MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Bir Sınır Yerleşiminin Morfolojisi: Nusaybin'de Kent Formunun Dönüşümü ve Sınır Üzerinden 'Çeper Kuşak' Kavramını Yeniden Düşünmek

Thumbnail Image

Date

2015

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mersin Üniversitesi Yayınları

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırmanın amacı, Türkiye-Suriye sınırında bir yerleşim olan Nusaybin’i, TürkiyeCumhuriyeti’nin güneydoğu sınırlarının çizilmesinden sonra geçirdiği mekânsal vetoplumsal süreç içinde, devletin bölge ve sınır politikaları, uygulamaları ile dönüşen kentformunu analiz etmektir. Sınır kentinin morfolojik analizi, İngiliz kentsel morfolojiokulunun kurucusu olan M.R.G Conzen’ın‘tarihsel-coğrafi’ yaklaşımının benimsendiği,tarihsel, toplumsal ve mekânsal oluşumların iç içe geçtiği bir anlayışla aktarılmaktadır.Bununla birlikte, Conzen’ın ortaya koyduğu ‘çeper kuşak’ kavramı, sınır mekanı üzerindenyeniden tartışılmaktadır. Araştırmanın sonucunda, sınır mekanının kentin büyümesiniyönlendiren bir ‘sabitleyici hat’ olarak işlev gördüğü öne sürülmektedir. Dikenli teller,duvarlar ve mayınlı arazilerden oluşan sınır mekanının, hem iç hem de dış ‘çeper kuşak’olarak okunabileceği iddiası öne sürülmektedir. Bu ‘çeper-kuşak’ alanının atıl kalmasınedeniyle, sınır mekanının tasarlanması ve olası kentsel kullanımlara açılması üzerine birtartışma yürütülmektedir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Türkiye Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı

Volume

Issue

Start Page

295

End Page

308