MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Gümüş Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi ve Bazı Gıda Patojenleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkileri

dc.authorid 0000-0002-1487-1953
dc.contributor.author Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.contributor.other Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.date.accessioned 2023-01-23T07:57:05Z
dc.date.available 2023-01-23T07:57:05Z
dc.date.issued 2022
dc.department MAÜ, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada, gümüş nanopartiküller (AgNP’ler) biyolojik yöntemle kolay, düşük maliyetli ve çevre dostu bir şekilde elde edilmiştir. Sentezi yapılan AgNP’lerin karakterizasyonu UV-visible Spektrofotometre (UV-Vis.), Alan Emisyon Taramalı Elektron Mikroskobu (FE-SEM), Transmisyon Elektron Mikroskobu (TEM), Enerji Dağılımlı X-Işını Spektroskopisi (EDX), X- Işını Kırınımı Difraktrometresi (XRD), Fourier Dönüşümü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) ve Zeta boyut ve potansiyel cihazı kullanılarak yapılmıştır. AgNP’lerin 440-450 nm absorbansta maksimum pik vermiştir. TEM ve FE-SEM sonuçlarına göre nanopartiküllerin morfolojik yapılarının küresel ve ortalama 38 nm; XRD sonuçlarına göre nanopartiküllerin toz kristal yapılarının kübik ve 21.94 nm boyutunda; zeta boyutunun ise ortalama 158.2 nm, zeta potansiyelinin -23.4 mV olduğu görülmüştür. Sentezlenen AgNP'lerin Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus subtilis ATCC 11774 Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ve Candida albicans üzerinde Minimum İnhibisyon Konsantrasyonları (MİK) (mg/mL) sırasıyla 1.25, 0.625, 2.50, 1.25 ve 0.312 olarak tespit edilmiştir. Söz konusu mikroorganizmaların AgNO3 ve antibiyotik MİK değerleri (mg/mL) sırasıyla 2.65;2, 1.32;1, 0.66;2, 1.32;4, 0.66;2 olarak tespit edilmiştir. en_US
dc.description.abstract In this study, silver nanoparticles (AgNPs) were obtained by biological method in a simple, low-cost and environmentally friendly way. The characterization of the synthesized AgNPs was fulfilled using UV-visible Spectrophotometer, Field Emission Scanning Electron Microscope (FE-SEM), Transmission Electron Microscopy (TEM), Energy-Dispersive X-Ray Spectroscopy, X-Ray Diffraction Diffractrometer (XRD), Fourier Transform Infrared Spectroscopy and Zeta sizer and potantial devices. It was determined that AgNPs gave a maximum peak at 440-450 nm absorbance. According to the TEM and FE-SEM results, the morphological structures of the nanoparticles were spherical and their average size was 38 nm. According to the XRD pattern, it was observed that the powder crystal structures of the nanoparticles were cubic and 21.94 nm in size. The zeta size of the nanoparticles was 158.2 nm on average and zeta potential of nanoparticles was -23.4 mV. Minimum Inhibition Concentrations (MIC) (mg/mL) of the synthesized AgNPs on Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus subtilis ATCC 11774, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Candida albicans were determined as 1.25, 0.625, 2.5, 1.25 and 0.312, respectively. AgNO3 and antibiotic MIC values (mg/mL) of the mentioned microorganisms were determined as 2.65;2, 1.32;1, 0.66;2, 1.32;4, 0.66;2, respectively. en_US
dc.description.citation HATİPOĞLU A (2022). Gümüş Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi ve Bazı Gıda Patojenleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkileri. , 106 - 114. 10.19113/sdufenbed.970654 en_US
dc.identifier.doi 10.19113/sdufenbed.970654
dc.identifier.endpage 114 en_US
dc.identifier.startpage 106 en_US
dc.identifier.trdizinid 512920
dc.identifier.uri https://doi.org/10.19113/sdufenbed.970654
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/512920/gumus-nanopartikullerin-yesil-sentezi-ve-bazi-gida-patojenleri-uzerindeki-antimikrobiyal-etkileri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3363
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject AgNP'ler, FE-SEM, TEM, XRD, Antimikrobiyal etki en_US
dc.subject AgNP’s, FE-SEM, TEM, XRD, Antimicrobial effect en_US
dc.title Gümüş Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi ve Bazı Gıda Patojenleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkileri en_US
dc.title.alternative Green Synthesis of Silver Nanoparticles and Their Antimicrobial Effects on Some Food Pathogens en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
document (12).pdf
Size:
1.56 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: