CIMMYT ORJİNLİ EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİN YARI KURAK KOŞULDA VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Date
2023
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
İnsan beslenmesi için önemli bir ürün olan buğdayda vejatatif ve generatif gelişim
dönemlerinde karşılaşılan su eksikliği ciddi verim kayıpları oluşturmaktadır. Artan iklim
değişkenliğinin özellikle buğday üretimini olumsuz etkilemesi beklenmektedir. Optimum
koşullar altında yüksek verimin korunmasının yanı sıra, hem iyi hem de olumsuz çevre
koşullarında üretkenliğin en iyi seviyede tutulabilmesi için ıslah ve seleksiyon yoluyla, stabil
genotiplerin belirlenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmamızda
ICARDA’dan temin edilen sıcaklığa ve kuraklığa toleranslı yazlık 67 ekmeklik buğday genotipi
kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre 22nd HT & DT SBWON-49 nolu (183,2
kg/da) genotip en yüksek tane verimi, 22nd HT & DT SBWON-69 genotip en yüksek protein
(%17.57) ve 22nd HT & DT SBWON-87 nolu genotip en yüksek nişasta (%86.22) oranını
yönünden ön plana çıkmıştır. Protein içeriği ile tane verimi ve nisaşta içeriği arasında negatif
ve önemli bir korelasyon ilişkisi bulunmuştur. Dendrogram analizine göre genotiplerin
özellikler yönünden 7 ana sınıfa ayrıldığı belirlenmiştir. Hiyerarşik kümede birbirine en yakın
akraba genotipler 22ndSBWON-3 ve 22ndSBWON-21olurken birbirine en uzak genotipler
22nd SBWON-2 ve 22ndSBWON-5 genotipleri olmuştur. Çalışma sonucunda incelenen
özellikler yönünden üstün genotiplerin bir so
Description
ORCID
Keywords
Seleksiyon, CIMMYT, kalite, ekmeklik buğday
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
AFRICA 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEW HORIZONS IN SCIENCES