MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Gümüş Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi ve Bazı Gıda Patojenleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkileri

dc.authorid0000-0002-1487-1953
dc.contributor.authorHatipoğlu, Abdulkerim
dc.date.accessioned2023-01-23T07:57:05Z
dc.date.available2023-01-23T07:57:05Z
dc.date.issued2022
dc.departmentMAÜ, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.description.abstractBu çalışmada, gümüş nanopartiküller (AgNP’ler) biyolojik yöntemle kolay, düşük maliyetli ve çevre dostu bir şekilde elde edilmiştir. Sentezi yapılan AgNP’lerin karakterizasyonu UV-visible Spektrofotometre (UV-Vis.), Alan Emisyon Taramalı Elektron Mikroskobu (FE-SEM), Transmisyon Elektron Mikroskobu (TEM), Enerji Dağılımlı X-Işını Spektroskopisi (EDX), X- Işını Kırınımı Difraktrometresi (XRD), Fourier Dönüşümü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) ve Zeta boyut ve potansiyel cihazı kullanılarak yapılmıştır. AgNP’lerin 440-450 nm absorbansta maksimum pik vermiştir. TEM ve FE-SEM sonuçlarına göre nanopartiküllerin morfolojik yapılarının küresel ve ortalama 38 nm; XRD sonuçlarına göre nanopartiküllerin toz kristal yapılarının kübik ve 21.94 nm boyutunda; zeta boyutunun ise ortalama 158.2 nm, zeta potansiyelinin -23.4 mV olduğu görülmüştür. Sentezlenen AgNP'lerin Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus subtilis ATCC 11774 Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ve Candida albicans üzerinde Minimum İnhibisyon Konsantrasyonları (MİK) (mg/mL) sırasıyla 1.25, 0.625, 2.50, 1.25 ve 0.312 olarak tespit edilmiştir. Söz konusu mikroorganizmaların AgNO3 ve antibiyotik MİK değerleri (mg/mL) sırasıyla 2.65;2, 1.32;1, 0.66;2, 1.32;4, 0.66;2 olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, silver nanoparticles (AgNPs) were obtained by biological method in a simple, low-cost and environmentally friendly way. The characterization of the synthesized AgNPs was fulfilled using UV-visible Spectrophotometer, Field Emission Scanning Electron Microscope (FE-SEM), Transmission Electron Microscopy (TEM), Energy-Dispersive X-Ray Spectroscopy, X-Ray Diffraction Diffractrometer (XRD), Fourier Transform Infrared Spectroscopy and Zeta sizer and potantial devices. It was determined that AgNPs gave a maximum peak at 440-450 nm absorbance. According to the TEM and FE-SEM results, the morphological structures of the nanoparticles were spherical and their average size was 38 nm. According to the XRD pattern, it was observed that the powder crystal structures of the nanoparticles were cubic and 21.94 nm in size. The zeta size of the nanoparticles was 158.2 nm on average and zeta potential of nanoparticles was -23.4 mV. Minimum Inhibition Concentrations (MIC) (mg/mL) of the synthesized AgNPs on Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus subtilis ATCC 11774, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Candida albicans were determined as 1.25, 0.625, 2.5, 1.25 and 0.312, respectively. AgNO3 and antibiotic MIC values (mg/mL) of the mentioned microorganisms were determined as 2.65;2, 1.32;1, 0.66;2, 1.32;4, 0.66;2, respectively.en_US
dc.description.citationHATİPOĞLU A (2022). Gümüş Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi ve Bazı Gıda Patojenleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkileri. , 106 - 114. 10.19113/sdufenbed.970654en_US
dc.identifier.doi10.19113/sdufenbed.970654
dc.identifier.endpage114en_US
dc.identifier.startpage106en_US
dc.identifier.trdizinid512920
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.19113/sdufenbed.970654
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/512920/gumus-nanopartikullerin-yesil-sentezi-ve-bazi-gida-patojenleri-uzerindeki-antimikrobiyal-etkileri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/3363
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.ispartofSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAgNP'ler, FE-SEM, TEM, XRD, Antimikrobiyal etkien_US
dc.subjectAgNP’s, FE-SEM, TEM, XRD, Antimicrobial effecten_US
dc.titleGümüş Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi ve Bazı Gıda Patojenleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkilerien_US
dc.title.alternativeGreen Synthesis of Silver Nanoparticles and Their Antimicrobial Effects on Some Food Pathogensen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
document (12).pdf
Size:
1.56 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: