MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Aqp1 ve Aqp3 Membran Proteinleri ile Mandibulada Hücresel ve Fizyolojik Dejenerasyon İlişkisinin Araştırılması

No Thumbnail Available

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, aquaporin-1 ve aquaporin-3 pro teinlerinin ekspresyonunun neden olduğu mandibularkemik üzerindeki oksidatif stres seviyelerindeki ve anti oksidan enzim aktivitelerindeki değişiklikleri araştırmayıamaçladık. Gereç ve Yöntem: 14 Balb/C beyaz fare genç veya yaşlıolup olmadıklarına göre yedişer iki gruba ayrıldı. Biyo kimyasal, histolojik analiz için mandibular doku örneklerialındı. Bulgular: Çalışmamızın bulguları, AQP-1 ve AQP-3 immü noreaktivitesinin, yaşlı farelerin mandibular kemik doku larında, genç farelere kıyasla anlamlı olarak azaldığınıgöstermiştir (p < 0.05). Oksidatif stresin göstergesi olanMDA ve AOPP düzeyleri yaşlı farelerde artmış ve antiok sidan savunma sistemi SOD enzim aktivitesi düşmüştür(p < 0.05). Enflamasyonun göstergesi olan TNF-α sitokinseviyesinin yaşlı farelerde genç farelere göre daha yüksekolduğu bulunmuştur. (p < 0.05). Sonuç: Doğal yaşlanma sürecinde meydana gelen hücre sel hasar, su – elektrolit dengesinde bozulma ve artmışenflamasyonun ciddi ve geri dönüşü olmayan bozukluk lara neden olduğu görülmüştür.

Description

Keywords

Biyoloji, Tıbbi Araştırmalar Deneysel, Fizyoloji

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q4

Scopus Q

Q4

Source

Türk Biyokimya Dergisi

Volume

45

Issue

5

Start Page

621

End Page

629