MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Lavanta (Lavandula Angustifolia) Bitkisinden İzole Edilen Endofitik Bakterilerin Antifungal Etkisinin Belirlenmesi

dc.contributor.advisor Güney, İnci Güler
dc.contributor.author Keske, Mehmet Ata
dc.date.accessioned 2025-03-15T19:55:34Z
dc.date.available 2025-03-15T19:55:34Z
dc.date.issued 2024
dc.department Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışmada, lavanta bitkisinin kök ve kök boğazından 70 endofitik bakteri izole edilmiştir. Bu izolatların morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal aktiviteleri incelenmiştir. Endofitik izolatların patojenlere karşı % inhibisyon oranları Neoscytalidium dimidiatum'a karşı %89 ile %3,7 arasında Fusarium culmorum'a karşı ise %88 ile %8 arasında ve Fusarium oxysporum'a karşı %71,8 ile %36,1 arasında farklılık göstermiştir. İzolatların fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri, antagonistik aktiviteleri, enzim aktiviteleri, siderofor üretimleri dikkate alınarak etkili 5 izolat seçilmiştir. İn-vitro koşullarda etkili bulunan 5 izolatın 16S rRNA gen tabanlı sekans analizi sonucuna göre LA 24, LA25, LA32, LA58 ve LA62 kodlu izolatların Bacillus spp. olduğu tespit edilmiştir. İn-vivo serada yapılan saksı denemesi çalışmaları sonucunda, kök daldırma ve toprağa inokule edilen Bacillus spp. (LA24+LA62) karışımları ile inokule edilmiş lavanta bitkilerinde diğer endofitik bakteri izolatlarına ve kontrole göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Bu uygulamanın lavanta bitkisinin bitki boyu, yaş ağırlık, kuru ağırlık, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı ve kök uzunluğu ve hastalıklara karşı en etkili sonuçlar verdiğini göstermiştir. Bunu takip eden diğer etkili uygulama ise lavanta bitkilerine inokule edilmiş Bacillus sp. (LA25) bakteri uygulaması olmuştur. Çalışmadan elde edilecek sonuçlar ile endofitik bakterilerin sürdürülebilir organik lavanta yetiştiriciliğinde diğer endofitik bakteri izolatlarına ve kontrole göre etkili bulunan izolatın daha sonra ticari olarak kullanılmak üzere sunulacaktır. Anahtar kelimeler: Antagonistik aktivite, tıbbı ve aromatik bitkiler, Lavandula angustifolia
dc.description.abstract In this study, 70 endophytic bacteria were isolated from the root and crown of the lavender plant. The morphological, physiological and biochemical activities of these isolates were examined. The % inhibition rates of endophytic isolates against pathogens varied between 89% and 3.7% against Neoscytalidium dimidiatum, between 88% and 8% against Fusarium culmorum, and between 71.8% and 36.1% against Fusarium oxysporum. Five effective isolates were selected, taking into account the physiological and biochemical properties, antagonistic activities, enzyme activities and siderophore production of the isolates. According to the results of 16S rRNA gene-based sequence analysis of five isolates that were found to be effective in in-vitro conditions, isolates coded LA 24, LA25, LA32, LA58 and LA62 were identified as Bacillus spp. It has been determined that. As a result of the pot trial studies carried out in the in-vivo greenhouse, Bacillus spp. was detected by root dipping and inoculated into the soil. Lavender plants inoculated with (LA24+LA62) mixtures gave better results than other endophytic bacterial isolates and the control. It has been shown that this application gives the most effective results against plant height, fresh weight, dry weight, root fresh weight, root dry weight and root length of the lavender plant and against diseases. Another effective application that follows is Bacillus sp. inoculated into lavender plants. (LA25) bacteria has been applied. With the results obtained from the study, the isolate found to be effective in the sustainable organic lavender cultivation of endophytic bacteria compared to other endophytic bacterial isolates and the control will be offered for commercial use later. Keywords: Antagonistic activity, medicinal and aromatic plants, Lavandula angustifolia en_US
dc.identifier.endpage 55
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=weFMBHaUra8rsS5wi2bmHNKnsnAFDuMosY_9uJT_H8nsmsPhsbNgBG7-uXLcCngM
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6739
dc.identifier.yoktezid 844451
dc.language.iso tr
dc.subject Biyoloji
dc.subject Mikrobiyoloji
dc.subject Ziraat
dc.subject Biology en_US
dc.subject Microbiology en_US
dc.subject Agriculture en_US
dc.title Lavanta (Lavandula Angustifolia) Bitkisinden İzole Edilen Endofitik Bakterilerin Antifungal Etkisinin Belirlenmesi
dc.title Determination of Antifungal Effect of Endophytic Bacteria Isolated From Lavender (Lavandula Angustifolia) Plant en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files