MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Hatay İlinde Bireylerin Bitkisel ve Hayvansal Yağ Tüketimini Etkileyen Faktörler

dc.contributor.authorKaya, Aybüke
dc.contributor.authorAcıbuca, Veysi
dc.contributor.authorAteş, Merve
dc.date.accessioned2025-02-15T19:42:47Z
dc.date.available2025-02-15T19:42:47Z
dc.date.issued2023
dc.departmentArtuklu Universityen_US
dc.department-tempHATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Hatay ilinde bireylerin bitkisel ve hayvansal yağ tüketim alışkanlıkları ve yağ tercihinde etkili olan faktörleri ortaya koymaktır. Araştırmanın ana materyalini, basit tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenen 412 tüketiciyle yüz yüze yapılan anket çalışması oluşturmaktadır. Araştırmada veriler SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiş olup bireylerin yağ tercihine etki eden faktörlerin belirlenmesi için faktör analizi yapılmıştır. Kişi başı bitkisel yağ tüketimi ortalama 14.13 l yıl-1, hayvansal yağ tüketimi ise 2.52 kg yıl-1 olarak hesaplanmıştır. Bireylerin öncelikli tercihinin bitkisel yağ olduğu, bitkisel yağa göre hayvansal yağ tüketiminin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Faktör analizine göre bireylerin yağ tüketiminde etkili olan en önemli içsel faktörün kalite, dışsal faktörün ise ürünün ambalajı olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular Hatay ilindeki tüketicilerin yemeklik yağ tercihinde bilinçli olduğunu göstermektedir. Sektördeki firmalar ürün satış ve pazarlamasında fiyat ve reklamların etkisinden çok öncelikle ürünün kalitesini ve ambalajını önemsemelidir. Ayrıca firmalar tüketici tercihlerini dikkate alarak yeni pazarlama stratejileri gerçekleştirmelidir. Hayvansal yağ tüketiminin arttırılması için tüketicilerin gelir seviyesinin arttırılması, gıda enflasyonunun düşürülmesine yönelik politikaların uygulanması ve hayvancılıkta girdi maliyetlerini düşürecek sürdürülebilir teşviklerin uygulanması gerekmektedir.en_US
dc.identifier.citationcount0
dc.identifier.doi10.37908/mkutbd.1344092
dc.identifier.endpage666en_US
dc.identifier.issn2667-7733
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage658en_US
dc.identifier.trdizinid1273799
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.37908/mkutbd.1344092
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1273799/hatay-ilinde-bireylerin-bitkisel-ve-hayvansal-yag-tuketimini-etkileyen-faktorler
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/6499
dc.identifier.volume28en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofMustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleHatay İlinde Bireylerin Bitkisel ve Hayvansal Yağ Tüketimini Etkileyen Faktörleren_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files