MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

İlkokul ve Ortaokul Yönetici ve Öğretmenlerinin Çok Kültürlü Eğitime İlişkin Görüşleri

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Educational Sciences / Eğitim Bilimleri Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü, eğitim ve öğretim hizmetleri bağlamında lisansüstü eğitim programları yoluyla bilim uzmanlığı derecesi sunmakta, uzmanlık adayları bu dereceye tezli, tezsiz, birinci öğretim ve ikinci öğretim gibi çeşitli öğretim seçeneklerini kullanarak erişebilmektedirler. Bölümümüz ayrıca çok sayıda lisans mezununu Pedagojik Formasyon Sertifika Programı dahilinde eğiterek mezunlara ‘öğretmen adayı’ yetkisi, bilgisi ve becerisi kazandırmıştır. Bölümümüzün zengin kadrosu, söz konusu sertifikasyona dair Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu tarafından yakın gelecekte öngörülmesi beklenen yeni öğretmen adayı yetiştirme yöntemlerini uygulayabilecek niteliğe sahiptir. Eğitim Bilimleri Bölümümüz, bugüne kadar gerçekleştirdiği çok sayıda bilimsel ve akademik çalışma yoluyla bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda eğitim süreçlerinin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa Birliği, Millî Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi paydaşlar ile personel eğitimi, beceri kazandırma eğitimi, okullarda katılım ve niteliğin artırılması gibi başlıklarda proje faaliyetleri yürütülmüş, ulusal ve uluslararası kapsamda çok sayıda bilimsel eser üretilmiş ve eğitim sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözüm bulunması adına çok sayıda bilimsel toplantıya katılım sağlanmıştır. Bölümümüzün güçlü akademik yapısı, söz konusu çalışmaların gelecekte nitelik düzeyi daha da artırılarak gerçekleşeceği yönünde önemli bir fırsat tanımaktadır. Bölümümüzde eğitim görmek isteyen öğrencileri ve bölümümüz ile işbirliği kurmak isteyen tüm paydaşları nitelikli, kurumsal, saygın, akademik ve bilimsel süreçlerin önemli bir paydaşı olmaya davet ediyoruz.

Journal Issue

Events

Abstract

Küreselleşmenin bu denli yoğun hissesildiği, çeşitli nedenlerle insanların sürekli olarak yer değiştirdiği günümüzde toplumların çokkültürlü eğitimi görmezden gelmesi neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Çocukların ev ortamından çıkıp hayatlarında ilk defa eğitim ortamına dâhil oldukları ilköğretim kurumları, çocuğa ve aileye kültürel çeşitlilik farkındalığın kazandırılmaya başlandığı yerlerdir. Bu bakımdan ilköğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin çokkültürlü eğitime ilişkin görüşlerinin incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada ilkokul ve ortaokullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin çokkültürlü eğitime ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada, Mardin ilinin Artuklu ilçesinde 14 farklı kurumunda (8 ilkokul, 6 ortaokul) görev yapan toplam 26 katılımcı (12 yönetici ve 14 öğretmen) ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim modeli kullanılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmeler sonrası elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada çokkültürlü eğitime yönelik herhangi bir eğitim alan katılımcı sayısının oldukça az olduğu, çokkültürlü eğitime yönelik hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim verilmesi gerektiği; yönetici ve öğretmenlerin çokkültürlü eğitime ilişkin algılarının neredeyse tamamının olumlu yönde olduğu ve çok kültürlü eğitimin kendilerine farklılık, çeşitlitlilik, hoşgörü, eşitlik, saygı, zenginlik, ana dil, renklilik, dil, birliktelik, empati, anlayış, gelenek ve görenek gibi kavramları çağrıştırdığı; buna karşın katılımcıların yarısının eğitim ortamlarında çokkültürlülüğü göz önünde bulunduran herhangi bir uygulamaya yer vermedikleri; okul ve sınıf ortamında çokkültürlü eğitimle ilgili veli, öğrenci, öğretmen, okul yöneticisi ve programdan kaynaklı çeşitli sorunlar yaşandığı; çok kültürlü eğitimde yönetici ve öğretmenleri en çok dil ve iletişim problemleri, farklı kültürlere ait bilgi eksikliği, davranış problemleri, önyargılı yaklaşımlar, farklı kültürlere uyum gibi durumların zorladığı bulgularına ulaşılmıştır. Yönetici ve öğretmenler, çokkültürlü eğitimde karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik sınıf, okul, bakanlık düzeylerinde ve öğretmen yetiştirme ile eğitim öğretim programları boyutlarında yapılması gerekenlere ilişkin çeşitli önerilerde bulunmuşlardır.
In today's world, where globalization is felt so intensely and people are constantly moving for various reasons, ignoring multicultural education has become almost impossible. Primary education institutions, where children step out of their home environment and enter an educational setting for the first time, are the places where cultural diversity awareness is initiated for both the child and the family. Therefore, it is important to examine the views of administrators and teachers working in primary education institutions on multicultural education. This study aims to examine the views of administrators and teachers working in primary and middle schools on multicultural education. In the research, a total of 26 participants (12 administrators and 14 teachers) working in 14 different institutions (8 primary schools, 6 middle schools) in the Artuklu district of Mardin province were interviewed. The phenomenological model, one of the qualitative research methods, was used in the research. The data obtained after the interviews with the participants were subjected to content analysis. It was found in the research that the number of participants who received any education on multicultural education was quite low, that pre-service and in-service training on multicultural education is necessary, that almost all of the perceptions of administrators and teachers regarding multicultural education were positive, and that multicultural education evoked concepts such as diversity, tolerance, equality, respect, richness, mother tongue, colorfulness, language, unity, empathy, understanding, tradition, and custom for them. However, half of the participants did not include any practices considering multiculturalism in their educational environments. Various problems related to multicultural education were experienced in the school and classroom environments due to parents, students, teachers, school administrators, and program-related issues. It was found that administrators and teachers were mostly challenged by language and communication problems, lack of knowledge about different cultures, behavioral problems, prejudiced approaches, and difficulties in adapting to different cultures in multicultural education. Administrators and teachers made various suggestions regarding what needs to be done at the classroom, school, ministry, and teacher training levels, as well as in educational programs dimensions, for the solution of the problems encountered in multicultural education.

Description

Keywords

Eğitim ve Öğretim, Education and Training

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

121