MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

İki din bir mutfak: Midyat örneği

dc.contributor.advisorToprak, Lokman
dc.contributor.authorAslan, Sadiye
dc.contributor.authorToprak, Lokman
dc.date.accessioned2023-09-02T12:03:08Z
dc.date.available2023-09-02T12:03:08Z
dc.date.issued2023
dc.departmentMAÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu araştırma, Mardin ili Midyat ilçesinde farklı dini inançlara sahip insanların mutfak kültürlerinin etkileşimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada genel olarak komşuluk ilişkileri, sosyal etkileşim ve ikram/yiyecek alışverişi olmak üzere üç ana tema belirlenmiştir. Komşuluk ilişkileri; hoşgörü ve yardımseverlik alt temalarına ayrılırken sosyal etkileşim; saygı ve eşitlikçilik alt temaları altında incelenmiştir. İkram/yiyecek alışverişi ise kültürel zenginlik, hijyen ve sağlık alt temalarıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılanların hoşgörüyle ilgili düşüncelerinin dini inançlara ve yaşam tarzına hoşgörü gösterme şeklinde olduğu, yardımseverlikle ilgili düşüncelerinin ise dini bayramlar ve festivallerde birbirlerine yardımcı olma şeklinde tezahür ettiği belirlenmiştir. Katılımcıların saygı ve eşitlikçilikle ilgili düşünceleri ise dini ritüellerin uygulanmasında birbirlerine saygı gösterdikleri yönünde ortaya çıkmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve sorunları ele alınmıştır. Kavramsal çerçeve bölümünde gastronomi ve gurme kavramlarıyla birlikte gastronominin semavi dinlerle ilişkisi açıklanmıştır. Ayrıca, Midyat ilçesinin tarihi, coğrafyası, sosyal ve kültürel yapısı, nüfusu, ekonomik yapısı ve farklı inançlara sahip toplumların mutfak kültürleri hakkında bilgi verilmiştir. Yöntem bölümünde ise araştırmada kullanılan yöntem, araştırma sahası ve çalışma grubu, veri toplama araçları, teknikleri ve verilerin analiz süreci açıklanmıştır. Son bölümde ise elde edilen bulgular ve bu bulguların analizleriyle yapılan yorumlar sunulmuşturen_US
dc.description.abstractThis research aims to examine the interactions of people with different religious beliefs in terms of their culinary cultures in the Midyat district of Mardin province, Türkiye The study identifies three main themes: neighborhood relationships, social interaction, and food exchange/offering. Neighborhood relationships are divided into sub-themes of tolerance and helpfulness, while social interaction is explored under the sub-themes of respect and equality. Food exchange/offering is analyzed through the sub-themes of cultural richness, hygiene, and health. The participants' thoughts on tolerance were found to manifest as showing tolerance towards religious beliefs and lifestyles, while their thoughts on helpfulness were expressed as assisting each other during religious holidays and festivals. The participants' thoughts on respect and equality emerged as showing respect for each other during the practice of religious rituals. The research consists of four sections: The introduction section addresses the research problem, objectives, significance, assumptions, limitations, and issues. The conceptual framework section explains the concepts of gastronomy and gourmet, as well as the relationship between gastronomy and Abrahamic religions. Additionally, information is provided about the history, geography, social and cultural structure, population, economic structure, and culinary cultures of communities with different beliefs in the Midyat district. The methodology section describes the research method, study area and participants, data collection tools, techniques, and the process of data analysis. The final section presents the findings, analysis of these findings, and interpretations made based on them.en_US
dc.identifier.endpage114en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=j_Fjwp4JS4mk97Puqti8rn37377T4I9lVJV4i7goeGLwAkdqWCk_0L2ObRH35K8K
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/3734
dc.identifier.yoktezid800767en_US
dc.institutionauthorAslan, Sadiye
dc.language.isotren_US
dc.publisherMardin Artuklu Üniversitesien_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatlarıen_US
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.titleİki din bir mutfak: Midyat örneğien_US
dc.title.alternativeTwo religions, one kitchen: The case of Midyaten_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
800767.pdf
Size:
1.14 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Tam Metin / Full Text