MERCİMEK ÜRETİMİNDE TAVUK GÜBRESİ KULLANIM POTANSİYELİ
Date
2023
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
iksad yayinevi
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
İnsanoğlunun en önemli faaliyetlerinden olan tarım sektörü kırsal
alanlarda yaşayan insanlar için önemli geçim kaynaklarından birisidir
(Acıbuca ve ark., 2022). Yeryüzünde günden güne etkisini gösteren küresel
iklim değişikliğinin oluşturduğu endişeden dolayı stratejik öneme sahip olan
tahıllar ve baklagillerin verim potansiyelini artırmak amacıyla özellikle bitki
agronomisinde çok yönlü araştırmalar yürütülmektedir (Doğan ve Doğan,
2023). Verim oranı yüksek ürünler yetiştirmek amacıyla söz konusu
araştırmalar içerisinde tahıl ve baklagillerde organik tarım faaliyetleri ön
plana çıkmaktadır. İnsan ve hayvan beslenmesinde baklagiller önemli yer
tutmaktadır. Bitkisel protein kaynağı olan baklagiller hem beslenmede hem de
toprak yapısının iyileştirilmesinde kullanılmaktadır (Uçar ve ark., 2020).
Organik tarım faaliyetleri, bereketli topraklarımızın tekstürünü korumada ve
tarımsal sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önemli bir görev üstlenmektedir.
Günümüzde, pestisit uygulamalarından arındırılmış ve organik gübre
kullanılarak yetiştirilen ürünler, dünya tarım pazarında büyük bir ilgi ve talep
görmektedir. Söz konusu bu eğilim mercimek tarımında çeşitli organik
materyallerin kullanım olanaklarının daha detaylı araştırılması gerektiğini
göstermektedir. Son yıllarda organik gübre olarak öne çıkan tavuk gübresi,
günümüzde oldukça popülerdir. Tavuk gübresi hem bitki besin maddesi
bakımından zengin hem de organik orjinli olmasından dolayı bitkiler için iyi
bir besin kaynağıdır. Tavuk gübresi ayrıca toprağın fiziksel özelliklerini
iyileştirmenin yanı sıra çeşitli kullanım alanları bakımından gün geçtikçe
yaygınlaşan yetiştirme materyalleri arasındaki yerini almıştır. Mercimeğin,
protein içeriğinin yüksek olması, insan beslenmesinde önemli bir yere sahip
oluşu, hayvan yetiştiriciliğindeki katma değer etkisi, yüksek dane verimi ile
kaliteli ürün elde edilmesi noktasında tavuk gübresinin kullanım olanakları
araştırmalarını kaçınılmaz hale getirmiştir. Bu amaçla çalışmamızda
mercimek yetiştiriciliğinde tavuk gübresinin kullanım olanakları ve
potansiyeli derlenerek ortaya çıkarılmıştır.
Description
ORCID
Keywords
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
TARLA BİTKİLERİNDE YETİŞTİRİCİLİK, ISLAH VE YENİLİKÇİ UYGULAMALAR
Volume
1
Issue
1
Start Page
105
End Page
119