MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

BER BI PÊNASEYEKE FOKLORE DI KONTEKSTE DE

Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Mijara ve xebate di kontekse de pênaseyên folklore ye û li ser lekolînen ku heta anha hatîye çekirin di derheqa tegîna folklore. Ji ber ku, folklor mijarek balkeş ê, gelek zanyarên en ku beşa wan cuda nê wekî derûnî, mirovnasî, weje, û hwd. li ser folklore xebitîne. Zanyarên folklore bi xwe gelek pênaseyên folklore bikar anîne. Her yeka wan pênaseyan ji bo zelalkirina folklore tevkarî kirêye. Her zanyar pênaseya folklore li gorî beşa xwe bikar anîye. Weke mînak; mirovnas, folklore wekî weje dihesibenin, le zanyarên weje ew wekî çand ravedikin. Ji ber ve yeke jî pênaseyên folklore pir in û cure cure nê. Zanyarên folklore, bi taybetî li ser komkirina û berhevkirina kereseyên folklore de gelek xebatên giring kirine. Li gorî folklorîstan, çand û folklor bi hevdu re gîredayî ne û ji hevdu naye veqetandin. Pisporên folklore li ser sê kategorîyên çand wekî; agahdarî, raman û huner hûrbunê ji ber ve yeke jî ew kereseyên folklore, li gorî konteksa civakî, kuranîya dem û guheztina navîn binav dikin.
Bu çalışmanın konusu folklorün tanımları ve şimdiye kadar folklorün tanımı hakkında yapılan çalışmalardır. Folklor ilginç bir konu olduğundan, çalışma alanları; psikoloji, antropoloji, edebiyat vb. farklı olan birçok araştırmacı folklor üzerinde çalışmıştır. Folkloristler de bu konuda birçok tanımlamalara başvurmuştur. Bu tanımlamaların her biri folklorü açıklama konusunda büyük katkı sağlamıştır. Ancak her araştırmacı folklorü kendi uzmanlık alanına göre tanımlamıştır. Örneğin; antropoloji folklorü edebiyat olarak görmekte, edebiyatçılar da folklorü kültür olarak değerlendirmektedir. Folkloristler özellikle folklor malzemelerinin toplanması ve bir araya getirilişi konsunda birçok önemli çalışmalar yapmışlardır. Folkloristlere göre, kültür ve folklor birbirine bağlıdır ve birbirinden ayrılamaz. Folkloristler kültürün üç kategorisi yani; bilgi, düşünce ve sanata odaklanmışlardır bundan dolayı onlar folklorü, sosyal konteks, zamanın derinliği ve orta değişim olarak değerlendirmişlerdir.

Description

Keywords

folklore, di kontekste da folklor, pênasa folklore, folklore, kontekste folklor, folklorün tanımı

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page