MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Zâhid Bin Muhammed'in Kitâb-ı Şem'î ve Sürûrî 'Alâ Dîvân-ı Hâfız adlı eseri (vr.201b-225a arası inceleme- metin)

Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Turkish language and Literature / Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Türk kültürünün temel unsurları olan Türk dili ve edebiyatı alanında geçmişten günümüze ortaya konulan yazılı ve sözlü ürünleri araştırıp incelemek; elde edilen bilgileri toplumla paylaşmak; diğer kültürlerle olan ilişkilerde belirleyici ve etkin bir rol oynamak; alanında yetkin bilim insanları ve eğitimciler yetiştirmek eğitim çerçevemizi oluşturmaktadır. Eğitim felsefemiz, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün akademik açıdan güçlü ve yetkin konumunu korumak ve devamlılığını sağlamak, Türkoloji alanında var olan birikimini en etkin şekilde aktarmaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, Yüksek Öğretim Kurumları bünyesinde araştırıcı, akademisyen ve okutman, kamu ve özel eğitim kurumlarında öğretmen, yerel yönetimlerde eğitim, kültür, sanat hizmetleri alanında yürütücü; iletişim, medya, reklamcılık ve tanıtım, turizm, insan kaynakları, tasarım, kütüphanecilik, arşiv alanlarında uzman olarak istihdam edilebilecekler; yayıncılık sektöründe editör, düzeltmen, metin yazarı olarak görev alabileceklerdir. Öngörülen programlardan mezun olanlar üniversiteler, enstitüler, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, TDK vb. kurumlarda istihdam edilebilirler. Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi’nin çatısı altında lisans eğitimleriyle öğrenci yetiştirmeye devam eden Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türkoloji alanında nitelikli lisansüstü eğitim vermeyi de hedeflemektedir. Bu bağlamda bölümümüzde Türk Halk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Yeni Türk Dili alanlarında Tezli Yüksek Lisans yapma imkanı mevcuttur.

Journal Issue

Events

Abstract

Osmanlı döneminde meşhur İran şairi Hâfız-ı Şirâzî'nin Dîvân'ına pekçok şerh yapılmıştır. Şem'î, Sürûrî, Sûdî ve Konevî bu dîvâna şerh yazan kişiler arasındadır. Zâhid bin Muhammed ise Şem'î ve Sürûrî'nin şerhlerini bir araya getiren bir mürettiptir. Bu çalışmada ?afız-ı Şirâzî Dîvânı'na Şem'í ve Sürurí'nin yapmış olduğu şerhlerin Zahid bin Muhammed tarafından bir araya getirilerek derlenen metnin "201b-225a" varakları arası transkripsiyonlu şekliyle yazılmış olup incelenmiştir. Eserin bilinen tek nüshası Süleymaniye Kütüphanesi Nuruosmaniye 3962 numarada kayıtlıdır. Bu çalışmayla Hâfız'ın gazellerine Şem'î ve Sürûrî tarafından yapılan şerhlerin bir arada değerlendirilebilmesine imkân sağlayan bu eserin bir bölümü açığa çıkarılmış ve Zâhid bin Muhammed'in eseri tertip etme şekli ortaya konmaya çalışılmıştır. Tarafımızdan yapılan çalışma metnin sadece bir bölümü olup eser bir bütün olarak değerlendirilememiştir. Metnin tamamının çeviriyazısının yapılması neticesinde eser daha iyi bir biçimde incelenip daha doğru sonuçlar ortaya konulabilecektir.
It is known that many commentaries were made on the Dîvân of the famous Iranian poet Hâfız-ı Şirâzî during the Ottoman period. Şem'î, Sürûrî, Sûdî and Konevî are among the authors who wrote commentaries on this Dîvân. Zahid bin Muhammad is the person who compiled the commentaries of Şem'î and Surûrî in his work. In this study, the folios between 201b-225a in the manuscript of Zahid bin Muhamed's work has been written in transcribed form and analysed. The only known copy of the manuscript is registered at Suleymaniye Library Nuruosmaniye 3962 catalog number. With this thesis, a part of this work which enables the review of the commentaries made by Şem'î and Sürûrî to Hâfız's ghazals was revealed and it was tried to put out Zahid bin Muhammad's compilation method in his work. The thesis written by us is only a part of the text and the work could not be considered as a whole. As a result of the transcription of the entire text, the work will be examined in a better way and more accurate results will be revealed.

Description

Keywords

Şerh, Hâfız-ı Şirâzî, Dîvân, Şem'î, Sürûrî, commentary, Hâfiz-i Shirazi, Divan, Shem'i, Sururi İÇİNDEKİLER, Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature, Divan edebiyatı, Divan literature, Divanlar, Divans, Eski Türk edebiyatı, Old Turkish literature, Hafız-ı Şirazi, Hafız-ı Şirazi, Türk edebiyatı, Turkish literature, Zaid, Zaid

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

242