstermektedir. Sigara içen katılımcıların önemli bir kısmı sigarayı bırakmak istediğini dile getirmekte iken, bırakmak isteyenlere destek sağlanmasında eksiklik olduğu tespit edilmiştir.