MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Pleurotus Ostreatus Su Ekstresi Tüketiminin Kan Parametreleri ve Sitokin Değerleri Üzerine Etkisi

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Fonksiyonel gıdalardan biri olan mantarların protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besinsel ihtiyaçlarımızı karşılarken öte yandan sağlığımız ve özelde immün sistemimiz üzerinde olumlu etkilerinin olduğu hipotezi araştırmaya değer bir konudur. Mantarların immünomodülatör etkileri çoğunlukla in- vitro ve in- vivo (deney hayvanlarında ve hasta bireylerde) olarak çalışılmış olmasına rağmen, özellikle ülkemizde ve dünyada gönüllü sağlıklı bireyler üzerinde yapılan çalışmalar birkaç adetle sınırlı olup, kapsamları da çok dardır. Bu nedenle yapılan çalışmada P. ostraetus'un su ekstraktları sağlıklı gönüllüler tarafından tüketildi. Mantar ekstraktının tüketimi öncesi ve sırasında gönüllülerden alınan kan örneklerinin biyokimyasal ve hematolojik analizleri ve sitokinler aracılığıyla immünomodülatör etkileri analiz edildi. Çalışmadan elde edilen bulgular incelendğinde IL-4, IL-6, IL-10 ve IL-13 değerleri en düşük standart değerin altında olduğundan tespit edilemediği görülmektedir.TNF-α, IFN-γ ve IL-1β 15. ve 29. gün değerleri 1. gün (kontrol) değerlerine göre azaldı (P< 0.05).Ancak 15. ve 29. gün arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç olarak biyokimyasal ve hematolojik değerlerde herhangi bir anormallik gözlenmedi ve böbrek ve karaciğer fonksiyon testi sonuçlarının sıklık aralığı P. osreatus'un güvenilir bir besin kaynağı olduğunu doğruladı. Sitokin değerleri dikkate alındığında bu sonuçlar, P. ostreatus su ekstraktının antiinflamatuar etkiye sahip olduğunu ve bu etki için 15 günlük tüketimin yeterli olacağını göstermektedir.
The hypothesis that mushrooms, one of the functional foods, meet our basic nutritional needs such as protein, fat and carbohydrates, while having positive effects on our health and especially on our immune system is a topic worthy of research. Although the immunomodulatory effects of fungi have mostly been studied in vitro and in vivo (in experimental animals and in sick individuals), studies on volunteer healthy individuals, especially in our country and in the world, are limited to a few and their scope is very narrow. Therefore, in this study, water extracts of P. ostraetus were consumed by healthy volunteers. Biochemical and hematological analyses of blood samples taken from volunteers before and during the consumption of mushroom extract and immunomodulatory effects through cytokines were analyzed. When the findings obtained from the study are analyzed, it is seen that IL-4, IL-6, IL-10 and IL-13 values could not be detected since they were below the lowest standard value. TNF-α, IFN-γ and IL-1β values at day 15 and 29 decreased compared to day 1 (control) values (P< 0.05). However, no significant difference was observed between day 15 and 29. In conclusion, no abnormalities were observed in biochemical and hematological values and the frequency range of renal and liver function test results confirmed that P. osreatus is a reliable food source. Considering the cytokine values, these results show that P. ostreatus water extract has anti-inflammatory effect and 15 days of consumption would be sufficient for this effect.

Description

Keywords

Biyoloji, Biology

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

66