MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

The Importance of Digital Tools in the Preservation and Restoration Processes of Historical Buildings

Thumbnail Image

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

The preservation and restoration of historical buildings are critical to the sustainability of cultural heritage. Rapid advances in digital technologies have added new dimensions to these processes, enabling more detailed and efficient methods to be used. Tools such as 3D laser scanning, photogrammetry, Virtual Reality (VR), and Building Information Modelling (BIM) have contributed significantly to the optimisation of preservation and restoration projects, both in terms of accuracy and speed, by facilitating precise measurement and analysis of buildings. These digital tools are increasingly being used in the documentation, damage assessment, reconstruction, and sustainability of historical buildings. This study examines the increasing use of digital tools in the preservation and restoration of historical buildings and the evolution of the literature in this field over the years. For this purpose, the methodology of the study includes a systematic literature review and bibliometric analysis. The relations between existing studies were analysed by categorising keywords related to historical preservation and digital tools in the Web of Science database. In addition, studies were organised in tabular form according to authors, year, purpose, methodology, and results. The data obtained aim to reveal the specific areas in which digital tools are concentrated, identify directions in the literature, and highlight the impact of these tools on preservation strategies. The results of this study demonstrate the contributions of digitisation to the processes of heritage conservation, while at the same time suggesting potential areas for future research. Finally, the study provides a deeper understanding of the applications of technology in the field and a propose approach for the digitisation of preservation processes.

Description

Keywords

Historical buildings, Preservation, Architectural heritage, Digitalisation

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

3. Bilsel International Turabdin Scientific Researches and Innovation

Volume

Issue

Start Page

End Page