MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Munzur Nehri’nden toplanan dişi kırmızı benekli alabalık Salmo trutta macrostigma (Dumeril, 1858) (osteichthyes: salmonidae)’nın kas dokusu fosfolipit yağ asiti kompozisyonunun mevsimsel değişimi

No Thumbnail Available

Date

2013

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışmada; farklı dönemlerde Munzur Nehri'nden toplanan dişi Kırmızı Benekli Alabalık Salmo trutta macrostigma'nın kas dokusu fosfolipit (PL) fraksiyonlarındaki yağ asitlerinin mevsimsel değişimi incelenmiştir. Bu çalışma, Munzur Nehri'nde yaşayan ve endemik bir balık türü olan S. t. macrostigma'nın kas fosfolipit yağ asiti içeriğinin incelendiği ilk çalışma olması bakımından oldukça önemlidir. Kas dokusuna ait örnekler; kloroform metanol karışımında (2:l) homojenize edildikten sonra, elde edilen ekstrakt, ince tabaka komatografisi (TLC) plakalarına tek sıra halinde tatbik edildi. Plakalar daha sonra petrol eteri dietil eter-asetik asit (80:20:l) içeren yürüme tankında tek yönlü TLC tekniği ile yürütüldü. Fosfolipid fraksiyonuna ait bantlar 2'7'dikloroflorossein belirteci püskürtülerek, lipit fraksiyonları UV lambası altında görülür hale getirildi. Standart yardımıyla belirlenen fosfolipitler reaksiyon tüplerine aktarılarak metilasyona tabi tutuldu. Yağ asiti metil esterleri hekzan ile ekstrakte edilip analiz edildi. Yağ asidi analizleri HP 6890 model Gaz Kromatograf'isi (GC) cihazında alev iyonizasyon dedektörü (FlD) ve SGE BPX 70 (% 70 Cyanopropyl polysiphonilene-siloxane) kapiler kolon (30 m x 320 µm x 0.25 µm film kalınlığı) kullanılarak yapılmıştır, Yağ asidi yüzdelerinin karşılaştırılması, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapıldı. Farklıklar TUKEY HSD testi ile belirlenmiştir. Yapılan istatistikler sonucu veriler, p<0.05 düzeyinde olduğu zaman farkların önemli olduğu kabul edilmiştir. S. t. macrositigma'nın kas, PL’lerinde doymuş yağ asitleri içinde en çok palmitik (C16:0) (%26.68-33.65), tekli doymamış yağ asitlerinde oleik (Cl8:1n-9) (% 9.58-l3.53), çoklu doymamış yağ asitleri içinde eikosapentaenoik (C20:5n-3) (%8.32-13.66) ve dokosaheksaenoik (C22:6n-3) (%21-07-26.96) asit saptandı. Fosfolipitlerdeki n-3/n-6 oranları yıl içerisinde yüksek olarak (5.19- 11.9) tespit edilmiştir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page