MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Spor Lisesi Okul Takımlarında Oynayan Sporcuların Sakatlanma Durumları ve Nedenlerinin Araştırılması: Diyarbakır Örneği

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışmada, Diyarbakır Spor Lisesi'nde okuyan, basketbol, futbol ve voleybol branşlarında okul takımında oynayan sporcu- öğrencilerin sakatlanma durumları, nedenleri, sakatlık yaşadıkları vücut bölgeleri araştırılmıştır. Katılımcıların tamamı erkek olup, toplam katılımcı sayısı futbol 18, basketbol 13 ve voleybol 10 olmak üzere 41 kişiden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında sporcu- öğrencilerin sakatlanma durumları, nedenleri, türleri ve sakatlık yaşadıkları vücut bölgelerini tespit etmek amacı ile 'Sakatlanma Bilgi Formu' araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 24.0 paket programında tanımlayıcı istatistikler kullanılarak frekans ve yüzde tabloları şeklinde ifade edilmiştir. Branş ve yaş değişkeni ile ankete verilen cevaplar arasındaki ilişkiyi analiz etmek için Ki-kare testi uygulanmıştır. Katılımcıların %73,2'si kariyerleri boyunca sakatlık yaşamış, %26,8'i ise sakatlık yaşamamışlardır. Sakatlanma vakalarının %53,7'si antrenmanlarda meydana gelmiş, en sık yaşanan sakatlanma türü ise %41,5 ile burkulmadır. Katılımcıların %36,6'sı rakibin darbesi ile sakatlanmıştır. Katılımcıların %58,5'i sakatlık sonrasında 3 ve üstü sayıda antrenman veya müsabakaya katılamamıştır. Araştırma grubunun %68,3'ü antrenmanlarda ya da maçlarda kişisel koruyucu ekipman kullanmaktadır. Sporcu sakatlığı çoğu ülkede acil bir halk sağlığı sorunu olarak algılanmaktadır. Sporcu sakatlanmalarının önüne geçilebilmesi, en azından minimize edilebilmesi adına gereken önlemlerin alınması, özellikle genç sporcuların eğitimler ile bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
In this study, the injury status, causes, and body parts of the injured athletes-students studying at Diyarbakır Sports High School, playing in the school team in basketball, football and volleyball branches were investigated. All of the participants were male and the total number of participants consisted of 41 people, 18 in soccer, 13 in basketball and 10 in volleyball. Within the scope of the study, 'Injury Information Form' was created by the researcher in order to determine the injury status, causes, types and body parts of the athletes-students. The data obtained were expressed as frequency and percentage tables using descriptive statistics in SPSS 24.0 package program. Chi-square test was applied to analyze the relationship between the branch and age variables and the answers given to the questionnaire. 73.2% of the participants had experienced an injury during their careers, while 26.8% had not. 53.7% of the injuries occurred during training and the most common type of injury was sprain with 41.5%. 36,6% of the participants were injured by the opponent's blow. 58.5% of the participants could not participate in 3 or more training sessions or competitions after the injury. 68.3% of the study group used personal protective equipment during training or matches. Athlete injury is perceived as an urgent public health problem in most countries. In order to prevent or at least minimize athlete injuries, necessary precautions should be taken.

Description

Keywords

Spor, Sports

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

60