MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

CIMMYT ORJİNLİ EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİN YARI KURAK KOŞULDA VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
Programın amacı; özellikle yabancı döllenen bitkilerde çok büyük bir tohumculuk pazarı oluşması, çok uluslu birçok şirketin Türkiye’de tohum üretme işlerini gerçekleştirmesi nedeniyle bu işlerde görev alabilecek teknik donanımlı ara eleman yetiştirmektir. Bununla birlikte birçok kamu araştırma enstitülerinde ıslah çalışmaları yürütüldüğünden bu kurumlardaki tohum üretme işlerini takip edecek olan yardımcı teknik personelin yetiştirilmesini sağlamaktır. Mezunlar Tekniker unvanını almaktadır. Bitkisel üretim ile çalışma alanlarında iş bulma imkânları olmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

İnsan beslenmesi için önemli bir ürün olan buğdayda vejatatif ve generatif gelişim dönemlerinde karşılaşılan su eksikliği ciddi verim kayıpları oluşturmaktadır. Artan iklim değişkenliğinin özellikle buğday üretimini olumsuz etkilemesi beklenmektedir. Optimum koşullar altında yüksek verimin korunmasının yanı sıra, hem iyi hem de olumsuz çevre koşullarında üretkenliğin en iyi seviyede tutulabilmesi için ıslah ve seleksiyon yoluyla, stabil genotiplerin belirlenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmamızda ICARDA’dan temin edilen sıcaklığa ve kuraklığa toleranslı yazlık 67 ekmeklik buğday genotipi kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre 22nd HT & DT SBWON-49 nolu (183,2 kg/da) genotip en yüksek tane verimi, 22nd HT & DT SBWON-69 genotip en yüksek protein (%17.57) ve 22nd HT & DT SBWON-87 nolu genotip en yüksek nişasta (%86.22) oranını yönünden ön plana çıkmıştır. Protein içeriği ile tane verimi ve nisaşta içeriği arasında negatif ve önemli bir korelasyon ilişkisi bulunmuştur. Dendrogram analizine göre genotiplerin özellikler yönünden 7 ana sınıfa ayrıldığı belirlenmiştir. Hiyerarşik kümede birbirine en yakın akraba genotipler 22ndSBWON-3 ve 22ndSBWON-21olurken birbirine en uzak genotipler 22nd SBWON-2 ve 22ndSBWON-5 genotipleri olmuştur. Çalışma sonucunda incelenen özellikler yönünden üstün genotiplerin bir so

Description

Keywords

Seleksiyon, CIMMYT, kalite, ekmeklik buğday

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

AFRICA 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEW HORIZONS IN SCIENCES

Volume

Issue

Start Page

End Page