MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Bazı makrofungusların fenolik içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal potansiyellerinin araştırılması

Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışmada 2012-2013 yılları ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde Siirt ve çevresinde toplanan Phallus impudicus, Coprinus silviaticus ile Morchella tomentosa, Amanita fulva adlı makro mantar türlerinin etanol ekstraktlarının bazı fenolik asit içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal potansiyelleri çalışılmıştır. Söz konusu makro mantarların etanol ekstraktlarının antioksidan potansiyellerinin tespiti amacıyla; DPPH serbest radikal yakalama, metal iyonlarını şelatlama, indirgeme gücü ve süperoksit anyon radikal süpürme testleri uygulanmıştır. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesi amacıyla da disk difüzyon yöntemi çalışılmıştır. Süperoksit anyon radikal aktivitesinde tespit edilen en yüksek değer % 83,24 ile Morchella tomentosa en düşük değer ise % 73,05 ile Coprinus silviaticus'a ait bulundu. DPPH serbest radikalini söndürme aktivite tekniğinde en fazla etkinliği gösteren Amanita fulva etanolik ekstraktının 1.0, 2.0, 5.0, 10.0, 15.0, 20.0 mg/mL konsantrasyonlardaki etkinlik verilerinin sırasıyla %19.33, %24.46, %58.74, %77.75, %87.89, %88.40 olduğu tespit edilmiştir. Metal şelatlama etkinliğinde kullanılan ekstraktların ve pozitif kontrol olarak çalışılan standartların etkinlik sıralaması EDTA> Amanita fulva> Morchella tomentosa> Phallus impudicus> Coprinus silviaticus> BHT> BHA> Trolox şeklinde tespit edilmiştir. Mantar indirgeme gücü aktivitesinde ise 10.0 mg/mL konsantrasyonda 2,89 aktivite ile en yüksek etkinliği gösteren mantar Morchella tomentosa olarak gözlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite testinde ise Enterococcus hirae hariç diğer beş bakteriye karşı en yüksek inhibisyon zonlarını M. tomentosa'nın etanol ekstraktı sergilemiştir.
In this study, some phenolic acid contents, antioxidant and antimicrobial potentials of ethanol extracts of macro mushroom species Phallus impudicus, Coprinus silviaticus and Morchella tomentosa, Amanita fulva collected in and around Siirt in the spring and autumn seasons of 2012-2013 were studied. In order to determine the antioxidant potentials of the ethanol extracts of the aforementioned macrofungi; DPPH free radical capture, chelating metal ions, reducing power and superoxide anion radical scavenging tests were applied. Disc diffusion method was also studied in order to determine the antimicrobial activity. The highest value detected in superoxide anion radical activity was found to be 83.24% for Morchella tomentosa and the lowest value for Coprinus silviaticus with 73.05%. The efficacy data of the ethanolic extract of Amanita fulva, which showed the highest efficiency in DPPH free radical quenching activity technique, at concentrations of 1.0, 2.0, 5.0, 10.0, 15.0, 20.0 mg/mL, were has been found to be 19.33%, 24.46%, 58.74%, 77.75%, 87.89%, 88.40%, respectively. The order of effectiveness of the extracts used in metal chelating activity and the standards studied as positive control was determined as EDTA> Amanita fulva> Morchella tomentosa> Phallus impudicus> Coprinus silviaticus> BHT> BHA> Trolox. In the reducing power activity of the fungus, Morchella tomentosa was observed with the highest activity at a concentration of 10.0 mg/mL with 2.89 activity. In the antimicrobial activity test, the ethanol extract of M. tomentosa exhibited the highest inhibition zones against the other five bacteria, except for Enterococcus hirae.

Description

Keywords

Biyoloji, Biology, Antimikrobiyal aktivite, Antimicrobial activity, Antioksidanlar, Antioxidants, Makromantarlar, Macrofungi

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

44