MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

6 February 2023 Disaster Management in Public Institutions After Kahramanmaraş Earthquakes: Example of Mardin Province

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Management / İşletme Bölümü
İşletme Bölümü, çağdaş işletmeciliğin temel kural ve ilkelerini teorik ve uygulamalı olarak,küresel dünyanın ve ülkemizin iş dünyası koşullarına uygun biçimde vermeyi amaçlayan bir bölümdür. Bölümümüz yönetim, muhasebe, pazarlama, finans, inovasyon, üretim ve insan kaynakları gibi işletmelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda uzman elemanlar yetiştirerek iş dünyasına nitelikli insan kaynağı kazandırmayı amaç edinmiştir. Bölümümüz, zengin ve nitelikli öğretim kadrosuyla gerek Türkiye’de gerekse küresel dünyada nitelikli ve iddialı öğrencileryetiştirerek onların rekabetçi yeni Dünya ortamında başarılı olmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Teorik ve uygulamalı bir formasyonla yetişen öğrencilerimiz,iş dünyasının her alanında rahatlıkla istihdam imkânı bulabilmektedir. Bölümden mezun olan öğrenciler özel sektörün yanı sıra kamu sektöründe de çalışabilmektedirler. Bölümümüzdeki öğretim kadrosunun zenginliği mesleki uygulamalarda bütünlük sağlamakta, uygulamada karşılaşılan eksiklikleri gidermeye yönelik önemli bir hareket niteliği kazandırmaktadır. Bu da öğrencilerimizi gerek ulusal gerekse küresel pazarlarda avantajlı hale getiren önemli bir husustur. Bölümümüz öğrencileri Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesindeki bölümler arasında çift anadal ve yandal uygulamasından yararlanabilmektedirler. Öğrencilerimizin özellikle İktisat Bölümü’nde çift anadal yapması için gerekli düzenlemeler yapılmış ve alt yapı hazırlanmıştır. Öğrencilerimiz için İşletme ve İktisat Bölümlerinin seçmeli ders havuzları birleştirilmiş ve isteyen istediği bölümden uzmanlaşmak istediği alana göre ders seçebilmektedir. Ayrıca çift anadal yapmak isteyenler için İşletme ve İktisat Bölümlerinin zorunlu derslerinin önemli bir kısmı aynı olmuş, kalan dersler de karşılıklı olarak seçmeli ders havuzuna eklenmiştir. Fakültemizde yeni açılan Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü içinde bu sisteme entegre olma çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu alt yapıdan dolayı isteyen öğrencilerimiz İşletme’nin yanı sıra İktisat Bölümü’nün (yakın bir gelecekte Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü de alternatif olarak eklenecektir) diplomasını da alarak mezun olma imkanına sahiptirler. Öğrencilerimiz bunun dışındaki bölümlerde de çift anadal veya yandal yapabilmektedirler. Öğrencilerimiz Erasmusdeğişim programı kapsamında Avrupa’da anlaşmalı üniversitelerde eğitim görebilmektedirler. Bununla birlikte öğrencilerimizin benzer biçimde Erasmus programı kapsamında Avrupa’da bir şirkette ya da herhangi bir kurum/kuruluşta staj yapma imkanına sahiptir.

Journal Issue

Events

Abstract

Doğal afetler içerisinde en yıkıcı, en can alıcı, en tahrip edici afetin deprem olduğunu söylemek mümkündür. Deprem afeti, can ve mal kayıpları ile yaralanmaların yanı sıra, bina, yol, köprü, baraj, elektrik santralleri gibi yapılarla, kanalizasyon, gaz ve su hatları gibi şehirlerin alt yapısında çok ciddi ekonomik zararlara da neden olmaktadır. Böylesi büyük ve geniş çaplı tahribatlar doğurabilen deprem afetleri karşısında kamu kurumlarının bu afet durumunu yönetebilme kabiliyeti büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın konusu; Kahramanmaraş depremleri sonucu Mardin İlindeki beş kamu kurumunun gerek Mardin İlinde, gerekse afet bölgesinde hem deprem sırasında, hem de deprem sonrasında faydalı, yeterli, eksik ve yanlış bulunan işleyişlerin ortaya çıkarılmasıdır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Toplanan veriler, betimsel ve içerik analizine tabi tutularak yorumlanmışlardır. Depremden, başta çocuklar ve kadınlar ile desteğe muhtaç yaşlı ve hastalar daha çok etkilenmişlerdir. Afetzedeler, mevsimin kış olması nedeniyle başta ısınma olmak üzere; su, tuvalet, banyo, elektrik gibi imkânlara çok zor koşullarda erişebilmişlerdir. Araştırmanın sonunda, elde edilen bulgulardan yararlanılarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) müstakil bir Bakanlığa dönüştürülmesi, belediyelerde afet birimlerinin kurulması, arama-kurtarma çalışmaları bitmeden hasar tespit çalışmalarına başlanılmaması gibi bir takım öneriler sunulmuştur.
It is possible to say that the most devastating, most vital and most destructive disaster among natural disasters is earthquake. In addition to loss of life and property and injuries, earthquake disasters also cause serious economic damages in structures such as buildings, roads, bridges, dams, power plants and in the infrastructure of cities such as sewerage, gas and water lines. In the face of earthquake disasters that can cause such large and widespread destruction, the ability of public institutions to manage this disaster situation is of great importance. The subject of this research is to reveal the useful, sufficient, deficient and incorrect operations of five public institutions in Mardin Province both in Mardin Province and in the disaster area as a result of the Kahramanmaraş earthquakes, both during and after the earthquake. Qualitative research method was applied in this research. Semi-structured interview technique was used as the data collection method. The collected data was interpreted by subjecting it to descriptive and content analysis. Children, women and the elderly and patients in need of support were mostly affected by the earthquake. The victims of the disaster, especially heating due to the winter season; They had access to facilities such as water, toilets, bathrooms and electricity under very difficult conditions. At the end of the research, a number of suggestions were made, such as transforming the Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) into an independent Ministry, establishing disaster units in municipalities, and not starting damage assessment work before search and rescue work is completed, using the findings obtained.

Description

Keywords

Kamu Yönetimi, Afet Yönetimi, Public Administration, Disaster Management

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

87