MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Stratejiyên pesnê di zimanê Kurdî de (Govera Behdînan wek nimûne)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Kurdish Language and Culture Programme / Kürt Dili ve Kültürü Programı
Türkiye’deki Kürt Dili ve Kültürü çalışmalarında öncü bir kurum olan Anabilim Dalımız 2010 yılında kurulmuştur. Anabilim dalımızın eğitim-öğretim kadrosu 1 Profesör, 2 Doçent, 6 yardımcı doçent, 9 öğretim görevlisi, 2 uzman, 16 araştırma görevlisinden oluşmaktadır. Bölümün amaçları arasında Kürt dili ve diyalektlerinin (Kurmancî, Zazakî, Sorani, Lorî, Goranî) edebiyatları, tarihleri ve kültürlerinin disiplinlerarası tarzda araştırılarak tanıtılması eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve öğrencilerinin bilimsel araştırmacı özelliklerini kazanmasına yardımcı olmak vardır. Öğrenimleri süresince öğrencilere Anabilim Dalının zengin görsel-işitsel kaynakları da kullanılarak teorik bilgi ve uygulama becerileri kazandırılır. Tanınmış araştırmacıların katıldığı konferanslar ve gerek tanınmış Kürt/Diğer milletlerin yazar ve şairlerin gerekse de bölüm mensuplarının sunduğu konuşma ve tebliğlerle verilen eğitim zenginleştirilmektedir. Bu amaçla Batı ve Doğu dünyasının yazınsal eserleri, akımları ve kuramları yakından incelenmekle birlikte, dili bütün bileşenleriyle olabildiğince kapsamlı bir şekilde ele alınarak hedeflenmektedir. Edebiyat tarihi ve metin çözümlemelerinin yanı sıra yazınsal dil çözümlemesi, dilbilim, çeviri, dil-kültür-birey ilişkisi, eleştiri kuramları ve kültürel çalışmaları da içeren bir program sunulmaktadır. Öğrencilere kapsamlı, karşılaştırmalı, analitik ve eleştirel düşünebilme yetilerinin kazandırılması, onların toplumsal olguları inceleme ve tartışma yöntemlerini geliştirebilen, günümüz kültür politikalarına ve etkileşimlerine tutarlı yaklaşımlar oluşturabilen ve her şeyden önce sorgulayabilen bireyler olarak topluma kazandırılmasına önem vermektedir. Ayrıca öğrencileri içinde bulundukları akademik ortamda okuma, araştırma, yazma konularında desteklemek için derslerimiz bulunmaktadır. Kürt Edebiyatının dönem, yazar, edebi türleri ve eserleri belli bir düzen içinde incelenip, kuramsal bilgiler ile desteklenmektedir. Yürütülen programın eğitim-öğretim dili % 100 Kürtçe’dir. Hali hazırda tezli ve tessiz yüksek lisans öğrencileri mevcuttur. Programdan mezun olanlar Kürdolog ünvanı alacaktır. Kürt Dili ve Kültürü Bölümü mezunları, mesleki açıdan ülkemizin gereksinimlerine uygun nitelikte, uluslararası ve kültürel yönden donanımlı bireyler olarak bankacılık, uluslararası ilişkiler, yayıncılık, turizm, gazetecilik, devlete ve özel sektöre bağlı medya kuruluşları gibi toplumun farklı sektörlerinde hizmet verebilirler. Eğitim sertifikası alan mezunlar devlete ya da özel kuruluşlara bağlı okullarda ve üniversitelerde öğretmenlik veya okutmanlık yapabilmektedirler. Çevirmen, yazar ve editör olarak da çalışabilmektedirler.

Journal Issue

Events

Abstract

Gltifat etmek pragmatikteki önemli konuGma edimlerinden biridir. "Behdînan Bölgesi Örnekleminde Kürt Dilinde Övgü Stratejileri" baGlıklı bu çalıGma, Kürt Dili ve Kültüründeki iltifat etme stratejilerini incelemekte, değiGik bağlamlarda baGvurulan iltifat etme stratejilerini ele almaktadır. Bu çalıGmada betimleme-analiz yöntemi uygulanmıGtır. DeğiGik stratejilerin baGvurulma oranlarını göstermek için istatistiksel yöntem kullanılmıGtır. Bu çalıGma bir giriG, bir sonuç ve iki ana bölümden oluGmaktadır. "Gltifat Etme ve Stratejileri" baGlıklı birinci bölümde, iltifat kavramı ve bir konuGma edimi olarak kullanım stratejileri genel olarak ele alınmaktadır. "Kürt Dilinde Gltifat Etme Stratejileri" baGlıklı ikinci bölümde Kürtlerin gündelik hayatında karGılaGılan on farklı durumda kullanılan iltifat stratejileri, türleri ve oranlarıyla birlikte incelenmektedir.
Complimenting is one of the important speech acts in practice. This research entitled praise strategies in the kurdish language in "The behdînan region sample, examines the compliment strategies in kurdish language" and culture and discusses the compliment strategies used in different contexts. In this study, description-analysis method was applied. Statistical method was used to show the application rates of different strategies. this study consists of an introduction, a conclusion and two main sections. In the first chapter titled me compliment and strategies,, the concept of compliment and strategies of use as a speech act are generally discussed. In the second chapter titled complimenting strategies in the kurdish language on, ten different situations encountered in the daily life of kurds are examined along with the compliment strategies, types and rates used.

Description

Keywords

Gltifat etme, iltifat etme stratejileri, Kürt Dili, hoGnutluk, hoGnutsuzluk, Compliment, compliment strategies, kurdish language, satisfaction, discontent, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

91