MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

بلاغة الأمثال في لهجة ماردين العربية

Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

kriter yayınevi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Arabic Language and Culture Programme / Arap Dili ve Kültürü Programı
Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yer alan Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı, 2017 yılından beri öğrenci kabul etmektedir. Bu süreçte, yabancı uyruklu öğrenciler de dâhil olmak üzere, onlarca öğrencimiz bu programda eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olmuşlardır. Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı’nda dil ve edebiyat ile ilgili çalışmalar yanında, karşılaştırmalı edebiyat ve özellikle Arapçanın konuşulduğu şehirlerden biri olan Mardin ili ve çevresinde Arap diyalekti ve bu diyalekte ait folklorik konuları bilimsel bir şekilde işlemek ve bu anlamda literatüre önemli çalışmalar kazandırmaktır. Anabilim dalımızda, Türkiye’de eşdeğer programlarda işlenen Arap Edebiyatı Tarihi, Arapça Gramer Kaideleri ve Arapça Metin Okumaları gibi dersler yanında Arap Kültür Tarihi, Lehçebilim, Arapça Sözlü Kültürü gibi spesifik konulara yer veren derslere de yer verilmektedir. Anabilim dalımızda, aralarında yabancı uyruklu öğretim elemanlarının da olduğu her biri kendi alanında uzman hocalar hizmet vermektedir. Bunun yanında lisansüstü eğitim kütüphanesi ile alan çalışmaları için gezi turları imkânı da mevcuttur. Tezli Yüksek Lisans Programı’mızda tezlerin hem Arapça hem de Türkçe yazılmasına imkân verilmektedir. Türkiye’de farklı kurumlarda bu alanda yetişmiş olan alan uzmanlarına ihtiyaç duyulması, kariyer noktasında da avantajlar sağlamaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

إنّ التسليم بوجود ملامح بلاغية في اللهجات المحكيّة أمر حتميّ، ولا سيّما في الكلام الأدبيّ منها، نعني الشعر المسمّى الشعر النبطيّ أو العاميّ أو المحكيّ أو الشعبيّ، ونشير إلى أنّ تلك الملامح البلاغية مسلوبة الفصاحة بحسب الفهم البلاغي التراثيّ للفصاحة، ولا نرى أن الفصاحة (فصاحة الكلام) بذلك تمثّل شرطًا رئيسًا للبلاغة إلّا إذا اعتمدنا مفهوم عبد القاهر الجرجاني للفصاحة: "إنَّ الفصاحةَ وصفٌ يجب للكلام من أجل مزيةٍ تكونُ في معناه، وأنها لا تكونُ وصْفًا له من حيثُ اللفظُ مجردًا عن المعنى" ، ولا شكّ أن المثَل في تلك اللهجات يحظى بنصيب من البلاغة سنعرض له من خلال التركيز على أبرز الجوانب البلاغية التي نرى أنها تتسم بالإحاطة والشمول من قبيل التعبير الذي يُظهر الجوانب اللغوية والثقافية للمثل، والتصوير الذي يسلّط الضوء على الجوانب الفنّية التخييلية، والإيقاع الذي يُبرز موسيقى المثل، وتلك الجوانب سنخصّص لها مباحث فيما يأتي، ونرى أن نقدّم بين يديها مبحثًا عن المثل وأهمّيته.

Description

Keywords

el-amsal, EL-belağat, lehcet, mardin,

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Arabic Oral Literature in Mardin

Volume

Baskı 1

Issue

305

Start Page

175

End Page

196