MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Ebu'l Berekât En-nesefî'nin 'Medâruku't-tenzîl ve Hakâiku't-te'vîl' Adlı Tefsirinde Geçen Şiirlerin İncelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Geçmişten günümüze ilahi mesaj ve son kutsal kitap olan Kur'ân'ı anlama ve yorumlama safhasında pek çok tefsir çalışmaları yapılmıştır. Bunlardan öne çıkanlar dirâyet ve rivâyet tefsirleridir. Genellikle dirâyete dayalı bir sistemle yazılmış olan ''Ebü'l-Berekât enNesefî'nin Medârikü't-Tenzil ve Hakâiku't-Te'vil' adlı eseri bu alanda yapılan çalışmalar arasında dikkat çeken bir konuma sahiptir. Nesefî'nin Tefsirinde kullandığı yöntemlerden biri de Arap dilbilgisine hâkim olan ve bunu en iyi kullanan şairlerin şiirlerinden istişhâd yöntemini kullanmış olması ve bu yöntemle Kur'ân âyetlerinin anlam ve iʿrabını daha anlaşılır hale getirmiş olmasıdır. Giriş ve iki ana bölüm olmak üzere toplamda 116 sayfadan oluşan çalışmada bilimsel yöntem ve teknikler kullanılarak Nesefî'nin istişhâtta bulunduğu beyitler detaylı bir şekilde araştırılarak beyitlerin kelime tahlili ve analizi, bahirleri, manaları, kime ait olduğunun tespiti, varsa şiirin hikâyesi ve söylenme amacı, Nesefî'nin şiirde istişhâd veçhi ele alınmıştır. Anahtar kelimeler: Arap dili, Tefsir, Şiir, İstişhâd, Nesefî ve Medârikü't-Tenzil.
From past to present, many exegetical studies have been carried out in the phase of understanding and interpreting the Quran, the divine message and the last holy book. The most prominent of these are sagacity and narration interpretations. The work titled 'Ebü'l-Berekât enNesefî's Medârikü't-Tenzil ve Hakâiku't-Te'vil', which is generally written with a system based on sagacity, has a remarkable position among the studies in this field. One of the methods used by Nesefî in his Tafsir is that he used the istishhad method from the poems of the poets who had a good command of Arabic grammar and used it best. With this method, the meaning and meaning of the verses of the Quran are made more understandable. In the study, which consists of a total of 116 pages, including an introduction and two main sections, by using scientific methods and techniques, the couplets in which Nesefî is istishhad are researched in detail, the word analysis of the couplets, their bahirs, meanings, determining who they belong to, the story of the poem, if any, and the purpose of saying it, Nesefî's words. 's istishhad aspect in poetry is discussed. Keywords: Arabic language, Tafsir, Poetry, Istishhad, Nesefî and Medârikü't-Tenzil

Description

Keywords

Dilbilim, Linguistics

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

122