MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Arabacıoğlu, Dilan

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Araş. Gör.
Email Address
Main Affiliation
Department of Tourism Guidance / Turizm Rehberliği Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

15

Articles

3

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 15
  • Article
    Is there an intergenerational difference in the perception of tourist guide service quality?
    (2023) Arabacıoğlu, Dilan
    The perceived service quality offered by tourist guides is regarded as a significant determinant in travelers' overall satisfaction with their tour experience. The objective of this study is to ascertain thevariations in the opinion of service quality among tourists from different generations with regards to tourist guides. The qualitative research method of interview technique was employed within the parameters of this study. The data for this study were obtained from a sample of 30 participants who engaged in guided tours. These individuals belonged to the X, Y, and Z generations, and their responses were gathered through semi-structured interviews. The study's demographic comprises travelers belonging to Generations X, Y, and Z who have actively engaged in guided tour experiences. The study employed stratified purposive sampling as its sampling technique. The data were subjected to analysis using the MAXQDA 2022 software. Based on the findings of the investigation, it was determined that there exist variations in the perception of tourist guide services across different generations.
  • Article
    Turist Rehberlerinin İletişim Becerilerinin Algılanmasında Turistlerin Cinsiyetlerinin ve Yaşlarının Rolü
    (SEDAT ÇELİK, 2021) Arabacıoğlu, Dilan; Dedeoğlu, Bekir Bora
    The communication skill of the tourist guide is seen as a very important factor in terms of the tour experience and tour satisfaction of the tourists. At the point of perceiving the communication skills of the tourist guide, the variability of the age groups and the differentiation of the genders of the visitors in the tour group necessitate the tourist guide to display a behavior by reviewing his communication competence. The gap created in the literature by a study in which the age and gender elements of the tourists are included in the communication skill of the tourist guide has been identified. The present study aims to contribute to the elimination of this gap. The main purpose of the research is to reveal whether the age and gender variables of tourists make a difference in perceiving the communication skills of the tourist guide. Research data were collected from foreign tourists visiting Nevşehir province of the Cappadocia Region through a questionnaire. According to the analysis of the data obtained from 300 people, it was concluded that both the gender and age factors of the tourists did not make any significant difference in the perception of the tourist guide's communication skills.
  • Book Part
    Turist Rehberlerinin Destinasyon Yönetimi Kavramına Yaklaşımları: Kelime İlişkilendirme Testi ile Analizi
    (Gazi Kitapevi, 2022) Özaltaş Serçek, Gülseren; Arabacıoğlu, Dilan; Aktaş, Abidin Can
    Destinasyonların kalkınması ortak karar alma mekanizmasının işlemesiyle daha kolay hale gelmektedir. Destinasyon yönetimi kavramı bu bağlamda ön plana çıkmaktadır. Destinasyon yönetimi tüm paydaşların ortak kararı doğrultusunda destinasyona yönelik sürdürebilirliği ve gelişimi sağlamak ile ilişkilidir. Bahsedilen paydaşlar arasında sıklıkla destinasyonları turistlerle ziyaret eden profesyonel turist rehberleri yer almaktadır. Profesyonel turist rehberlerinin destinasyon yönetiminde paydaşlar arasında olmasından dolayı kavrama yönelik bakış açılarını ortaya çıkarmak önemli görülmektedir. Bu çalışmanın amacı destinasyon yönetiminde paydaş olarak nitelendirilen profesyonel turist rehberlerinin “destinasyon yönetimi” kavramına yönelik algılarını kelime ilişkilendirme testi (KİT) ile analiz edip açıklamaktır. KİT ile veri toplanırken destinasyon yönetimi kavramı bir sayfaya 10 kez yazılacak Şekilde sıralanmıştır. Bu sıralamanın sebebi katılımcının zincirleme Şekilde cevap vermesinin önüne geçmektir. Çalışmaya 25 profesyonel turist rehberi katılmıştır. Katılım sağlayan 25 profesyonel turist rehberine KĠT ve çalışma hakkında bilgi verilmiş ve KİT‟in cevaplanması için 30 saniye süre verilmiştir. Katılımcılar 30 saniye içerisinde anahtar kavrama yönelik akla gelen kelimeleri kâğıda aktarmıştır. Sonuç olarak katılım sağlayan 25 profesyonel turist rehberleri toplamda 76 kelime ifade etmişlerdir. Katılımcıların 11‟i bölgesel 14‟ü ülkesel çalışma kartı sahibidir. Bununla birlikte KİT‟e vermiş oldukları cevaplar ile destinasyon yönetimi kavramını en çok; Paydaş (n: 8), sürdürülebilirlik (n: 6), planlama (n: 6), yönetim (n: 5), reklam (n: 5), otel (n: 5) kelimeleri ile ilişkilendirdikleri görülmüştür. Kelimeler değerlendirildiğinde destinasyon yönetimi içerisinde yer alan paydaşların ve sürdürülebilirlik amacının ön plana çıkması profesyonel turist rehberlerinin bu kavrama yönelik bilgi sahibi olduğunu göstermektedir.
  • Book Part
    TURİST REHBERİNİN YEREL MUTFAK BİLGİSİ VE GASTRONOMİ UZMANLIĞI
    (Çizgi Yayınevi, 2021) Arabacıoğlu, Dilan
    Bireylerin temel gereksinimleri arasında yer alan yeme içme ihtiyacı günümüz koşullarında turistlerin seyahat motivasyonlarından birine dönüşerek turistler açısından seyahat edilecek destinasyonun bilinirliğinde önemli bir unsur haline gelmiştir (Hazurhan ve Altıntaş, 2020). Destinasyonların tanıtılmasında ve bölge, ülke imajının yansıtılmasında ise kültür aktarıcısı rolü üstlenen turist rehberleri tercih edilen destinasyonun yeme içme kültürü hakkında turisti tatmin edecek nitelikte bilgiler vermelidir. Turistlerin turistik destinasyonda yerel halkın yeme içme kültürünü öğrenmesi hatta bunu deneyimlemesi turistik hareketin unutulmaz bir deneyime dönüşmesine de imkân verebilmektedir. Bir destinasyonun tarihi, doğal güzellikleri, önemli yapıları ve yerel halkın gelenek ve görenekleri konusunda turistlere bilgi vermekle yükümlü olan çalışanlar turist rehberleridir. Turist rehberlerinin turistlerin destinasyonda yiyecek ve içecekleri deneyimlemelerine yardımcı olmak gibi önemli sorumlulukları bulunmaktadır (Özöğütçü ve Akay: 2019). Turistler, destinasyonda karşılaştıkları ilk kişi olan turist rehberinin doğru bir bilgi kaynağı olduğunu düşünmektedirler. Turist rehberinin vereceği her bir bilgi turistin destinasyondan memnun ayrılarak yeniden ziyaret etme eylemi göstermesine, hatta ağızdan ağıza pazarlama ile çevresindeki bireylerin ziyaretlerine imkân verebilmektedir. Ülkelerin ve tercih edilen turistik bölgelerin yeme içme kültürünün ve yiyeceklerinin tanıtılmasında önemli sorumluluk alan turizm çalışanlarından turist rehberi turistin destinasyona geldiği ilk andan ayrılış süresine dek karşılaştığı kişiler olmanın yanı sıra ülkenin ve bölgenin imajını yansıtarak turiste unutulmaz tur deneyimi sağlayacak olan turist rehberleri yerel mutfak tanıtımında ve gastronomi turizminin gelişiminde de etkin rol almalı, bu alanda kendini geliştirmelidir
  • Conference Object
    Turist Rehberlerinin Destinasyon Yönetimi Kavramına Yaklaşımları: Kelime İlişkilendirme Testi ile Analizi
    (2022) Özaltaş Serçek, Gülseren; Arabacıoğlu, Dilan; Aktaş, Abidin Can
    Destinasyonların kalkınması ortak karar alma mekanizmasının işlemesiyle daha kolay hale gelmektedir. Destinasyon yönetimi kavramı bu bağlamda ön plana çıkmaktadır. Destinasyon yönetimi tüm paydaşların ortak kararı doğrultusunda destinasyona yönelik sürdürebilirliği ve gelişimi sağlamak ile ilişkilidir. Bahsedilen paydaşlar arasında sıklıkla destinasyonları turistlerle ziyaret eden profesyonel turist rehberleri yer almaktadır. Profesyonel turist rehberlerinin destinasyon yönetiminde paydaşlar arasında olmasından dolayı kavrama yönelik bakış açılarını ortaya çıkarmak önemli görülmektedir. Bu çalışmanın amacı destinasyon yönetiminde paydaş olarak nitelen dirilen profesyonel turist rehberlerinin “destinasyon yönetimi” kavramına yönelik algılarını kelime ilişkilendirme testi (KİT) ile analiz edip açıklamaktır. KİT ile veri toplanırken destinasyon yönetimi kavramı bir sayfaya 10 kez yazılacak şekilde sıralan mıştır. Bu sıralamanın sebebi katılımcının zincirleme şekilde cevap vermesinin önüne geçmektir. Çalışmaya 25 profesyonel turist rehberi katılmıştır. Katılım sağlayan 25 profesyonel turist rehberine KİT ve çalışma hakkında bilgi verilmiş ve KİT’in cevaplanması için 30 saniye süre verilmiştir. Katılımcılar 30 saniye içerisinde anahtar kavrama yönelik akla gelen kelimeleri forma aktarmıştır. Sonuç olarak katılım sağlayan 25 profesyonel turist rehberi toplamda 76 kelime ifade etmişlerdir. Katılımcı ların 11’i bölgesel 14’ü ülkesel çalışma kartı sahibidir. Bununla birlikte KİT’e vermiş oldukları cevaplar ile destinasyon yönetimi kavramını en çok; Paydaş (n: 8), sürdürülebilirlik (n: 6), planlama (n: 6), yönetim (n: 5), reklam (n: 5), otel (n: 5) kelimeleri ile ilişkilendirdikleri görülmüştür. Kelimeler değerlendirildiğinde destinas yon yönetimi içerisinde yer alan paydaşların ve sürdürülebilirlik amacının ön plana çıkması profesyonel turist rehberlerinin bu kavrama yönelik bilgi sahibi olduğunu göstermektedir.
  • Book Part
    Turizm ve Ekonomi
    (2021) Harman, Serhat; Arabacıoğlu, Dilan; Arabacıoğlu, Dilan
    ...
  • Conference Object
    Ziyaretçilerin Fotoğraf Çekme Davranışlarının İncelenmesi: Göbeklitepe Örneği
    (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yayınları, 2022) Harman, Serhat; Arabacıoğlu, Dilan; Akgül, Onur
    Turizm ve fotoğraf, birbirini tamamlayan ayrılmaz birer olgudur. Bireyler, hayatlarının her önemlianında olduğu gibi seyahat ve turizm aktivitelerine katılırken yaşadıkları deneyimlerifotoğraflamak istemektedirler. Ancak fotoğraf çekme davranışlarının ne şekilde ve ne üzerineolduğu üzerine birtakım belirsizlikler vardır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Göbeklitepe’ye gelenziyaretçilerin fotoğraf çekme davranışlarının incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırmayöntemlerinden biri olan gözlem tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmacı, katılımcı olarakönceden hazırlanmış gözlem formu ile gözlem sürecine dâhil olmuştur. Araştırma kapsamında 50ziyaretçi gözlemlenerek, elde edilen bulgular gözlem formuna kaydedilmiştir. Elde edilen verilerinanalizinde tematik analizden faydalanılmış ve ana temalar, alt temalar ile kodlar belirlenerekfotoğraf çekme davranışlarının sıklık değerleri tespit edilmiştir. Bulgular ışığında, ziyaretçilerinfotoğraf çekme davranışlarına ilişkin 3 ana tema, 5 alt tema ve bunlarla ilgili kodlar ortayaçıkmıştır. Ziyaretçilerin daha çok arkadaşlarıyla birlikte fotoğraf çektikleri ve özçekim (selfie)yaptıkları görülmüştür. Bu esnada çeşitli jest ve mimiklerde bulundukları da tespit edilmiştir.Ayrıca ziyaretçilerin kendi fotoğraflarının yanında bulundukları doğal çevrenin de fotoğrafınıçektiği ortaya çıkmıştır. Zyaretçilerin Göbekliltepe’de fotoğraf çekme davranışlarını sergilerkenözellikle “T” biçimli sütunların ve sütunlar üzerinde yer alan kabartmaların görünebileceğinoktada fotoğraf çektikleri görülmüştür. Fotoğraf çekerken jest ve mimiklerinin daha çok şaşkınlıkve mutluluk içerdiği de tespit edilmiştir. Ayrıca ziyaretçilerin güneş ışığını fotoğraf çekim açısınagöre ayarlamak gibi çeşitli faktörlere de dikkat ederek fotoğraf çektikleri sonucuna ulaşılmıştır.
  • Book Part
    Konaklama Sektörü
    (Detay Yayıncılık, 2021) Harman, Serhat; Arabacıoğlu, Dilan; Arabacıoğlu, Dilan
    ...
  • Other
    Konaklama Sektörü
    (2021) Harman, Serhat; Arabacıoğlu, Dilan; Arabacıoğlu, Dilan
    ...