MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yunus Emre'de şiirsel imkânın görüngübilimi

No Thumbnail Available

Date

2011

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Philosophy / Felsefe Bölümü
2009 yılında kuruluş hazırlıklarına başlanan Bölümümüz 2010-2011 eğitim yılında lisans düzeyinde öğrenim vermeye başlamıştır. Bölümümüz 2014 yılı Haziran ayında ilk mezunlarını vermiştir. Bölümümüzde 2013 Eylül ayından itibaren Yüksek Lisans programı kapsamında eğitim öğretim faaliyetleri başlamıştır. Doktora düzeyinde öğrenim ise 2021 Bahar Yarıyılında başlamıştır. Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümünde kadrolu 2 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü çalışma alanlarının zenginliği üç anabilim dalı içerisinde kendini göstermektedir. Akademisyenlerimiz, Sistematik Felsefe ve Mantık, Felsefe Tarihi ve İslam Felsefesi anabilim dalları altında çalışmalarını sürdürmektedir. Bu üç anabilim dalı altında hem Batı Felsefesinin temel tartışma konuları ve akımları derslere yansıtılırken hem de Doğu felsefe geleneği sistematik bir biçimde ortaya konulmaktadır. Bölümümüz bunu yaparken, temel felsefe derslerinin yanı sıra, zengin seçmeli ders olanağı ile öğrencilerin kendi ilgi ve gereksinimleri doğrultusunda düşünce dünyasını genişletmesine imkân vermektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu makale, Yunus Emre'nin şiirlerini görüngübilimsel bir perspektiften şiirsel bir imkan olarak okumayı denemektedir. Bizi varlık, hakikat ve zamansallık başlıkları altında Yunus Emre'nin felsefi-şiirsel dünyasında bir yolculuğa çıkarmaktadır. Yunus'a göre, varlıkta değişme değil, ancak tecelli söz konusudur. Bununla beraber varlık-oluş karşıtlığı yoktur; hatta varlık, oluşun imkanının temelidir. Tanrı, Varlık ve Aşk özdeştir. Varlığa duyulan bir aşk olan yokluk Yunus Emre için olumsuz bir anlam içermez. Onda zamansallık bir "orada-bulunmadurumu/ kesiti" değil, fakat bir "oradangeçmehali"dir. Bu yüzden zamansallık insanda bir yokluk, bir yaşanmamışlık hissi olarak belirir. İnsanda yokluk ve yaşanmamışla hissi olarak zamanlılık temelde insanın varolma tarzıdır.
This essay tries to interpret Yunus Emre's poems as a poetic possibility within the phenomenological perspective. It leads us to the poetic-philosophical world of Yunus Emre under the concepts such being, truth and temporality. According to him, being does not change; it has only manifastations. The opposition between being and becoming does not hold for him. Yet, being is the fundament of possibility of becoming. God, Being and Love are identical. As for nothingness, it is a love felt for being; it is an experience of being. Temporality is not a situation of to be found there, but hal (unstable situation) of passing through there. Therefore, temporality as a feeling of nothingness is the mode of human's existence.

Description

Keywords

Felsefe

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları

Volume

0

Issue

20

Start Page

341

End Page

354