MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Hatay İlinde Bireylerin Bitkisel ve Hayvansal Yağ Tüketimini Etkileyen Faktörler

dc.contributor.author Acıbuca, Veysi
dc.contributor.author Acıbuca, Veysi
dc.contributor.author Ateş, Merve
dc.contributor.other Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
dc.date.accessioned 2025-02-15T19:42:47Z
dc.date.available 2025-02-15T19:42:47Z
dc.date.issued 2023
dc.department Artuklu University en_US
dc.department-temp HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, Hatay ilinde bireylerin bitkisel ve hayvansal yağ tüketim alışkanlıkları ve yağ tercihinde etkili olan faktörleri ortaya koymaktır. Araştırmanın ana materyalini, basit tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenen 412 tüketiciyle yüz yüze yapılan anket çalışması oluşturmaktadır. Araştırmada veriler SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiş olup bireylerin yağ tercihine etki eden faktörlerin belirlenmesi için faktör analizi yapılmıştır. Kişi başı bitkisel yağ tüketimi ortalama 14.13 l yıl-1, hayvansal yağ tüketimi ise 2.52 kg yıl-1 olarak hesaplanmıştır. Bireylerin öncelikli tercihinin bitkisel yağ olduğu, bitkisel yağa göre hayvansal yağ tüketiminin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Faktör analizine göre bireylerin yağ tüketiminde etkili olan en önemli içsel faktörün kalite, dışsal faktörün ise ürünün ambalajı olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular Hatay ilindeki tüketicilerin yemeklik yağ tercihinde bilinçli olduğunu göstermektedir. Sektördeki firmalar ürün satış ve pazarlamasında fiyat ve reklamların etkisinden çok öncelikle ürünün kalitesini ve ambalajını önemsemelidir. Ayrıca firmalar tüketici tercihlerini dikkate alarak yeni pazarlama stratejileri gerçekleştirmelidir. Hayvansal yağ tüketiminin arttırılması için tüketicilerin gelir seviyesinin arttırılması, gıda enflasyonunun düşürülmesine yönelik politikaların uygulanması ve hayvancılıkta girdi maliyetlerini düşürecek sürdürülebilir teşviklerin uygulanması gerekmektedir. en_US
dc.identifier.citationcount 0
dc.identifier.doi 10.37908/mkutbd.1344092
dc.identifier.endpage 666 en_US
dc.identifier.issn 2667-7733
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 658 en_US
dc.identifier.trdizinid 1273799
dc.identifier.uri https://doi.org/10.37908/mkutbd.1344092
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1273799/hatay-ilinde-bireylerin-bitkisel-ve-hayvansal-yag-tuketimini-etkileyen-faktorler
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6499
dc.identifier.volume 28 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Hatay İlinde Bireylerin Bitkisel ve Hayvansal Yağ Tüketimini Etkileyen Faktörler en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 951bdc72-cb97-4c9a-8017-6d7ab0288722
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 951bdc72-cb97-4c9a-8017-6d7ab0288722
relation.isOrgUnitOfPublication ac23eb40-b66e-460b-a3d5-a853025f6b99
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery ac23eb40-b66e-460b-a3d5-a853025f6b99

Files