MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Vegêran dı sînemaya Şewket Emîn Korkî de

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Kurdish Language and Culture Programme / Kürt Dili ve Kültürü Programı
Türkiye’deki Kürt Dili ve Kültürü çalışmalarında öncü bir kurum olan Anabilim Dalımız 2010 yılında kurulmuştur. Anabilim dalımızın eğitim-öğretim kadrosu 1 Profesör, 2 Doçent, 6 yardımcı doçent, 9 öğretim görevlisi, 2 uzman, 16 araştırma görevlisinden oluşmaktadır. Bölümün amaçları arasında Kürt dili ve diyalektlerinin (Kurmancî, Zazakî, Sorani, Lorî, Goranî) edebiyatları, tarihleri ve kültürlerinin disiplinlerarası tarzda araştırılarak tanıtılması eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve öğrencilerinin bilimsel araştırmacı özelliklerini kazanmasına yardımcı olmak vardır. Öğrenimleri süresince öğrencilere Anabilim Dalının zengin görsel-işitsel kaynakları da kullanılarak teorik bilgi ve uygulama becerileri kazandırılır. Tanınmış araştırmacıların katıldığı konferanslar ve gerek tanınmış Kürt/Diğer milletlerin yazar ve şairlerin gerekse de bölüm mensuplarının sunduğu konuşma ve tebliğlerle verilen eğitim zenginleştirilmektedir. Bu amaçla Batı ve Doğu dünyasının yazınsal eserleri, akımları ve kuramları yakından incelenmekle birlikte, dili bütün bileşenleriyle olabildiğince kapsamlı bir şekilde ele alınarak hedeflenmektedir. Edebiyat tarihi ve metin çözümlemelerinin yanı sıra yazınsal dil çözümlemesi, dilbilim, çeviri, dil-kültür-birey ilişkisi, eleştiri kuramları ve kültürel çalışmaları da içeren bir program sunulmaktadır. Öğrencilere kapsamlı, karşılaştırmalı, analitik ve eleştirel düşünebilme yetilerinin kazandırılması, onların toplumsal olguları inceleme ve tartışma yöntemlerini geliştirebilen, günümüz kültür politikalarına ve etkileşimlerine tutarlı yaklaşımlar oluşturabilen ve her şeyden önce sorgulayabilen bireyler olarak topluma kazandırılmasına önem vermektedir. Ayrıca öğrencileri içinde bulundukları akademik ortamda okuma, araştırma, yazma konularında desteklemek için derslerimiz bulunmaktadır. Kürt Edebiyatının dönem, yazar, edebi türleri ve eserleri belli bir düzen içinde incelenip, kuramsal bilgiler ile desteklenmektedir. Yürütülen programın eğitim-öğretim dili % 100 Kürtçe’dir. Hali hazırda tezli ve tessiz yüksek lisans öğrencileri mevcuttur. Programdan mezun olanlar Kürdolog ünvanı alacaktır. Kürt Dili ve Kültürü Bölümü mezunları, mesleki açıdan ülkemizin gereksinimlerine uygun nitelikte, uluslararası ve kültürel yönden donanımlı bireyler olarak bankacılık, uluslararası ilişkiler, yayıncılık, turizm, gazetecilik, devlete ve özel sektöre bağlı medya kuruluşları gibi toplumun farklı sektörlerinde hizmet verebilirler. Eğitim sertifikası alan mezunlar devlete ya da özel kuruluşlara bağlı okullarda ve üniversitelerde öğretmenlik veya okutmanlık yapabilmektedirler. Çevirmen, yazar ve editör olarak da çalışabilmektedirler.

Journal Issue

Events

Abstract

2006 yılında Şewket Emin Korki'nin uzun metrajlı ilk filmi (Derbazbûn Ji Xubarê) çekilip gösterime girdiği zaman, bu Güney'deki Kürt Sineması için yeni bir sürecin başlangıcı olacaktı. Çünkü film büyük bir sanatsal değere sahipti. Bu durum filmin 58 tane uluslararası ödülü almasındaki etken oldu. Daha sonra ise, 2012 yılına Şewket Emin Korki, üç filmin ve yüzden fazla ulusalararası ödülün sahibi olacaktı. Sinemadaki bu başarısı elbette ona ait bir takım özelliklerden ileri gelmektedir. Bu özelliklerden de sinemasında tatbik ettiği anlatının şekli ve türü öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmamızda anlatı biliminin dinamiklerine, edebiyattaki tekâmülüne, teknik alanda sinemada nasıl yer edindiğine değineceğiz. Bu, Şewket Emin Korki sinemasında yer edinen anlatının türü, şekli ve araçlarını tanımamız için önemli bir yol olacaktır. Onun her üç filmi, Derbazbûn Ji Xubarê (2006), Kick Off (2007), Bîreweriyên Ser Kevir (2013), senaryoları ile birlikte, analizlerimizi yapmak için bu tezin temel materyalleri olacaktır. Teorik çerçeveden sonra Kürt Sinemasında belli başlı birkaç anlatı türünden bahsedeceğiz. Bu da, Şewket Emin Korki'nin anlatı bilimi açısında Kürt Sinemasındaki yerini daha iyi tanımamıza yardımcı olacaktır. Analiz kısmında da Şewket Emin Korki sinemasını beş açıdan (kamera, cih, karekter, örgü, içerik) değerendireceğiz.
In 2006, when the first feature film of Shawkat Amin Korki (Crossing the Dust) was made and screened, it became a transition and a new stage of cinema in the Kurdistan Regional Government (KRG) as the film was made in a high artistic value. Thus, the film received 58 international awards. Then, Shawkat Amin Korki made three films until 2012 and received more than 100 international awards. His success in the film business is because of some of his characteristics. One of these characteristics is the narration type in his cinema. In this thesis, we will try to reach out the science of narration from the emergence of literature to the emergence of technique and cinema. This will be the main base to identify the type, style, and apparatus of narration in the cinema of Shawkat Amin Korki. His three films, Crossing the Dust (2006), Kick Off (2007) and Memories on Stone (2013) with their screenplays will be the material for this thesis and we will interpret on them. After the theoretical framework, we will present the narration in Kurdish cinema and explain certain forms of the narration. This will help us to get to know Shawkat Amin Korki better in Kurdish cinema in terms of narration. Moreover, we will focus on Shawkat Amin Korki's cinema from five aspects (camera, location, character, storyline, and content

Description

Keywords

Sinema, Kürt Sineması, Şewket Emin Korki, Anlatı, Cinema, Kurdish cinema, Shawkat Amin Korki, Narration, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

95