MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yeni tip coronavirüs (COVID-19) pandemi döneminde beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin fiziksel aktivite ve yorgunluk düzeylerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

31 Aralık 2019'da ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 2020 yılının mart ayında da ülkemizde görülmeye başlayan Covid-19 pandemisinden dolayı birçok spor salonu, stadyumlar, açık alan spor merkezleri, fitness salonları gibi fiziksel aktivitelerin yapıldığı alanlar uzun bir süre kapalı kalmıştır. Bu da insanların çoğunun fiziksel inaktivite sürecine girmesine neden olmuştur. Fiziksel inaktivitenin birçok kronik hastalığa yol açtığı bilimsel bir gerçekliktir. Fiziksel inaktivite sorununu değerlendirmek için de uluslararası karşılaştırmayı sağlayan fiziksel aktivite ölçümleri geliştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi'nin (IPAQ) Türkçe versiyonu ile demografik bilgilerin yer aldığı 13 soruluk bir online anket aracılığıyla beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin Covid-19 pandemi döneminde fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek, analiz etmek ve mevcut ilgili çalışmalarla karşılaştırıp literatüre katkıda bulunmaktır. Çalışmaya Diyarbakır'da kamu ve özel okullarda görev yapan 40'ı kadın ve 166'sı erkek toplam 206 gönüllü beden eğitimi ve spor öğretmeni katılmıştır.
Due to the Covid-19 pandemic, which first appeared in Wuhan, China on December 31, 2019 and started to be seen in our country in March 2020, areas where physical activities such as many gyms, stadiums, outdoor sports centers, fitness centers are closed for a long time. remained. This has caused most of the people to enter the process of physical inactivity. It is a scientific fact that physical inactivity leads to many chronic diseases. In order to evaluate the problem of physical inactivity, physical activity measures that provide international comparison are being developed. The aim of this study is to determine the physical activity levels of physical education and sports teachers during the Covid-19 pandemic period, to analyze the physical activity levels of physical education and sports teachers during the Covid-19 pandemic period, to compare them with existing relevant studies and to contribute to the literature through an online questionnaire with 13 questions including the Turkish version of the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) and demographic information. is to exist. A total of 206 volunteer physical education and sports teachers, 40 women and 166 men, working in public and private schools in Diyarbakır participated in the study.

Description

Keywords

Spor, Sports

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

50