MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

DETERMINATION OF VIABLE BACTERIAL COUNTS AND ACETALDEHYDE CONTENTS IN BIOYOGURT PRODUCED BY USING LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS AND LACTOBACILLUS CASEI AT DIFFERENT INOCULUM RATES

Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

4 th International Conference on Engineerg and Natural Science, 2-6 May 2018, Abstract Book

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

Due to their attributed health benefits, probiotic bacteria (such as L. acidophilus and/or Bifidobacteria) have been increasingly included in yogurts and fermented milks during the past three decades. The addition of probiotic bacteria is made not only because of certain claimed health-promoting effects in the intestinal tract but also because of the sensory aspects as well as the expanding variety of products that can be formulated with them. In this study, the effects of different inoculum rates of Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei of using in the production of bio-yogurt on the viable bacterial counts and acetaldehyde contents were determined during storage.For this purpose, different inoculum rates (1%, 2% and 3%) of both probiotic bacteria were tested. So, suitable inoculum rate were detected for production of bio-yogurt, which has enough probiotic bacterial content for supplying desirable aromatic effect and also the therapeutic minimum (106-107 cfu g-1). In addition to, the effects of inulin (at a rate of 1%) were searched for encouraging of probiotic bacterial development and quality of bio-yogurt. According to the results, the effects of inoculum rate of probiotic bacteria, storage period and addition of inulin were significant on the physicochemical, microbilogolic and sensory properties of bio-yogurt (p<0.01).

Description

Keywords

Bio-Yogurt, Probiotic, Prebiotic, Inoculum Rate, Storage Period

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page