MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Kadının tesettürü ile ilgili tefsîr kitaplarında kullanılan rivayetlerin değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Modern çağda İslam'daki bayan tesettürüyle ilgili ihtilaflar çoğalmaktadır. Tespit edebildiğim kadarıyla bu tartışmalara yol açan en önemli sebepler şunlardır: Bazı araştırmacıların, alimlerin sözleriyle meşgul olup şerii delilerden uzak kalmalar, Bazı araştırmacıların, bu konuyla ilgili sadece bazı ayet ve hadislerle yetinip diğerlerini ihmal etmeleri ve delil olarak kabul ettikleri rivayetlerin sened ve metin tenkidini ihmal etmeleridir. Kur'an-ı Kerim'de bayan tesettürüyle ilgili 5 ayet vardır. Bunların üçü tüm müslüman bayanlara hitap ederken kalan iki ayet ise (Ümmehat-ül Muminin) Müminlerin Annelerinden bahsetmektedir. Bu araştırmayı tümevarım ve tahlil metodlarını baz alarak yazmaya gayret ettim. Tesettüre ilişkin ayetleri yorumlayan Sahabe ve Tabiûn tabakasından gelen rivayetlerin tamamını bu araştırmanın kapsamına alarak tahlil etmeye çalıştım. Bu Ayet ve rivayetleri doğru anlamak için de, araştırmanın iskeletini teşkil eden terimlerin birden fazla anlamı var mı yok mu, varsa tam olarak hangi anlamda kullanıldığını belirtip, o anlama Fasîh Arapların sözlerinden şahitler zikrederek açıklığa kavuşturmaya çalıştım. Ardından islamiyetten önceki Arap kadınların tesettürünün tarihine değinip, hanımların tesettürü konusunda Resulullah (s.a.v) zamanından beri üzerine ittifak edilmiş noktaları ve Selef zamanından beri ihtilaflı olan hususları belirterek, Seleften gelen rivayetlerin ihtilaflı olduğu noktalarda delillerle doğru gördüğüm görüşler arasında tercihte bulundum. Daha sonra bu tercihe gelebilecek itirazlara cevap verdim. Bununla birlikte daha önce yapılmış çalışmalarda ayet ve rivayetleri kullanarak çıkarılan en önemli ve yaygın yanlış sonuçları zikrettim. Araştırmanın sonunda da bu meselelerdeki dört mezhep fukahasının sözleri, kullandıkları ifade ve sundukları fıkhi illetler farklı olsa da alimlerin büyük bir kısmının netice olarak hemfikir olduklarını izah ettim. Buna her mezhep fukahasının sözlerinden, bu araştırmanın sonuçlarıyla örtüşen ama bazı çağdaş araştırmacıların yanlış anladığı bir örneği ele alarak açıklamaya çalıştım. Sonuç olarak bu araştırma, fıkh literatüründe, dört mezhep alimlerinin gerçek görüşlerinin Sahabe ve Tabiun'den gelen sahih rivayetlerle ne kadar müttefik olduğunu ortaya koymak adına küçük bir adım olup daha derinlikli ve kapsamlı çalışmalara kapı aralamaktadır.
Women's clothing has been a subject of endeavour research and argument in our modern century for many reasons; the most important of which are: that some have been busy with the scholar's sayings away from the Islamic evidence and other researchers sufficed with some verses and frequent hadiths on this topic while ignoring some of them as well as neglecting the criticism of the narratives on which they rely as reference and source of evidence. The Holy Qur'an contains five verses relating to the cover-up of women, three of which address each Muslim woman, and two of which speak of the mothers of believers. In this study, I relied on the analytical inductive approach and tried to include all the accounts that were received explaining these verses on the levels of The Companions of Prophet Muhammed (Sahaba) and the followers. To understand the verses and accounts received, I saw it necessary to talk about the terms underlying the research, such as "Khimar, Jilbab, al-Kina'a, and Hijab", to show that they have more than one meaning in standard Arabic and to control the intended meaning of it in the texts of revelation, by mentioning the evidence for each meaning of it from the words of the Arabs that are invoked. Then I approached some of Arab history of women's dress before Islam, and I explained what site of the agreement since the time of the Prophet was, PBUH, and what was in disagreement since the time of the ancestors. After that, I weighed in the rulings in which the narrations differed from the predecessors where evidence that supports it appeared to me - which I hope that I have succeeded in that. I mentioned what could be objected to what I weighed in, and I answered those objections. I mentioned the most important paths of erroneous inference spread in previous research in considering these verses and the narrations contained in their interpretation. I mentioned at the end of the research that many of the words of the jurists of the four schools of religion are compatible with the result of the matter, although they differ in some expressions and explanations. Then I mentioned an example from the words of the jurists from each school on this so that it clarifies how some researchers misunderstood it. Those examples are in agreement with the results I have reached in this research, and this opens a door of research in the jurisprudence code to search deeply and carefully about the truth of the opinions of the scholars of the schools, even if their expressions differ and to show their compatibility with what has been proven from the companions and followers, and I ask Allah for success and acceptance from His blessings.

Description

Keywords

Himar, Cilbab, Hicab, Kadının Tesettürü, Khimar, Jilbab, Hijab, Women's Clothıng, Din, Religion

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

466