MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Türkiye’de İhracat ile Ekonomik Büyüme İlişkisinin İncelenmesi: Fourier Toda-yamamoto Granger Nedensellik Testi

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Foreign Trade/ Dış Ticaret Bölümü
Dış Ticaret Programı, özellikle son yıllarda giderek artan devletlerarası ekonomik ve ticari ilişkilerin ihtiyaç gösterdiği, ithalat- ihracat, ticaret hukuku, uluslararası rekabet kuralları konusunda eğitim almış personeli yetiştirmeyi hedeflemektedir. Nusaybin Meslek Yüksekokulu, küreselleşmenin getirdiği ülkelerarası artan karşılıklı bağımlılığın ve giderek genişleyen ekonomik kapasitenin değerlendirilebilmesi anlamında son derece hayati bir rol oynayacak olan dış ticaret eğitimini en iyi şekilde vermeyi amaçlamaktadır. Dış Ticaret mezunları, küçük ve orta boy işletmelerden çokuluslu kurumlara kadar her sektör ve ölçekten şirkette özellikle iç ve dış ticaret, üretim, lojistik, turizm, nakliye ve gümrük hizmetleri alanlarında görev alabilirler.

Journal Issue

Events

Abstract

Çalışmanın amacı, Türkiye'de 2016:1 ile 2023:12 dönemleri arası ihracat ile ekonomik büyüme arasındaki nedensel ilişkiyi ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerliliği bağlamında incelemektir. Aylık verilerden derlenen toplam ihracat ile sanayi üretim endeksinden oluşan değişkenlerle Nazlıoğlu, Gormus ve Soytas (2016) tarafından geliştirilen Fourier Toda-Yamamoto Granger Nedensellik Testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, her iki değişkenin de birbirlerinin nedeni olduğu yani aralarında çift yönlü bir nedenselliğin varlığı tespit edilmiştir. Bu bulgu, Türkiye'de belirtilen dönemlerde ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerli olduğunu göstermektedir. Konu hakkında yapılan diğer çalışmalar karşılaştırıldığında bu çalışmanın bulgusu literatürle büyük oranda örtüşmektedir. Türkiye'de ihraç ürünlerinde ithal ara malının kullanım oranlarının düşürülmesi ihracat ile ekonomik büyüme arasındaki nedensel bağın daha sağlıklı bir zemine oturtulmasına katkı sağlayacaktır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Business and Management Studies: An International Journal

Volume

12

Issue

2

Start Page

287

End Page

296