MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Okul Kantinlerinde Gıda Güvenliği

dc.authorid 0000-0003-3493-0620
dc.authorscopusid 60104501
dc.authorwosid HPH-3917-2023
dc.contributor.author Işıker, Yakup
dc.date.accessioned 2023-12-13T11:24:03Z
dc.date.available 2023-12-13T11:24:03Z
dc.date.issued 2023
dc.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü en_US
dc.description.abstract Gıda güvenliği, son yıllarda büyük önem kazanmış ve tüketicilerin sağlık risklerinden korunması için gıda üretimi, işleme, saklama, dağıtım ve tüketim süreçlerinin kontrol edilmesi ve yönetilmesi ile ilgili bir kavram haline gelmiştir. Gıda güvenliği sorunları ve tüketici endişeleri arttıkça, gıda güvenliği konusunda uluslararası kuruluşlar ve ulusal merkezler daha fazla aktif rol oynamaya başlamıştır. Bununla birlikte teknolojinin ilerlemesi ve COVID-19 salgını, gıda güvenliği konusunu daha da önemli hale getirmiştir. Gıda güvenliği ve beslenme, insan sağlığı için hayati bir faktördür, özellikle çocuklarda doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması büyük önem taşır. Çocukların gıda seçimleri ve beslenme alışkanlıklarını etkileyen faktörler arasında aile, arkadaşlar, alışkanlıklar, sosyokültürel ve fiziksel çevre, medya ve reklamlar, sosyo-ekonomik durum, fiziksel aktivite durumu ve eğitim gibi etmenler yer almaktadır. Bunların dışında çocuklarda gıda güvenliğini etkileyen etmenlerin başında okul kantinleri ve okul kantinlerinde sunulan yiyecekler gelmektedir. Bu bölümde, okul kantinlerinin çocukların gıda güvenliği ve beslenme alışkanlıkları üzerindeki önemine odaklanılmakta ve çocukların gıda tüketiminin önemli bir kısmının okul kantinlerinden sağlandığı ve bu nedenle kantinlerin gıda güvenliği bilincini teşvik etmek için önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Bu doğrultuda; okul kantinlerindeki gıda güvenliği riskleri ve önlemleri, okullarda gerçekleştirilecek etkili gıda güvenliği yönetim ve denetim sistemlerinin sağlık sorunlarının çözümü ve önlenmesindeki gerekliliği, okul kantinlerinde kontrol süreçleri, başta Hayat Bilgisi Öğretim Programı’nda yer alan kazanımlar olmak üzere ilkokul programlarında gıda güvenliği ile öğrencilerin ve personelin bilinçlendirilmesi konu içeriklerine yer verilmiştir. en_US
dc.description.citation Işıker, Y. (2023). Okul Kantinlerinde Gıda Güvenliği. In Karadaş, H. (Ed.), Bütüncül Açıdan Okul Güvenliği (ss. 129-164). Ankara: Eğiten Kitap. en_US
dc.identifier.endpage 164 en_US
dc.identifier.isbn 978-625-6480-40-7
dc.identifier.startpage 129 en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/4640
dc.institutionauthor Işıker, Yakup
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Eğiten Kitap en_US
dc.relation.ispartof Bütüncül Açıdan Okul Güvenliği en_US
dc.relation.publicationcategory Kitap Bölümü - Ulusal - Başka Kurum Yazarı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.subject Food safety en_US
dc.subject School canteens en_US
dc.subject Gıda güvenliği en_US
dc.subject Okul kantinleri en_US
dc.title Okul Kantinlerinde Gıda Güvenliği en_US
dc.type Book Part en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 018c1c3c-ff74-46dd-b73e-848bdb37c998
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 018c1c3c-ff74-46dd-b73e-848bdb37c998

Files

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: