MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Halkın Sağlık Turizmi Hakkındaki Farkındalık Düzeyinin Belirlenmesi: Ankara ve Diyarbakır İllerine Yönelik Karşılaştırmalı Bir Araştırma

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Turizmin; sosyal, ekonomik, kültürel, psikolojik ve politik faktörler açısından hem olumlu hem de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Sağlık turizmi, ulusal ve uluslararası hastaların potansiyelinden yararlanarak, sağlık kurumlarının, altyapı, Ar-Ge ve kalite gibi birçok faktörün gelişmesini ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Farkındalık kişinin kendisine gelen uyarıcıya karşı davranış geliştirmesi olarak tanımlanmaktadır. Farkındalık düzeyi yüksek bireylerin davranışları olumlu yönde gelişir ve bu algı, turizmin gelişim yönünü de belirleyebilmektedir. Bu çalışmada sağlık turizmi alanın faaliyet gösteren Ankara ve Diyarbakır ilinde yaşayan bireylerin farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızda nicel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Bu amaçla iki bölümden oluşan anket oluşturulmuştur. Anketin birinci bölümde; katılımcıların demografik özeliklerine ilişkin sorular ve ikinci bölümde ise katılımcıların sağlık turizmi farkındalıklarını ölçmeye yönelik sorulara yer verilmiştir. Ankara ve Diyarbakır ilinde ikamet eden ve sağlık turizminden yararlanan 788 bireye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatiksel analize tabi tutuluştur. Çalışma kapsamında katılımcıların cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, meslek durumu, ortalama aylık gelir, turizme yönelik faaliyetlerden nasıl haberdar olduğu ve daha önce sağlık turizmine yönelik bir faaliyete katıldıysa hangi faaliyete katıldığı durumları tespit edilmiştir. Ayrıca demografik özeliklere göre sağlık turizmine yönelik farkındalık düzeyleri belirlenmiştir. Çalışmada katılımcıların cinsiyetinin sağlık turizmi farkındalık düzeyine olan etkisi anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Yaş, öğrenim durumu, meslek ve gelir değişkenlerinin sağlık turizmi farkındalığı üzerine etkisi anlamlı bulunmuştur (p≤0,05). Katılımcıların turizme yönelik faaliyetlerden haberdar olmak için en çok internet web sayfasını kullandığı saptanmıştır. Araştırmaya katılanların en çok medikal turizmden yaralandıkları belirlenmiştir. Ankara ve Diyarbakır halkının sağlık turizmi hakkındaki farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p≤0,05). Diyarbakır halkının farkındalık düzeyi, Ankara halkının farkındalık düzeyinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Tourism has both positive and negative effects in terms of social, economic, cultural, psychological and political factors. Health tourism contributes to the development of many factors such as health institutions, infrastructure, R&D and quality and to the national economy by utilising the potential of national and international patients. Awareness is defined as the development of behaviour against the stimulus coming to the person. The behaviour of individuals with high level of awareness develops positively and this perception can also determine the development direction of tourism. In this study, it is aimed to determine the awareness levels of individuals living in Ankara and Diyarbakır provinces operating in the field of health tourism. Quantitative analysis method was used in our research. For this purpose, a questionnaire consisting of two parts was created. In the first part of the questionnaire; questions about the demographic characteristics of the participants and in the second part, questions to measure the health tourism awareness of the participants were included. A questionnaire was applied to 788 individuals residing in Ankara and Diyarbakır provinces and benefiting from health tourism. The data obtained were subjected to statistical analysis. Within the scope of the study, the participants' gender, age, education level, occupational status, average monthly income, how they are aware of tourism activities, and if they have participated in an activity for health tourism before, which activity they participated in were determined. In addition, the level of awareness of health tourism was determined according to demographic characteristics. In the study, the effect of the gender of the participants on the level of health tourism awareness was not found significant (p>0.05). The effect of age, education level, occupation and income variables on health tourism awareness was found significant (p≤0.05). It was determined that the participants mostly used the internet web page to be informed about the activities related to tourism. It was determined that the participants benefited from medical tourism the most. A significant difference was found between the awareness levels of Ankara and Diyarbakır people about health tourism (p≤0.05). It was determined that the awareness level of the people of Diyarbakır was higher than the awareness level of the people of Ankara.

Description

Keywords

Turizm, Tourism

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

67