MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Türkiye'deki imam hatip liselerinde Arapça öğretiminde uygulanan programların dilsel içeriği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Arabic Language and Culture Programme / Arap Dili ve Kültürü Programı
Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yer alan Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı, 2017 yılından beri öğrenci kabul etmektedir. Bu süreçte, yabancı uyruklu öğrenciler de dâhil olmak üzere, onlarca öğrencimiz bu programda eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olmuşlardır. Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı’nda dil ve edebiyat ile ilgili çalışmalar yanında, karşılaştırmalı edebiyat ve özellikle Arapçanın konuşulduğu şehirlerden biri olan Mardin ili ve çevresinde Arap diyalekti ve bu diyalekte ait folklorik konuları bilimsel bir şekilde işlemek ve bu anlamda literatüre önemli çalışmalar kazandırmaktır. Anabilim dalımızda, Türkiye’de eşdeğer programlarda işlenen Arap Edebiyatı Tarihi, Arapça Gramer Kaideleri ve Arapça Metin Okumaları gibi dersler yanında Arap Kültür Tarihi, Lehçebilim, Arapça Sözlü Kültürü gibi spesifik konulara yer veren derslere de yer verilmektedir. Anabilim dalımızda, aralarında yabancı uyruklu öğretim elemanlarının da olduğu her biri kendi alanında uzman hocalar hizmet vermektedir. Bunun yanında lisansüstü eğitim kütüphanesi ile alan çalışmaları için gezi turları imkânı da mevcuttur. Tezli Yüksek Lisans Programı’mızda tezlerin hem Arapça hem de Türkçe yazılmasına imkân verilmektedir. Türkiye’de farklı kurumlarda bu alanda yetişmiş olan alan uzmanlarına ihtiyaç duyulması, kariyer noktasında da avantajlar sağlamaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Her bir ders programı, genellikle eğitsel, özel olarak da dilsel içeriği ile müfredatın ana unsurudur. Bu çalışma müfredatın amacına ve hedefine ulaşması için dilsel içeriğin yapısı, dağıtımı, kelime haznesi, sunuş yöntemleri, dil özellikleri, noktalama işaretleri ve ayarlaması ile ilgilenir. Bu çalışma, (Türkiye'deki İmam Hatip Liselerinde Arapça Öğretiminde Uygulanan Programların Dilsel İçeriği) başlığı adı altında Arapça öğretim standartlarına ne derece uygun olduğuna cevap vermeye çalışır. Bu araştırma, Türkiye`deki İmam Hatip okullarının müfredatındaki eğitsel ya da dilsel içeriğin gerçeği ile ilgilidir, ve Arapça öğretim müfredatının değerlendirilmesi ve geliştirilmesinde katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, 4 müfredatta yer alan dilsel içeriğin yapısını, dil unsurlarını ve becerilerini sunmaktadır. Bu dil unsurlarının içeriğinden, becerilerinden ve kelime dağarcığından bahseder. Müfredat dağılımını da ele alarak sonrasında derslerde nasıl sunulduğunu gösterir. Çalışmada, dilsel içeriğin yapısını ve bileşenlerini tanıtmak için betimleyici bir metot kullanılarak sonuçlara ulaşmak için eleştirisini ve değerlendirmesini yapar. Bu çalışmanın sonuçlarını şu maddelerle sıralayabiliriz: Bu müfredatın, sesler dışında bütün beceri ve yöntemleri kapsadığına, dersler arasında kullanılan sözcük ve cümlelerde sayı yönünden belirgin bir fark olduğuna, noktalama işaretlerine dikkat edilmediğine değinir.
The educational content in general and the linguistic content of each particular course is the main nerve of the curriculum, so the authors are concerned with the components, vocabulary, distribution, and presentation of the linguistic content, the linguistic style, punctuation marks, and tuning in it, so that the curriculum meets its goal and purpose. This research is concerned with the linguistic content, it came under the title (the linguistic content of the curricula for teaching Arabic in the high schools of the imams and Turkish preachers), and it tries to answer the following question: How well did the Arabic language curriculum in the schools of the imams and Turkish preachers - secondary stage - meet the standards of modern Arabic language teaching? The research aims to: To reveal the nature of the linguistic content in the curriculum of schools of Turkish imams and preachers, and to contribute to the evaluation and development of Arabic language teaching curricula in Turkey. The research presents the components of the linguistic content; One of the elements of the language and its skills in the four curricula, and mentions the vocabulary of these elements and skills, then mentions how these vocabulary was distributed, and then shows the way to display these vocabulary in the lessons, and the research used the descriptive approach to present the components of the linguistic content, then its criticism and evaluation to reach the results, and from these results: Curricula contain elements of the language and its skills with the exception of sounds, the presence of a clear difference between one lesson and another in the number of vocabulary phrases, lack of interest in punctuation marks. ?? ??????? ???????? ???? ???????? ?????? ??? ???? ????? ????? ?? ????? ??????? ???????? ???? ???? ???????? ??????? ??????? ?????? ????????? ???????? ?????? ?????? ?????? ??????? ?????? ???????? ?????? ???? ??? ??? ??????? ????? ?????. ???? ????? ???? ???????? ??????? ??? ?????? )??????? ?????? ?????? ????? ??????? ?? ??????? ?????? ???????? ???????(? ?????? ??????? ?? ?????? ?????: ?? ??? ??????? ????? ????? ????? ?? ????? ?? ??????? ?????? ???????? ??????? – ??????? ???????? – ??????? ????? ????? ????????? ??? ??? ????? ???: ????? ?? ????? ??????? ?????? ?? ????? ????? ?????? ???????? ???????? ???????? ?? ????? ?????? ????? ????? ????? ??????? ?? ?????. ????? ????? ?????? ??????? ??????? ?? ????? ????? ????????? ?? ??????? ???????? ????? ?????? ??? ??????? ?????? ???? ?? ???? ??? ???? ??? ????????? ?????? ???? ????? ??? ??? ???????? ?? ??????? ??????? ????? ?????? ?????? ???? ?????? ??????? ??????? ?? ????? ???????? ?????? ??? ???????? ??? ??? ???????: ?????? ??????? ??? ????? ????? ????????? ???????? ???????? ????? ????? ???? ??? ??? ???? ?? ??? ???????? ?????????? ???? ???????? ?????? ???????. ?????????????: ??????? ??????? ????? ??????? ?? ?????? ????? ?????? ????????? ????? ?????? ?????? ?????? ???????? ???????? ???????.

Description

Keywords

Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Eğitim ve Öğretim, Education and Training, Arapça, Arabic, Yabancı dil eğitimi, Foreign language education, Yabancı dil öğretimi, Foreign language teaching, Öğretim programları, Teaching curriculums, İmam hatip liseleri, İmam hatip high schools, İmam hatipler, İmam hatips, İçerik, Content

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

169