MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Faz Değiştiren Malzemeli Duvarlarda Sıcaklık Dağılımının Nümerik Analizi

No Thumbnail Available

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Machine and Metal Technologies / Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Makine ve Metal Teknolojileri bölümü öğrenim süresi: 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Bu süre içerisinde öğrenciler teorik derslerle birlikte atölye dersleri de alarak eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Almış oldukları derslerin seçimleri özellikle öğrencilerin mezun olduktan sonra işe girme imkanlarını arttırıcı yönde yapılmaktadır. Mesleki eğitim sürecinin sonunda mezunlarımız; iyi derecede teknik resim çizebilen, torna, freze, taşlama gibi konvansiyonel takım tezgahlarını, gelişmiş bilgisayar kontrollü CNC tezgahlarını, Autocad ve SolidWorks gibi çizim programlarını kullanarak makine parçalarının yapımı için gerekli beceriyi ve teknolojik bilgiyi kazanırlar. Ayrıca rahatlıkla iş sahibi olabilmeleri ve işlerinde ilerleyebilmeleri için öğrenim süreci boyunca bulmuş, tasarlamış ve yapmış oldukları projeler ve verdiğimiz görevlerle mezunlarımıza hem girişimcilik ruhunu hem de çözüm odaklı ilerleyebilme yeteneğini kazandırmak da amaçlarımız arasındadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışmada, bina dış duvarlarında geleneksel ısı yalıtım malzemesi yerine faz değiştiren malzeme (FDM) kullanılarak duvar kalınlığı boyunca sıcaklık dağılımı ANSYS’de sayısal olarak araştırılmıştır. Bu amaç için Elazığ ilinin kış iklim şartları göz önünde bulundurularak güney ve kuzeye bakan bir duvar için beş farklı duvar modeli ele alınmıştır. Belirlen bu duvar modelleri için ilk önce duvarın kalınlığı boyunca sıcaklık dağılımları hesaplanmış ve daha sonra ise ısıl depolama kapasitelerini temsil eden faz kayması ve sönüm oranları tespit edilmiştir. Sonuç olarak özellikle FDM’nin kullanılmasıyla duvar içerisindeki sıcaklık dalgalanmalarının oldukça fazla sönümlenerek birbirine yakın sıcaklık değerlerinin elde edildiği ve duvar içerisinde hemen hemen sabit kaldığı görülmüştür. Ayrıca maksimum faz kayması ve minimum sönüm oranı açısından en iyi duvar yapısının FDM’nin dışta olduğu durumda elde edildiği görülmüştür.

Description

Keywords

Fizik, Uygulamalı, İnşaat Mühendisliği

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi

Volume

12

Issue

5

Start Page

803

End Page

810