MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Kentsel Değişim ve Lüks Konutlar: Diyarbakır Örneği

Thumbnail Image

Date

2016

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

binat

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Bir kenti okumaya ya da anlamaya çalışmak; kentin dinamiklerinin birbiriyle ilişkilerini kavramayı; tarihsel, “modern”, işlevsel, simgesel/imgesel, aynı zamanda resmi ve gündelik yaşamla ilgili katmanlarına ayrıştırmayı içermekte. Bilindiği üzere kentin katmanları sadece durağan şeylerden ibaret değil; değişim halinde olanla, göreceli biçimde “sabit olan” parçaların bütününden oluşuyor. Günümüzde küreselleşme, kapitalizm, neoliberal politikalar gibi sayısız nedenle kentlerde değişimler yaşanmakta. Ve bu değişimler belki de en çok kentin yapılaşması / mekan üretiminde kendini gösteriyor. Başta küreselleşmenin etkisiyle birçok kentte olduğu gibi Diyarbakır’da da yapılaşma alanında pek çok değişim yaşanıyor. Bunlar yapı niteliği, sayısı, işlevi, statüsü olarak değerlendirilebilir. “Lüks konut”lar ve bu konut tipine yönelik taleplerin de sözkonusu değişimin etkisi altında olduğu görülüyor. Bu çalışma, “Diyarbakır’daki lüks konut beklentisi nedir?”, “Nasıl algılanıyor?”, “Kriterleri/parametreleri nelerdir?” sorularından hareketle yapıldı. Burada kentin bazı dinamikleri ve kentte yaşayanların “lüks konut” algısının anlaşılması amaçlanıyor.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

arredemento mimarlık

Volume

Issue

300+3

Start Page

112

End Page

117