MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

İki din bir mutfak: Midyat örneği

dc.contributor.advisor Toprak, Lokman
dc.contributor.author Aslan, Sadiye
dc.contributor.author Toprak, Lokman
dc.contributor.other Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.date.accessioned 2023-09-02T12:03:08Z
dc.date.available 2023-09-02T12:03:08Z
dc.date.issued 2023
dc.department MAÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı en_US
dc.description.abstract Bu araştırma, Mardin ili Midyat ilçesinde farklı dini inançlara sahip insanların mutfak kültürlerinin etkileşimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada genel olarak komşuluk ilişkileri, sosyal etkileşim ve ikram/yiyecek alışverişi olmak üzere üç ana tema belirlenmiştir. Komşuluk ilişkileri; hoşgörü ve yardımseverlik alt temalarına ayrılırken sosyal etkileşim; saygı ve eşitlikçilik alt temaları altında incelenmiştir. İkram/yiyecek alışverişi ise kültürel zenginlik, hijyen ve sağlık alt temalarıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılanların hoşgörüyle ilgili düşüncelerinin dini inançlara ve yaşam tarzına hoşgörü gösterme şeklinde olduğu, yardımseverlikle ilgili düşüncelerinin ise dini bayramlar ve festivallerde birbirlerine yardımcı olma şeklinde tezahür ettiği belirlenmiştir. Katılımcıların saygı ve eşitlikçilikle ilgili düşünceleri ise dini ritüellerin uygulanmasında birbirlerine saygı gösterdikleri yönünde ortaya çıkmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve sorunları ele alınmıştır. Kavramsal çerçeve bölümünde gastronomi ve gurme kavramlarıyla birlikte gastronominin semavi dinlerle ilişkisi açıklanmıştır. Ayrıca, Midyat ilçesinin tarihi, coğrafyası, sosyal ve kültürel yapısı, nüfusu, ekonomik yapısı ve farklı inançlara sahip toplumların mutfak kültürleri hakkında bilgi verilmiştir. Yöntem bölümünde ise araştırmada kullanılan yöntem, araştırma sahası ve çalışma grubu, veri toplama araçları, teknikleri ve verilerin analiz süreci açıklanmıştır. Son bölümde ise elde edilen bulgular ve bu bulguların analizleriyle yapılan yorumlar sunulmuştur en_US
dc.description.abstract This research aims to examine the interactions of people with different religious beliefs in terms of their culinary cultures in the Midyat district of Mardin province, Türkiye The study identifies three main themes: neighborhood relationships, social interaction, and food exchange/offering. Neighborhood relationships are divided into sub-themes of tolerance and helpfulness, while social interaction is explored under the sub-themes of respect and equality. Food exchange/offering is analyzed through the sub-themes of cultural richness, hygiene, and health. The participants' thoughts on tolerance were found to manifest as showing tolerance towards religious beliefs and lifestyles, while their thoughts on helpfulness were expressed as assisting each other during religious holidays and festivals. The participants' thoughts on respect and equality emerged as showing respect for each other during the practice of religious rituals. The research consists of four sections: The introduction section addresses the research problem, objectives, significance, assumptions, limitations, and issues. The conceptual framework section explains the concepts of gastronomy and gourmet, as well as the relationship between gastronomy and Abrahamic religions. Additionally, information is provided about the history, geography, social and cultural structure, population, economic structure, and culinary cultures of communities with different beliefs in the Midyat district. The methodology section describes the research method, study area and participants, data collection tools, techniques, and the process of data analysis. The final section presents the findings, analysis of these findings, and interpretations made based on them. en_US
dc.identifier.endpage 114 en_US
dc.identifier.startpage 1 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=j_Fjwp4JS4mk97Puqti8rn37377T4I9lVJV4i7goeGLwAkdqWCk_0L2ObRH35K8K
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3734
dc.identifier.yoktezid 800767 en_US
dc.institutionauthor Aslan, Sadiye
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
dc.relation.publicationcategory Tez en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Gastronomi ve Mutfak Sanatları en_US
dc.subject Gastronomy and Culinary Arts en_US
dc.title İki din bir mutfak: Midyat örneği en_US
dc.title.alternative Two religions, one kitchen: The case of Midyat en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
800767.pdf
Size:
1.14 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Tam Metin / Full Text