MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARIN BİR BELİRLEYİCİSİ OLARAK POLİTİK İSTİKRAR: D-8 ÜLKELERİ İÇİN BİR ANALİZ

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Modern ekonomik büyümenin temel dinamiklerinden biri sermaye birikimidir. Gelişmekte olan ülkelerde düşük tasarruf düzeyi, sermaye birikiminin ve dolasıyla yatırımların istenilen seviyeye ulaşmasına engel teşkil etmektedir. Bu bağlamda, gelişmekte olan ülkeler için yatırım ve büyümenin sağlanmasında doğrudan yabancı yatırım akımı önem arz etmektedir. Yapılan çalışmada, politik istikrar ve doğrudan yabancı yatırımlar arasındaki eşbütünleşme ve nedensellik ilişkileri 1984-2020 dönemi için D-8 ülkelerinin yıllık verileri kullanılarak ampirik olarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Panelin geneli için politik istikrar ile doğrudan yabancı yatırımlar arasındaki ilişkinin pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Değişkenler arasında nedensellik ilişkisinin belirlenmesi için Dumitrescu ve Hurlin (2012) heterojen nedensellik testi uygulanmıştır. Farklı gecikme uzunlukları uygulanarak değişkenler arasındaki çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Gelişmekte olan ülkelerin istihdam, üretim ve büyümeye katkı sağlayan doğrudan yabancı yatırımı akımları için politik istikrar seviyesini arttırmaya dönük politikalar uygulamaları önerilmektedir.
One of the fundamental dynamics of modern economic growth is capital accumulation. The low level of savings in developing countries capital accumulation and thus investments prevents from reaching the desired level. In this context, foreign direct investment flow is important in ensuring investment and growth for developing countries. In this study, the cointegration and causality relations between political stability and foreign direct investments were tried to be analyzed empirically by using the annual data of D-8 countries for the period 1984- 2020. It was found that the relationship between political stability and foreign direct investments was positive and statistically significant for the panel in general. Dumitrescu and Hurlin (2012) heterogeneous causality test was applied to determine the causality relationship between the variables. By applying different lag lengths, it has been determined that there is a bidirectional causality relationship between the variables. It is recommended that developing countries implement policies to increase the level of political stability for foreign direct investment flows that contribute to employment, production and growth.

Description

Keywords

Doğrudan Yabancı Yatırım, Politik İstikrar, Panel Eşbütünleşme, Panel Nedensellik, Doğrudan yabancı yatırım

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

ASSAM ULUSLARARASI HAKEMLİ DERGİ

Volume

9

Issue

21

Start Page

1

End Page

14